Αν και ο κόσμος δεν είναι ακόμη εύκολος αλλά ούτε και δίκαιος απέναντι στις γυναίκες, ο άνεμος ελπίδας που έχει ξεκινήσει να πνέει για τη γυναικεία ενδυνάμωση μέσα από γυναίκες πρότυπα, φέρνει αισιοδοξία για τις προοπτικές στις επόμενες γενιές.  

Σε μια εκδήλωση, για τη «Δύναμη των Γυναικών», που διοργάνωσε το Variety, στη Νέα Υόρκη, μια από τις κορυφαίες αθλήτριες του παγκόσμιου τένις η Venus Williams μίλησε για την μισθολογική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. 

Η Williams, με την παρουσία της στα γήπεδα κατάφερε να κερδίσει εκτός από δεκάδες διακρίσεις, έπαθλα και μια αξιοσέβαστη περιουσία, τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων εντός κι εκτός σταδίων. Δεν κατάφερε όμως ποτέ να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι οι άνδρες συναθλητές της αμείβονται πολύ περισσότερο από τις γυναίκες τενίστριες. 

«Όλες οι γυναίκες είχαν στιγμές στη ζωή τους, κατά τις οποίες έπρεπε να δουλέψουν σκληρότερα για να κερδίσουν την ίδια αναγνώριση ή σεβασμό με τους άνδρες» είπε η Venus που έλαβε τιμητικό βραβείο μαζί με τις Kim Cattrall, Drew Barrymore, Queen Latifah, Camila Cabello και Amanda Seyfried για την  δράση τους υπέρ της ισότητας των γυναικών σε όλους τους τομείς. 

Η Williams υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια την ισότητα των αμοιβών των γυναικών στον αθλητισμό, μια ανισότητα που επικρατεί σχεδόν σε όλους τους εργασιακούς χώρους.  

«Όταν έφθασα στο Γουίμπλετον συνειδητοποίησα για πρώτη φορά ότι δεν αμείβομαι το ίδιο με έναν άνδρα συναθλητή μου. Ήταν ένα γερό χαστούκι για μια 16χρονη και με έπληξε σκληρά» είπε η Venus Williams. 

«Πληρωνόμαστε λιγότερο από τους άνδρες, πρέπει να δουλέψουμε σκληρότερα για να κερδίσουμε περισσότερο σεβασμό και βασανιζόμαστε από απαρχαιωμένα στερεότυπα για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα. Και ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυλή, το εισόδημα, τη θρησκεία, όλες οι γυναίκες είχαν στιγμές στη ζωή τους, στις οποίες έπρεπε να εργαστούν σκληρότερα για να κερδίσουν την ίδια αναγνώριση ή σεβασμό με τους άνδρες. Και εξαιτίας αυτών των κοινών εμπειριών ανισότητας είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ανυψώνουμε και να τιμήσουμε η μία την άλλη». 

Πρόσφατα, η Venus και η αδερφή της Serena παρουσιάστηκαν στην ταινία «King Richard» με πρωταγωνιστή τον Will Smith, ως τον πατέρα τους Ρίτσαρντ. Οι αδερφές Williams συμμετείχαν ως εκτελεστικές παραγωγοί στην ταινία προκειμένου να δώσουν στους χαρακτήρες μια πραγματική αίσθηση ζωής. 

Οι αδερφές Williams, που μεγάλωσαν στο Κόμπτον της Καλιφόρνια, ίδρυσαν την οργάνωση Yetunde Price Resource Center που παρέχει υπηρεσίες ευεξίας και θεραπείας στην κοινότητα. Η οργάνωση ιδρύθηκε προς τιμήν της μεγαλύτερης αδερφής τους, Yetunde Price, η οποία δολοφονήθηκε στο Κόμπτον σε ηλικία 31 ετών. 

«Η επιτυχία μίας γυναίκας είναι η επιτυχία κάθε γυναίκας» είπε η Venus Williams. «Και αν και η Yetunde δεν είναι μαζί μας αυτή τη στιγμή σήμερα, το πνεύμα της ζει πραγματικά σε κάθε άτομο που έχει βοηθήσει και θα βοηθήσει η YPRC. Και αυτό το βραβείο απόψε είναι για εκείνη». 

Παραδείγματα προς μίμηση για όλες εκείνες που αγωνίζονται στα γήπεδα και εκτός…