Σίγουρα θα σου έχει συμβεί να νιώσεις ξαφνικά σωματική έλξη για κάποιον, να νιώθεις ότι ιδρώνεις ή ότι δεν μπορείς να αναπνεύσεις ήρεμα. Αυτά είναι μερικά σημάδια σεξουαλικής χημείας. Η χημεία αυτή είναι εμφανής και δεν κρύβεται, όσο κι αν το προσπαθείς. Είναι κάτι που αποτελεί σημαντικό συστατικό για πολλές σχέσεις.

Πρόσεχε όμως μην μπερδέψεις την χημεία με κάτι πιο ουσιαστικό και οικείο. Όσο ελκυστικός κι αν είναι κάποιος, αν δεν τον γνωρίσεις πραγματικά, δεν μπορείς να ξέρεις ποιος είναι και τι αισθάνεται. Άλλο η σωματική έλξη και άλλο η σχέση με κάποιον. Πρέπει να μπορείς να τα διακρίνεις για να μην απογοητευτείς απότομα.

Πόθος και έλξη

Πόθος είναι η επιθυμία για σεξουαλική ικανοποίηση. Όταν σε ελκύει κάποιος, ο εγκέφαλός σου απελευθερώνει υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης. Οι ουσίες αυτές σε κάνουν να νιώθεις λίγο ζαλισμένη και προκαλούν μια αίσθηση ευφορίας, με αποτέλεσμα μερικές φορές να χάνεις την όρεξη σου και να μην μπορείς να κοιμηθείς.

Σίγουρα γνωρίζεις φίλους σου που μετά από μια γνωριμία με κάποιον λένε ότι είναι ξετρελαμένοι και ενθουσιασμένοι με τη νέα τους σχέση και μπορεί να ισχυρίζονται ότι είναι ήδη ερωτευμένοι. Αυτό όμως συνήθως δεν είναι έρωτας, αλλά το αποτέλεσμα της σεξουαλικής χημείας.

Ο μαγνητισμός της έντονης σεξουαλικής χημείας μπορεί να οδηγήσει σε καλές, βραχυπρόθεσμες σχέσεις. Εφόσον και oi δύο αναγνωρίζουν τον χρόνο που περνούν μαζί γι’ αυτό που πραγματικά είναι, οι σχέσεις που βασίζονται στη σωματική απόλαυση μπορούν να λειτουργήσουν καλά.

Οφέλη της σεξουαλικής χημείας

Όταν η σεξουαλική χημεία οδηγεί στο σεξ, υπάρχουν πολλά οφέλη. Εκτός του ότι το σεξ είναι μια μορφή άσκησης που βελτιώνει την υγεία σου, αυξάνει την λειτουργία του ανοσοποιητικού σου συστήματος, δημιουργεί θετικές καρδιακές επιδράσεις και μειώνει ακόμη και την αντίληψη του πόνου στους πονοκεφάλους ή στις ημικρανίες.

Τα ψυχολογικά οφέλη του σεξ μετά από σεξουαλική χημεία είναι επίσης πολλαπλά. Μερικά από τα αποδεδειγμένα οφέλη περιλαμβάνουν ανακούφιση από το στρες, υψηλότερο ποσοστό ευτυχίας και βελτιωμένη ποιότητα ύπνου.

Κίνδυνοι της σεξουαλικής χημείας

Δυστυχώς, όταν κάποια ζευγάρια έλκονται τόσο πολύ μεταξύ τους με παθιασμένο, σωματικό τρόπο, ο ένας μπορεί να θέλει μια σχέση μεγαλύτερης διάρκειας και ο άλλος να αρκείται στο να την κρατήσει μόνο σωματική.

Άλλες φορές, ο ένας σύντροφος ανακαλύπτει ότι ο άλλος δεν ζει έναν υγιεινό τρόπο ζωής ή επιδεικνύει πολλές βλαβερές συμπεριφορές. Τα ζευγάρια μπορεί να ανακαλύψουν ότι βγάζουν ο ένας τον χειρότερο εαυτό του άλλου.

Όταν δύο άνθρωποι παραβλέπουν την υπόλοιπη δυναμική της σχέσης τους για χάρη ενός ισχυρού σωματικού και σεξουαλικά εστιασμένου δεσμού, αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό. Η απιστία, ο αλκοολισμός, η χρήση ναρκωτικών και άλλα σοβαρά προβλήματα δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπονται εξαιτίας του σπουδαίου σεξ.

Όταν δύο άνθρωποι έχουν εμμονή με τον άλλον και έχουν σεξουαλική χημεία εκτός ορίων, μπορεί να δυσκολεύονται να αφήσουν ο ένας τον άλλον, αλλά ξέρουν ότι δεν μπορούν να μείνουν ούτε μαζί. Αυτός ο τύπος σχέσης μπορεί γρήγορα να γίνει τοξικός.

