Η μέθοδος του διαλογισμού φαίνεται ότι βοηθάει γενικά την πνευματική σου κατάσταση. Σε βοηθάει να ηρεμήσεις, να σκεφτείς λίγο πιο καθαρά θέματα που σε απασχολούν και γενικά να πάρεις τις απαραίτητες αποστάσεις από καταστάσεις που ίσως σε δυσκολεύουν. Αν δεν το έχεις ήδη δοκιμάσει, σε συμβουλεύουμε να το κάνεις, καθώς μπορεί να δεις αλλαγές στη διάθεσή σου μετά.

Ο διαλογισμός είναι βέβαια μια εξελικτική διαδικασία, χρειάζεται πρακτική, αυτοσυγκέντρωση και πειθαρχία για να πετύχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα. Με το διαλογισμό μπορείς να ρυθμίσεις το άγχος σου και να βελτιώσεις τη συγκέντρωσή σου.

Ο διαλογισμός μπορεί να γίνει οπουδήποτε, καθώς είναι μια προσωπική διαδικασία για τον καθένα. Μερικοί προλαβαίνουν να κάνουν μια πεντάλεπτη έως δεκάλεπτη συνεδρία όταν ξυπνούν πριν από μια πολυάσχολη μέρα. Άλλοι τον εντάσσουν στη ρουτίνα τους για να χαλαρώσουν ή στο μεσημεριανό τους διάλειμμα στη δουλειά.

Αλλά υπάρχει άραγε η ιδανική ώρα για το διαλογισμό ώστε να αποκομίσεις τα βέλτιστα οφέλη;

Οι ειδικοί λένε ότι ίσως, αλλά τονίζουν ότι η συχνότητα είναι το κλειδί για να αξιοποιήσεις στο έπακρο την πρακτική σου. Ο διαλογισμός νωρίς το πρωί μπορεί να διαμορφώσει την ήμερα σου. Όταν κάνεις διαλογισμό μια συγκεκριμένη ώρα, όπως ακριβώς όταν ξυπνάς, μπορεί να διασφαλίσει ότι θα επιμείνεις στην πρακτική και θα νιώσεις τα μακροπρόθεσμα οφέλη του. Όταν ο διαλογισμός είναι μέρος του καθημερινού σου προγράμματος μπορεί να σε βοηθήσει να τον κάνεις πιο τακτικά και έτσι θα παρατηρήσεις νωρίτερα και τα ευεργετικά του αποτελέσματα.

Τα ατομικά προγράμματα και οι προτιμήσεις παίζουν ρόλο στη βέλτιστη ώρα διαλογισμού. Ο προβληματισμός σχετικά με το πότε είσαι λιγότερο δραστήρια ή έχεις ένα διάλειμμα στην ημέρα σου, για παράδειγμα, μπορεί να σε βοηθήσει να ορίσεις τη σωστή ώρα. Ενώ κάποιοι μπορεί να ωφεληθούν από το διαλογισμό μετά την άσκηση για να ηρεμήσει το σώμα, άλλοι μπορεί να τον εντάξουν σε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα, οι λεπτομέρειες του πότε και του πού δεν είναι τόσο σημαντικές.

Αν είσαι πρωινός άνθρωπος, τότε ο διαλογισμός για να ξεκινήσεις τη μέρα σου μπορεί να είναι η καλύτερη ώρα για σένα. Αν δυσκολεύεσαι με τον ύπνο, ο διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις το μυαλό και το σώμα σου, οπότε το να τον κάνεις πριν τον ύπνο μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμο.

poia-einai-i-kaliteri-ora-gia-dialogismo-2

Αφιερώνοντας χρόνο

Μπορείς να ξεκινήσεις με το να κάνεις στον εαυτό σου τις ακόλουθες ερωτήσεις για να βρεις τον ιδανικό χρόνο διαλογισμού:

  • Ποιο είναι το κίνητρο και η πρόθεσή σου για να αποφασίσεις να εντάξεις τον διαλογισμό στην καθημερινότητά σου;
  • Ποια είναι μια εφικτή ώρα στην ημέρα σου που μπορείς να εντάξεις το διαλογισμό στη ζωή σου;
  • Πόσο χρόνο θα ήθελες να διαλογίζεσαι καθημερινά που να είναι εφικτός και πρακτικός; Τρία λεπτά; Πέντε λεπτά; Δέκα λεπτά;
  • Υπάρχουν πιθανά εμπόδια στην ενσωμάτωση ενός χρόνου για διαλογισμό στην ημέρα σου; Πώς μπορείς να παρακάμψεις αυτά τα εμπόδια;

Κάθε διαλογισμός είναι καλύτερος από το να μην κάνεις καθόλου διαλογισμό. Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλείσεις τα μάτια σου και να πάρεις βαθιές αναπνοές για πέντε λεπτά κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού σου ή του διαλείμματος για καφέ ή όταν το μωρό κοιμάται, και πάλι θα ωφεληθείς, ειδικά αν το κάνεις τακτικά. Τα οφέλη του διαλογισμού είναι σωρευτικά.

Πόση ώρα πρέπει να διαλογίζομαι;

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο διαλογισμός για 13 λεπτά κάθε μέρα επί οκτώ εβδομάδες βελτιώνει τη μνήμη, τα συναισθήματα και τη διάθεση, ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει κάποιος μαγικός αριθμός. Ακόμα και μόλις 10 λεπτά την ημέρα μπορούν να κάνουν το διαφορά στην καθημερινότητά σου.

Σε προτρέπουμε να ξεκινήσεις τον διαλογισμό, αν δεν το έχεις ήδη, και σίγουρα θα δεις αλλαγή στη ζωή σου, έστω και αν είναι μικρή στην αρχή με την πάροδο του χρόνου η εξέλιξή σου θα είναι ραγδαία, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.