Σύμφωνα με νέες έρευνες υπάρχει σύνδεση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης ζάχαρης και του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Η διαχείριση της πρόσληψης ζάχαρης νωρίτερα στη ζωή σου θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση αυτού του κινδύνου.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια εγκεφαλική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σου να σκέφτεσαι, να θυμάσαι και να εκτελείς καθημερινές δραστηριότητες. Είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας στους ηλικιωμένους, αλλά μπορεί να αρχίσεις να αναπτύσσεις βιολογικούς δείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ ήδη από τη δεκαετία των 30 σου.

Οι ερευνητές έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ της ζάχαρης και της ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ. Η σύνδεση ισχύει επίσης για τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που σχετίζονται με τον διαβήτη. Το πόσο ζάχαρη καταναλώνεις μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ή να επιταχύνει την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Αλλά κάποιες φορές, λίγη ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που ζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Αυξάνει η ζάχαρη τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ;

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ ή άλλων τύπων άνοιας. Ένας από τους λόγους είναι ότι η πολλή ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 που διεξήχθει σε 37.689 άτομα διαπιστώθηκε σύνδεση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης ζάχαρης και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ μεταξύ των γυναικών. Εκείνες που κατανάλωναν περίπου 10 γραμμάρια (2,4 κουταλάκια του γλυκού) ζάχαρης την ημέρα είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση κινδύνου. Η λακτόζη, η ζάχαρη που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είχε την ισχυρότερη σχέση με τη νόσο Αλτσχάιμερ μεταξύ των τύπων ζάχαρης που μελετήθηκαν.

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα από τον διαβήτη είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Μπορεί να προάγει την ανάπτυξη αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο, χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ. Και ενώ κάποτε οι ερευνητές πίστευαν ότι αυτό ίσχυε κυρίως για τους ηλικιωμένους ενήλικες, τώρα διαπιστώνουν ότι ο κίνδυνος μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα ακόμα και από την ηλικία των 35 ετών. Η διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα νωρίς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ αργότερα.

iparxei-kapoia-sindesi-metaxi-zaxaris-altzheimer-b

Μπορεί η ζάχαρη να επιδεινώσει τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ;

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης, ειδικά αν έχεις διαβήτη, μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη άνοιας. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν νωρίτερα.

Τα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ περιλαμβάνουν:

 • προβλήματα με τη μνήμη,
 • δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων,
 • αλλαγές στη διάθεση και την προσωπικότητα,
 • κακή υγιεινή &
 • κοινωνική απομάκρυνση.

Αλλά μικρές ποσότητες ζάχαρης μπορεί να είναι χρήσιμες μερικές φορές, καθώς ορισμένα άτομα με μεταγενέστερα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να χάσουν την όρεξή τους, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πρόσληψη της διατροφής που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιείς.

Πώς μπορούν τα άτομα με Αλτσχάιμερ να μειώσουν τη ζάχαρη στη διατροφή τους;

Μια πρακτική προσέγγιση για τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης είναι ο περιορισμός ή η εξάλειψη των ζαχαρούχων ποτών. Έρευνες έχουν διαπιστώσει άμεση σχέση μεταξύ των ζαχαρούχων ποτών και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Άλλοι τρόποι για να μειώσεις τη ζάχαρη στη διατροφή σου περιλαμβάνουν:

 • τη μείωση της κατανάλωσης επιτραπέζιας ζάχαρης και γλυκαντικών όπως το σιρόπι, η μελάσα και το μέλι,
 • μείωση της ποσότητας που προσθέτεις κατά το ήμισυ και στη συνέχεια μείωση από εκεί και πέρα,
 • αντικατάσταση της ζάχαρης με μπαχαρικά ή εκχυλίσματα,
 • σύγκριση των διατροφικών ετικετών και επιλογή προϊόντων με λιγότερη προστιθέμενη ζάχαρη,
 • μείωση της ποσότητας ζάχαρης σε συνταγές ή αντικατάστασή της με ίση ποσότητα μη ζαχαρούχου σάλτσας μήλου,
 • αποφεύγοντας τα φρούτα που είναι συσκευασμένα σε σιρόπι ή ξεπλένοντάς τα και στραγγίζοντάς τα σε σουρωτήρι &
 • επιλέγοντας φρέσκα, αποξηραμένα ή κατεψυγμένα φρούτα όταν είναι δυνατόν.

Οι ερευνητές έχουν βρει ενδείξεις ότι η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης, καθώς και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που σχετίζονται με τον διαβήτη, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Ο κίνδυνος μπορεί να είναι πιο μεγάλος για τις γυναίκες, γι’ αυτό καλό θα είναι να προσέχεις την καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης που λαμβάνεις.

Πηγές: FDA, Medline Plus, NCBI, Dementia.org, PubMeb