Μήπως έχεις ένα στυλ προσκόλλησης σε συγκεκριμένους ανθρώπους και δεν το έχεις καταλάβει; Κάνεις σχέσεις, βρίσκεσαι συνέχεια σε παρόμοιες καταστάσεις και ποτέ δεν είσαι ευτυχισμένη; Σύμφωνα με την Amy E. Keller, PsyD, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας, το να ερωτεύεσαι άμεσα κάποιον και να έχεις μεγάλη σεξουαλική χημεία μαζί του μπορεί μερικές φορές να συνδέεται με παρελθοντικές προσκολλήσεις. Ακόμα και να περιλαμβάνει ασυνείδητες και άλυτες οικογενειακές δυναμικές.

Για παράδειγμα, μπορεί να έλκεσαι από έναν σύντροφο που μοιάζει με μια πρωταρχική γονική φιγούρα που δεν ικανοποίησε τις ανάγκες που ήλπιζες ότι θα ικανοποιούνταν. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να προσπαθείς ασυνείδητα να θεραπευτείς μέσω της σχέσης σου με τον σύντροφό σου.

Είναι σημαντικό να διαπιστώσεις το τι σου συμβαίνει και να το αντιμετωπίσεις με αυξημένη επίγνωση, ανοιχτή επικοινωνία και μεγάλη προσοχή. Είναι δυνατόν να θεραπευτείς από ένα τραύμα που συνέβη σε μια σχέση του παρελθόντος σου μέσω της τωρινής σου σχέσης, αλλά είναι επίσης δυνατόν να επαναλάβεις και το τραύμα αυτό και στο παρόν.

Η σεξουαλική χημεία δεν μπορεί να σε προστατεύσει από τα προβλήματα κάποιου που προέρχονται από την παιδική ηλικία. Ιδανικά, καθώς ωριμάζεις, οι τρόποι με τους οποίους αλληλοεπιδράς και συμπεριφέρεσαι στις σχέσεις σου αντανακλούν αυτό που ονομάζεται ασφαλές στυλ προσκόλλησης. Αυτό σημαίνει ότι είσαι κοινωνικά άνετη, εμπιστεύεσαι τους άλλους, έχεις καλή αυτοεκτίμηση και μοιράζεσαι τα συναισθήματά σου με τους φίλους και την οικογένειά σου.

Αλλά η Dr. Amy E. Keller προειδοποιεί ότι «αν ένα ζευγάρι πέσει μαζί σε μια τρύπα σε σημείο που αγνοεί τους φίλους και την οικογένεια ενώ βρίσκεται στην ερωτική του φούσκα, συνήθως δεν έχει καλό τέλος. Καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν υγιείς δεσμούς, ούτε είναι αμέσως έτοιμοι για μια υγιή κι ώριμη σχέση».

Άνθρωποι που παρουσιάζουν ενδείξεις ενός φοβικού στυλ προσκόλλησης, αν και αποζητούν αγάπη και στοργή, δεν εμπιστεύονται τους άλλους και είναι απρόθυμοι να έχουν στενές σχέσεις. Συχνά αυτό σχετίζεται με παιδικά τραύματα, και τα άτομα αυτά αγωνίζονται να διατηρήσουν υγιείς σχέσεις. Αν τυχόν διαπιστώσεις κάτι τέτοιο στη σχέση σου, προσπάθησε να μην το αγνοήσεις, αλλά καλύτερα να το αντιμετωπίσεις. Μίλα με τον σύντροφό σου, εξήγησέ του πως αισθάνεσαι, και παρατήρησε τις αντιδράσεις του.

Σύμφωνα με την Dr. Amy E. Keller, «πολλοί άνθρωποι έχουν έναν συνδυασμό στυλ αποφυγής ή αγχώδους προσκόλλησης. Αν εξακολουθούν να θέλουν να προχωρήσουν σε μια σχέση μ’ αυτό το άτομο, το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να το καθυστερήσουν λίγο και να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους».

Με φροντίδα και με την κατάλληλη καθοδήγηση από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, πολλά πράγματα μπορούν να διορθωθούν, και να επιτρέψουν μια υγιή συναισθηματική σχέση. Μπορεί φυσικά να αναπτυχθεί και ένα στυλ προσκόλλησης πιο υγιές, όχι «αρρωστημένο», αλλά αυτό απαιτεί χρόνο, φροντίδα, προσπάθεια και επούλωση του τραύματος της σχέσης σου τον εαυτό σου και με τους άλλους.

Εν κατακλείδι, αν βρίσκεσαι συχνά σε παρόμοια μοτίβα σχέσεων που δεν οδηγούν πουθενά, προσπάθησε να κάνεις μια εσωτερική ανασκόπηση και να βρεις τα αίτια αυτής της κατάστασης. Μόνο έτσι θα απελευθερωθείς και θα μπορέσεις να αναπτύξεις καλύτερες, πιο υγιείς και ουσιώδεις σχέσεις στη ζωή σου.