Νιώθεις κι εσύ ότι η περίοδος των γιορτών συνοδεύεται με ένα άγραφο σενάριο που δυσκολεύεσαι να ακολουθήσεις; Από την αγορά των τέλειων δώρων μέχρι τη διοργάνωση του ιδανικού εορταστικού πάρτι και τη δημοσίευση της άψογης οικογενειακής φωτογραφίας στο Instagram, η πίεση για συμμόρφωση με τις κοινωνικές προσδοκίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτική κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορείς να επιβάλεις στον εαυτό σου την εορταστική διάθεση, αλλά υπάρχουν 3 συνήθειες που αν τις ακολουθήσεις μπορούν να σε βοηθήσουν να νιώσεις πιο ευτυχισμένη αυτή τη γιορτινή περίοδο που μόλις ξεκίνησε.

Πολλοί τείνουν να πιστεύουν ότι αυτή η περίοδος του έτους θα κυλήσει ομαλά και χωρίς εντάσεις, έλα μου όμως που αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Κάποιος αναπόφευκτα θα αρρωστήσει, κάτι θα ακυρωθεί και οι μεγάλες προσδοκίες που έχεις για την τέλεια συγκέντρωση μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ίσως να ξόδεψες πολύ χρόνο και προσπάθεια για το δώρο κάποιου, μόνο και μόνο για να φανεί ότι εκείνος δεν ενδιαφέρεται και τώρα να νιώθεις λιγάκι απογοητευμένη.

Ο διευρυμένος κατάλογος εργασιών είναι μια πηγή πρόσθετου άγχους την περίοδο των διακοπών, αλλά ίσως ακόμη πιο επικίνδυνη είναι η σιωπηλή προσδοκία για το πώς πρέπει να αισθάνεσαι κατά τη διάρκεια των διακοπών, ευτυχισμένη, ευγνώμων kI κοινωνικά ενεργή.

Το πρόβλημα με αυτό το σενάριο είναι ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου. Και το να πιστεύεις ότι πρέπει να νοιώθεις κάτι συγκεκριμένο μπορεί να σε κάνει να νοιώθεις ακόμα χειρότερα όταν αυτά τα συναισθήματα δεν βγαίνουν φυσικά στην επιφάνεια. Η αποτυχία να βιώσεις την αναμενόμενη «ευτυχία των διακοπών» μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ακόμα πιο μόνη σου.

Δυστυχώς, δεν μπορείς να αναγκάσεις τον εαυτό σου να έχει γιορτινή διάθεση. Το να προσπαθείς για να είσαι χαρούμενη τείνει να μην αποδίδει. Στην πραγματικότητα, η προσπάθεια να κάνεις τον εαυτού σου να αισθανθεί ευτυχία όχι μόνο δεν λειτουργεί, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να γυρίσει μπούμερανγκ. Το ίδιο ισχύει και με το να προσπαθείς να διώξεις με το ζόρι τις αρνητικές σου σκέψεις.

Τα καλά νέα είναι ότι παρόλο που δεν μπορείς να επιβάλλεις τα συναισθήματά σου, υπάρχει κάτι που μπορείς να ελέγξεις, τις συνήθειές σου. Ακολουθούν τρεις τρόποι για να εξασκηθείς στην καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης, της σύνδεσης και της ευτυχίας αυτή την περίοδο των γιορτών.

Εξασκήσου στο να είσαι ευγνώμων

Η ευγνωμοσύνη είναι να έχεις επίγνωση και να είσαι ευγνώμων για τα καλά πράγματα που συμβαίνουν και να αφιερώνεις χρόνο για να εκφράσεις τις ευχαριστίες σου. Αυτό είναι κάτι που μπορείς να κάνεις ακόμα και αν αυτή τη στιγμή δεν το νιώθεις. Δεν χρειάζεται να προσπαθείς να νιώθεις ευγνωμοσύνη για τα πάντα, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να εστιάσεις σε κάτι για το οποίο είσαι πραγματικά ευγνώμων, ακόμα και αν είναι μικρό.

Αν θέλεις να εξασκηθείς στην καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης αυτή την περίοδο των γιορτών, δοκίμασε να σκεφτείς κάτι συγκεκριμένο για το οποίο νιώθεις ευγνωμοσύνη και στη συνέχεια σκέψου τρόπους με τους οποίους αυτό το πράγμα ή το γεγονός θα μπορούσε να μην είχε συμβεί ποτέ ή να μην ήταν ποτέ μέρος της ζωής σου. Το να αναλογιστείς πώς τα καλά πράγματα στη ζωή σου είναι λίγο πολύ εκπληκτικά μπορεί να σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της ευγνωμοσύνης που είναι η προσαρμογή.

Σχεδίασε στοχευμένες συγκεντρώσεις

Αν νιώθεις μοναξιά αυτές τις γιορτές, δεν είσαι η μόνη. Η μοναξιά δεν είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να αλλάξει ως δια μαγείας, αλλά μπορείς να προσπαθήσεις να κάνεις τις επαφές σου λίγο πιο στοχευμένες.

Όταν σχεδιάζεις κάθε είδους συγκέντρωση, πρέπει να εξετάζεις τον σκοπό. Πρέπει να μεταβείς από το τι (γιορτή διακοπών στο γραφείο, οικογενειακό δείπνο κ.λπ.) στο γιατί. Γιατί φέρνεις τους ανθρώπους κοντά; Όταν καταλήξεις στον έναν λόγο, πρέπει να αναρωτηθείς γιατί αυτό έχει σημασία. Έτσι μπορείς να σχεδιάσεις συγκεντρώσεις που έχουν νόημα και όχι άσκοπες και αμήχανες.

Οι γιορτινές συγκεντρώσεις μπορεί να μην είναι άψογες, αλλά αν αποδεχθείς τις ατέλειες και παραμείνεις παρούσα στις αλληλεπιδράσεις και τις σχέσεις, μπορείς να ζήσεις στιγμές βαθιάς και αυθεντικής σύνδεσης με τους άλλους.

Εστίασε την προσοχή σου σε ό,τι έχει σημασία

Αν θέλεις να βρεις ουσιαστική ευτυχία, δεν μπορείς να στοχεύσεις κατευθείαν σ’ αυτήν, αλλιώς είναι πιθανό να νιώσεις απογοήτευση. Η ευτυχία είναι καλύτερο να επιδιώκεται έμμεσα, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που έχουν νόημα και αξία, όπως η καλλιέργεια σχέσεων, η δημιουργία τέχνης, η ενασχόληση με τα χόμπι και η βοήθεια προς τους άλλους.

Κατά τη διάρκεια των γιορτών, πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική ώστε να μην αφήσουμε τα ουσιώδη να εκτοπιστούν από ασήμαντες λεπτομέρειες. Όσο περισσότερη προσοχή δίνεις στην προσπάθεια να πετύχεις την τέλεια χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, τα ρούχα και τις αναρτήσεις στο Instagram, τόσο λιγότερη θα είναι η προσοχή σου για να συνδεθείς πραγματικά με κάποιον. Προσπάθησε να εστιάσεις στα πράγματα για τα οποία πραγματικά νοιάζεσαι και σε κάνουν ευτυχισμένη.

Στην τελική μπορεί να μην είσαι σε θέση να προσποιηθείς τα συναισθήματά σου, αλλά αν δουλέψεις με τον εαυτό σου για να καλλιεργήσεις την ευγνωμοσύνη, τη σύνδεση με τους άλλους και την ευτυχία, τα συναισθήματα θα ακολουθήσουν…