Εχεις αναρωτηθεί ποτέ αν ένας δοκιμαστικός χωρισμός μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι εσύ και ο σύντροφός σου για να βελτιώσετε τη σχέση σας; Μπορεί να χρειάζεσαι λίγο χρόνο για να ξεδιαλύνεις τα συναισθήματά σου και να αποφασίσεις αν θέλεις να συνεχίσεις ή όχι μαζί του. Πόσο όμως βοηθάει στ’ αλήθεια ένας προσωρινός χωρισμός;

Ορισμένα ζευγάρια που δυσκολεύονται (ίσως και να σκέφτονται το διαζύγιο) συμφωνούν σ’ έναν δοκιμαστικό χωρισμό. Ελπίζουν ότι το να περάσουν λίγο χρόνο χώρια μπορεί να τους βοηθήσει να ξανασμίξουν μ’ έναν πιο υγιή τρόπο. Ή αν σκέφτονται το διαζύγιο, πιστεύουν ότι ένας δοκιμαστικός χωρισμός θα μπορούσε να τους δώσει μια μικρή εικόνα για το πώς θα ήταν να ζουν χωριστά πριν πάρουν την απόφαση. Είναι και πολλοί όμως εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το να περάσουν χρόνο χώρια είναι βέβαιο ότι θα διαλύσει μια ήδη τεταμένη σχέση.

Τι είναι ο δοκιμαστικός διαχωρισμός;

Ο δοκιμαστικός χωρισμός διαφέρει από τον οριστικό χωρισμό. Όταν τα ζευγάρια χωρίζουν νομικά, υπάρχουν δικηγόροι που εμπλέκονται στον καθορισμό του τρόπου διανομής των χρημάτων ή του τρόπου διευθέτησης της επιμέλειας. Σ’ έναν δοκιμαστικό χωρισμό, εναπόκειται στο ζευγάρι να δημιουργήσουν από κοινού μια άτυπη συμφωνία. Επιπλέον, τα περισσότερα ζευγάρια:

 • Ζουν χωριστά κατά τη διάρκεια ενός δοκιμαστικού χωρισμού.
 • Αποφασίζουν πώς θα πληρώνουν τους λογαριασμούς και μοιράζουν τα χρήματα με όποιον τρόπο θεωρούν κατάλληλο.
 • Αποφασίζουν πού θα διαμένουν τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα, εάν υπάρχουν.
 • Συνεργάζονται για να καθορίσουν ποιος θα διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία.

Για ορισμένους, ο δοκιμαστικός χωρισμός μπορεί να είναι ένα βήμα προς το διαζύγιο. Για άλλους, μπορεί να είναι μια περίοδος ηρεμίας που τους επιτρέπει να δουλέψουν πάνω σε θέματα χωρίς τη συναισθηματική ένταση που βιώνουν ενώ συζούν.

na-dokimasoume-gia-ligo-xoria-2

Πιθανά οφέλη

Ο δοκιμαστικός χωρισμός μπορεί να έχει κάποια οφέλη για τη σχέση σου. Οφέλη όπως:

