Το τατουάζ είναι μια τέχνη που είτε τη λατρεύεις ή τη μισείς. Προσωπικά ανήκω στην πρώτη κατηγορία αλλά σέβομαι όλες αυτές τις απόψεις, που κατά καιρούς μου αντιτάσσουν οι «ορκισμένοι εχθροί» του. Το καλύτερο ωστόσο επιχείρημα ήταν αυτό που μου είπε ένας γνωστός πριν από χρόνια. «Σε λίγα χρόνια το τατουάζ θα φαίνεται σαν τη σφραγίδα σε κρέας»…

Όμως η τέχνη του να χρησιμοποιείς το δέρμα σου ως καμβά και να το ζωγραφίζεις, δεν είναι μια μόδα του αιώνα μας. Οι Αιγύπτιοι και αργότερα οι Ινδοί ζωγραφίζουν με χένα το κορμί τους εδώ και 5.000 χρόνια μεταφέροντας την τέχνη τους σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Αν λοιπόν σου αρέσει να ζωγραφίζεις πάνω σου αλλά αντιπαθείς τη μονιμότητα ενός τατουάζ, μια εξαιρετική επιλογή είναι τα τατουάζ με χένα.

Η τέχνη του mehndi, όπως αποκαλείται, είναι ένας τρόπος διακόσμησης του σώματος που ξεκίνησε από τους Αρχαίους Αιγύπτιους. Μόνο ευγενείς άνδρες και κυρίες μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά ένα τατουάζ mehndi. Το μοτίβο εφαρμόστηκε στους κροτάφους, τις παλάμες και τα πόδια για να διατηρείται το δέρμα απαλό. Επιπλέον, η χένα χρησιμοποιήθηκε για να διακοσμήσει τις μούμιες ευγενών ανθρώπων πριν τις στείλει στο τελευταίο τους ταξίδι.

gnorise-tin-texni-tou-mehndi-2

Το όνομα «mehndi» ωστόσο προέρχεται από τα Χίντι, με τις Ινδές τεχνίτριες να εξελίσσουν την τεχνική χρησιμοποιώντας έντονα χρώματα και μοτίβα με γεωμετρικά σχήμα που είναι πολύ δημοφιλή ακόμη και σήμερα στις δυτικές κουλτούρες.

Αντίθετα στην Αφρική, χρησιμοποιούν ένα μείγμα πιο σκούρων φυσικών συστατικών (κάρβουνο) για να κάνουν το τατουάζ να φαίνεται πιο φωτεινό.

Σήμερα, πολλές τελετουργίες, τελετές και παραδόσεις φεστιβάλ στην Ινδία συνδέονται με το mehndi με πιο γνωστό αυτό της νύφης που την παραμονή του γάμου είναι βαμμένη με περίεργα σχέδια, όπως ένας ελέφαντας που συμβολίζει την καλή τύχη.

Στην ουσία το τατουάζ, με χένα ή μόνιμο, φαντάζει στα δικά μου μάτια ως ένα λάφυρο μιας συγκεκριμένης εποχής. Μου θυμίζει ανθρώπους, καταστάσεις και εμπειρίες που έζησα και θέλησα να τις αποτυπώσω πάνω μου για να τις κουβαλάω για πάντα.

Αν όμως θέλεις κάτι όμορφο, που όπως όλα τα ωραία θα ξεθωριάσει, η χένα ίσως είναι μια καλή ιδέα.