Όταν η σεξουαλική χημεία εξασθενεί

iparxei-sexoualiki-ximeia-sti-sxesi-sou-2

Η σεξουαλική χημεία μπορεί να τροφοδοτήσει μια σχέση και τελικά να οδηγήσει σε οικειότητα. Η σωματική έλξη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να καλλιεργήσουν μια βαθιά συναισθηματική σύνδεση αργότερα.

Τι συμβαίνει όταν η σεξουαλική χημεία μειώνεται; Όταν η λάμψη του ξεμυαλίσματος και της έλξης εξασθενεί και τα ζευγάρια βλέπουν τις ιδιορρυθμίες και τα ελαττώματα του άλλου στο έντονο φως της επίγνωσης, τότε είναι που δοκιμάζονται.

Σε εκείνο το σημείο, μπορούν να αποφασίσουν αν τα θεμέλια της σχέσης ήταν καθαρά σωματικά και δεν θα τους πάνε παραπέρα. Ή μήπως θέλουν να συνεχίσουν τον δρόμο της καλύτερης γνωριμίας με τον άλλον και ίσως τελικά να παραμείνουν μαζί;

Σίγουρα, το άγχος της καθημερινότητας και η έλλειψη χρόνου μπορεί να βάλουν ταφόπλακα στη σεξουαλική ζωή όσων έχουν βγει ραντεβού ή είναι μαζί για αρκετό καιρό. Οι επαγγελματικές προκλήσεις, οι οικονομικές πιέσεις και η γέννηση παιδιών μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ανέμελη σεξουαλική ζωή που είχαν τα ζευγάρια στο παρελθόν.

Ωστόσο, μόλις τα ζευγάρια ξεπεράσουν τα εμπόδια που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της γνωριμίας και της κοινής ζωής, μπορεί να έχουν ήδη αναπτύξει οικειότητα, σεβασμό και αισθήματα αγάπης για τον άλλον. Μπορεί να συνεχίσουν να δημιουργούν μια ικανοποιητική σχέση, χωρίς να εγκαταλείπουν τον σεξουαλικό τους εαυτό. Η σεξουαλική χημεία παραμένει ένα σημαντικό συστατικό που διατηρεί μια σχέση ζωτική και ακμαία.

Ο ρόλος της οικειότητας

Η οικειότητα είναι η σωματική, νοητική και συναισθηματική εγγύτητα. Τα συναισθήματα οικειότητας ενισχύουν τη σεξουαλική επιθυμία μεταξύ των ερωτικών συντρόφων, με αποτέλεσμα οι σύντροφοι αυτοί να απολαμβάνουν περισσότερο σεξ.

Είναι σαφές ότι τα συναισθήματα οικειότητας ενισχύουν κάθε σχέση. Οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερα συναισθήματα συναισθηματικής οικειότητας για να βελτιώσουν τις σχέσεις και τους γάμους τους αυξάνοντας τον χρόνο που περνούν μαζί ως ζευγάρι, απενεργοποιώντας τις ηλεκτρονικές συσκευές, όντας πλήρως παρόντες ο ένας στον άλλον και επικοινωνώντας με διαφάνεια, ευαισθησία και ειλικρίνεια.

Σχέσεις αγάπης

Η σεξουαλική χημεία μπορεί να οδηγήσει σε μια ώριμη σχέση γεμάτη αγάπη. Αν σου συμβεί αυτό να είσαι σίγουρη ότι η σχέση σου αντικατοπτρίζει δύο ανθρώπους με πραγματικό δέσιμο.

Το ρόλο της σ’ αυτό παίζει η ωκυτοκίνη, ο νευροδιαβιβαστής που σε βοηθά να νιώθεις ενσυναίσθηση και να μπορείς να συνδεθείς πραγματικά με τον σύντροφό σου. Είναι η λεγόμενη «ορμόνη της αγκαλιάς« ενώ μερικές φορές αναφέρεται και ως ορμόνη της αγάπης. Μια ορμόνη που σε βοηθάει να αναπτύξεις σχέσεις αγάπης.

Έχε στο νου σου ότι ενώ η σεξουαλική χημεία μπορεί να είναι ένα παθιασμένο συναίσθημα και να σου προκαλέσει ευφορία, μερικές φορές μπορεί να θολώσει την κρίση σου όταν αναζητάς σύντροφο ή να σου δημιουργήσει μια ψευδή αίσθηση εγγύτητας. Αν διαπιστώνεις ότι δυσκολεύεσαι να καταλάβεις αν η επιθυμία σου για ένα άλλο άτομο έχει τις ρίζες της στη λαγνεία ή στην αγάπη, ένας ειδικός θεραπευτής μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις και να ξεδιαλύνεις τα συναισθήματά σου.

Πηγές: Journal of Social and Personal Relationships, Journal of Health and Social Behavior, Archives of Sexual Behavior – Springer, Harvard University Blog