 • Έχεις χρόνο να ασχοληθείς με τον εαυτό σου. Είτε θέλεις να βελτιώσεις τις αντιδράσεις σου σε μια μελλοντική απογοήτευση, είτε θέλεις να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα, όπως κατάχρηση με αλκοόλ, χρήματα ή ουσίες, μπορεί να διαπιστώσεις ότι διαχειρίζεσαι καλύτερα τον εαυτό σου όταν ο σύντροφός σου δεν ζει στο ίδιο σπίτι.
 • Μπορεί να σκεφτείς στις αντιδράσεις σου απέναντι στον σύντροφό σου. Μπορεί το τελευταίο διάστημα να επιδεικνύεις συμπεριφορές που φέρνουν στην επιφάνεια τον χειρότερο εαυτό του συντρόφου σου. Η γκρίνια, η επίπληξη ή η υποτίμηση μπορεί να είναι μια μεγάλη πηγή συγκρούσεων. Η χωριστή συμβίωση θα μπορούσε να σου δώσει την ευκαιρία να μάθεις πώς μπορείς να σταματήσεις αυτές τις συμπεριφορές.
 • Μπορεί να εκτιμήσεις περισσότερο τον σύντροφό σου. Είναι εύκολο να θεωρείς κάποιον δεδομένο όταν είστε συνέχεια μαζί. Μπορεί να αναγνωρίσεις πόσα σημαίνει ο σύντροφός σου για εσένα όταν δεν είστε συνέχεια μαζί.
 • Θα έχεις την ευκαιρία να ηρεμήσεις. Αν είσαι πραγματικά αναστατωμένη για κάτι που έκανε ο σύντροφός σου (όπως να έχει άλλη σχέση ή να σου λέει ψέματα), το να βρεθείτε χώρια για ένα διάστημα μπορεί να σου δώσει την ευκαιρία να ηρεμήσεις και να επουλώσεις λίγο τις πληγές σου πριν προσπαθήσετε να βρείτε μία λύση.
 • Μπορεί να πάρεις μια γεύση από το πώς θα ήταν η ζωή σου χωρίς εκείνον. Μπορεί ανά καιρούς να ονειρεύεσαι ότι είσαι μόνη σου. Ή μπορεί να έχεις αναρωτηθεί πώς θα ήταν η ζωή σου αν είχες χωρίσει. Ένας δοκιμαστικός χωρισμός σου δίνει μια μικρή εικόνα για το πώς είναι στην πραγματικότητα η ζωή χωρίς τον σύντροφό σου στο σπίτι.

Πιθανοί κίνδυνοι

Μερικές φορές οι δοκιμαστικοί χωρισμοί προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό. Ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι είναι οι ακόλουθοι:

 • Μπορεί να απομακρυνθείτε μεταξύ σας. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι αρχίζετε να χτίζετε μια ζωή που ευνοεί περισσότερο το να είστε μόνοι, γεγονός που θα μπορούσε να κάνει την επανένωση ακόμη πιο δύσκολη.
 • Δεν είναι ένας τρόπος για να απογοητεύσεις κάποιον ευγενικά. Αν είσαι σίγουρή ότι θέλεις διαζύγιο, μην χρησιμοποιήσεις έναν δοκιμαστικό χωρισμό ως τρόπο για να διευκολύνεις τον σύντροφό σου στη μετάβαση πιο ήπια. Αυτό απλώς θα παρατείνει τον πόνο του και μπορεί να καταλήξει να προσπαθεί για το τίποτα.
 • Μπορεί να μην επιλυθούν τα προβλήματα. Αν παλεύετε με συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η εμπιστοσύνη ή οικονομικά θέματα, το να είστε χώρια μπορεί να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.
 • Η κατάστασή σας θα γίνει γνωστή και σε τρίτους. Μπορεί να μην είστε ακόμα έτοιμοι να μιλήσετε για την ένταση στη σχέση σας, αλλά φίλοι και μέλη της οικογένειας μπορεί να έχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το γιατί ζείτε χωριστά.
 • Μπορεί να μπερδέψετε τα παιδιά σας. Ένας δοκιμαστικός χωρισμός μπορεί να είναι σκληρός για τα παιδιά που δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Μπορεί να νομίζουν ότι παίρνετε διαζύγιο (ή ότι πήρατε διαζύγιο) και το να είναι μακριά από τον έναν γονέα είναι πιθανό να είναι δύσκολο για αυτά.

