Σε λίγες μέρες θα υποδεχτούμε τον Δεκέμβριο, για μερικούς η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Για πολλούς όμως πρόκειται για μια αγχωτική περίοδος. Τα δώρα, οι έξοδοι, οι διάφορες κοινωνικές υποχρεώσεις μπορεί να δημιουργήσουν επιπλέον έξοδα και ειδικά τώρα με την ακρίβεια, για πολλούς όλη αυτή η κατάσταση τους δημιουργεί άγχος και εξάντληση.

Υπάρχουν όμως μερικοί απλοί τρόποι για να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις το περιττό άγχος, και να χαρείς το νόημα των γιορτινών ημερών που έρχονται.

Μην αφήσεις τη λίστα των δώρων για τις τελευταίες μέρες του χρόνου.
Κάνε ένα προϋπολογισμό των χρημάτων που μπορείς να διαθέσεις για δώρα τις φετινές γιορτές, και προσπάθησε να τον τηρήσεις. Έχε τον νου σου σε εκπτώσεις και προσφορές και σκέψου πιο πρωτότυπες λύσεις που μπορεί να προσφέρουν χαρά στους αγαπημένους σου, χωρίς να σου κοστίσουν μία περιουσία.

Κράτησε τις επισκέψεις και τα τραπέζια με αυτούς που σε χαροποιούν.
Δεν χρειάζεται να κάνεις επίσκεψη σε κάθε μακρινό συγγενή και φίλο που μπορεί να έχεις να δεις από πέρσι τέτοια εποχή. Περιόρισε τις εκδηλώσεις αυτές μόνο με τα άτομα που σε γεμίζουν και σου προκαλούν χαρά. Σε κάποιους θα αρέσει, σε κάποιους όχι, αλλά δεν πειράζει, οι γιορτές είναι για να περάσεις κ εσύ καλά όχι μόνο οι άλλοι.

Στείλε γιορτινές κάρτες σε φίλους και συγγενείς που ζουν μακριά από τις αρχές του μήνα.
Μπορεί να σου φαίνεται νωρίς να στείλεις χριστουγεννιάτικες κάρτες αρχές Δεκεμβρίου, αλλά με την κίνηση που έχουν τα ταχυδρομεία αυτές τις μέρες, ίσως είναι πολύ προνοητικό ειδικά αν θέλεις να φτάσουν οι κάρτες σου πριν τις γιορτές στα αγαπημένα σου πρόσωπα. Μια εναλλακτική λύση, είναι να δημιουργήσεις και να στείλεις ευχετήριες κάρτες μέσω email, ειδικά για όσους έχουν μια πιο δημιουργική φύση.

Διαχώρισε τα δώρα σε κατηγορίες.
Ανάλογα με τα άτομα δημιούργησε μικρές κατηγορίες δώρων, όπως πχ για παιδιά ή ανήψια που θα τους πάρεις παιχνίδια, για γνωστούς που θα πάρεις ρούχα και ούτω το καθεξής. Προγραμμάτισε μια μέρα, πήγαινε σε μαγαζιά που γνωρίζεις και πάρε όλα τα αντίστοιχα δώρα εκείνη την μέρα. Έτσι θα κερδίσεις πολύτιμο χρόνο και σίγουρα δεν θα ξεχάσεις κανέναν.

Προγραμμάτισε τα γεύματα σου μέχρι τις 15 του μήνα.
Για να μην καταλήξεις να βρίσκεσαι στην κουζίνα ολημερίς χριστουγεννιάτικα, σκέψου πόσα γεύματα θα κάνεις στο σπίτι σου, οργάνωσε τα υλικά σου και τα φαγητά σου και φρόντισε να έχεις μια ποικιλία στη διατροφή σου. Μειώνοντας την προετοιμασία του φαγητού και τα πιάτα, όχι μόνο εξοικονομείς χρήματα αλλά αυξάνεις τον χρόνο ξεκούρασης σου και έχεις πιο πολύ χρόνο με τους αγαπημένους σας.

Μην αφήσεις το τύλιγμα των δώρων για τελευταία στιγμή.
Επαναχρησιμοποίησε πρώτα τις σακούλες δώρων που έχεις ήδη. Είναι μια οικονομική και περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένη επιλογή, όπως και τα επαναχρησιμοποιούμενα, υφασμάτινα περιτυλίγματα δώρων. Επίσης, φρόντισε να τυλίγεις τα εκάστοτε δώρα όταν τα αγοράζεις και να μην αφήνεις το τύλιγμα για αργότερα.

Φτιάξε ένα «σακίδιο του Άγιου Βασίλη» για κάθε μέλος της οικογένειάς σου.
Όλα τα δώρα για ένα άτομο τοποθετούνται στο δικό τους σακίδιο, που θα σε γλιτώσει από το ατομικό περιτύλιγμα.

Γίνε λίγο πιο επιλεκτική στις επιλογές σου.
Δεν χρειάζεται να πας σε κάθε μουσική εκδήλωση της πόλης, ή σε κάθε παιδικό πάρτι που σας κάλεσαν. Καλύτερα να περιορίσεις τις εξόδους ανάλογα με το τι σε ευχαριστεί και τι όχι, και φυσικά να μην γεμίζεις ασφυκτικά την μέρα σου, γιατί αντί να ξεκουραστείς πιθανόν να καταλήξεις με υπερκόπωση.

Ο προγραμματισμός εκ των προτέρων, η απλότητα και η έγκαιρη προετοιμασία είναι βασικά στοιχεία για να τακτοποιήσεις τις γιορτινές αυτές μέρες νωρίτερα και με λιγότερο άγχος.

Μια τελευταία συμβουλή, μην ξεχάσεις να πάρεις κάτι για τον εαυτό σου. Μπορείς να μοιραστείς ό,τι θέλεις με τους αγαπημένους σου, αλλά αντί να περιμένεις να δεις τι θα σου πάρουν οι άλλοι, καλύτερα είναι να επενδύσεις πρώτη στον εαυτό σου. Ακόμα κι αν είναι κάτι τόσο απλό όσο ένα μασάζ, ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ένα ποτήρι κρασί ή το καλύτερο από όλα – μια περίοδος διακοπών που θα είναι πραγματικά ευχάριστη.