Πώς μπορεί να σε ωφελήσει μια περίοδος δοκιμαστικού χωρισμού

Αν θέλεις να είναι αποδοτική μία περίοδος δοκιμαστικού χωρισμού, είναι σημαντικό να κάνεις ορισμένες ενέργειες ώστε να δώσεις στη σχέση σου μια πραγματική ευκαιρία. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις:

 • Αναζήτησε επαγγελματική βοήθεια. Ένας σύμβουλος ζευγαριών ή κάποιος άλλος εξειδικευμένος θεραπευτής μπορεί να σου δώσει αντικειμενικές πληροφορίες σχετικά με το πώς να βελτιώσεις τη σχέση σου. Απλώς βεβαιώσου ότι είσαι πρόθυμη να προσπαθήσεις και με τον εαυτό σου (αντί να προσπαθείς απλώς να διορθώσεις τον σύντροφό σου).
 • Ξεκαθάρισε τις προσδοκίες σου. Μιλήστε για το πώς πιστεύετε ότι θα είναι ο χωρισμός. Θα εξακολουθείτε να βγαίνετε ραντεβού; Θα παρευρίσκεστε μαζί σε εκδηλώσεις με την ευρύτερη οικογένεια; Τι θα μοιράζεστε με την οικογένεια και τους φίλους σας; Η συζήτηση αυτών των θεμάτων εκ των προτέρων μπορεί να αποτρέψει πολλά προβλήματα.
 • Αποφασίστε πότε και πώς θα επικοινωνείτε. Είναι σημαντικό να είστε ξεκάθαροι όσον αφορά την επικοινωνία. Θα τηλεφωνείτε κάθε μέρα; Σκοπεύετε να μιλάτε μερικές φορές κάθε εβδομάδα; Θα στέλνετε μηνύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας; Συζητήστε το από πριν για να καθορίσετε ποια συχνότητα είναι πιθανό να είναι η καλύτερη για αυτό το στάδιο της σχέσης σας.
 • Μίλησε με τον σύντροφό σου για τα οικονομικά θέματα. Το να ζείτε χωριστά σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να μοιράσετε διαφορετικά τα χρήματα. Ποιος θα είναι υπεύθυνος για κάθε λογαριασμό; Θα διατηρείτε κοινό τραπεζικό λογαριασμό; Θα βοηθάτε ο ένας τον άλλον οικονομικά; Συζητήστε πώς μπορείτε να συνεργαστείτε για τη διαχείριση της οικονομικής σας κατάστασης, ώστε να μην πληγώνετε ο ένας τον άλλον με αφορμή τα χρήματα όσο είστε χώρια.
 • Θέσε στόχους. Μίλησε ανοιχτά για το πώς ελπίζεις ότι μπορεί να σας βοηθήσει ένας δοκιμαστικός χωρισμός. Ελπίζεις να επουλώσεις μια παλιά πληγή; Ελπίζεις ότι ο χωρισμός θα βοηθήσει στη βελτίωση της επικοινωνίας ή της οικειότητας σου; Συζητήστε τους στόχους σας ανοιχτά ο ένας με τον άλλον.

Εάν σκέφτεσαι να χωρίσεις, έστω και προσωρινά, καλύτερα να συμβουλευτείς έναν ειδικό. Ένας σύμβουλος σχέσεων μπορεί να είναι σε θέση να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις ένα πλάνο (πριν ο ένας από τους δύο σας μετακομίσει οριστικά από το σπίτι) που μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις τον δοκιμαστικό χωρισμό σας αποτελεσματικό.

Αν έχεις ήδη χωρίσει, ζήτησε βοήθεια το συντομότερο δυνατό. Αν ο σύντροφός σου αρνείται να επισκεφθείτε μαζί ψυχολόγο, μπορείς να επισκεφτείς έναν μόνη σου. Η συζήτηση μ’ έναν ειδικό μπορεί να είναι ωφέλιμη ακόμη και αν ο σύντροφός σου δεν παρευρίσκεται.

Το να δεις τα πράγματα με μια πιο ουδέτερη ματιά σίγουρα θα σε βοηθήσει να πάρεις σωστές αποφάσεις για το μέλλον σου.

Πηγές: Journal of Marital and Family Therapy, Journal of Pragmatics