Το κοτόπουλο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο που αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής πολλών νοικοκυριών. Ωστόσο, όπως πολλά πουλερικά και προϊόντα κρέατος, το κοτόπουλο μπορεί να χαλάσει. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και την υφή του και σε ορισμένες περιπτώσεις να σε αρρωστήσει.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς να καταλάβεις αν το κοτόπουλο έχει χαλάσει. Ευτυχώς, μπορείς να αναζητήσεις ορισμένα σημάδια για να βεβαιωθείς ότι τρως κοτόπουλο που είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Εμφάνιση και χρώμα
Ανάλογα με το αν πρόκειται για ωμό ή μαγειρεμένο κοτόπουλο, υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις όσον αφορά την εμφάνιση και το χρώμα του.

Ωμό κοτόπουλο
Πριν από την προετοιμασία του κοτόπουλου, είναι σημαντικό να εξετάσεις την εμφάνισή του για σημάδια αλλοίωσης. Το ωμό κοτόπουλο πρέπει να έχει ανοιχτό ροζ χρώμα με λευκά λιπαρά κομμάτια. Αν η σάρκα είναι γκρίζα ή πράσινη ή αν το λίπος έχει κίτρινο χρώμα, αυτό είναι σημάδι αλλοίωσης και θα πρέπει να ξεφορτωθείς το κοτόπουλο.

Αν παρατηρήσεις ένα ελαφρύ σκούρο χρώμα ή ένα ξεθώριασμα της ροζ σάρκας αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το κοτόπουλο δεν είναι τόσο φρέσκο. Το φρέσκο κοτόπουλο θα πρέπει να αποθηκεύεται στο ψυγείο μόνο για 1-2 ημέρες, αν δεν μαγειρευτεί πριν από αυτό, θα πρέπει να καταψυχθεί.

Επίσης, αν διαπιστώσεις ορατά σημάδια αλλοίωσης, όπως ανάπτυξη μούχλας, πέταξε το κοτόπουλο. Σε αντίθεση με το σκληρό τυρί, δεν μπορείς απλά να κόψεις ένα μικρό τμήμα όπου έχει εμφανιστεί ανάπτυξη μούχλας, οπότε θα πρέπει να πετάξεις ολόκληρο το κομμάτι ή την παρτίδα του κοτόπουλου. Το χαλασμένο κοτόπουλο μπορεί να είναι γλοιώδες ή κολλώδες στην αφή ή να έχει δυσάρεστη οσμή. Εάν παρατηρήσεις οτιδήποτε από αυτά τα πράγματα, το πετάς.

Μαγειρεμένο κοτόπουλο
Το μαγειρεμένο κοτόπουλο πρέπει να είναι λευκό, χωρίς ροζ κομμάτια σάρκας. Η ροζ σάρκα είναι σημάδι ότι το κοτόπουλο δεν έχει μαγειρευτεί καλά. Εάν πρόκειται να κρατήσεις το κοτόπουλο για αργότερα, φρόντισε να το διατηρήσεις στο ψυγείο στους 4°C ή λιγότερο, σε σφραγισμένο δοχείο για το πολύ 3 ημέρες. Και να βεβαιωθείς ότι το βάζεις αμέσως στο ψυγείο μετά το μαγείρεμα ή το φαγητό καθώς το κοτόπουλο μπορεί να χαλάσει αν παραμείνει στην «επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας« από 4°C έως 60°C για περισσότερες από μερικές ώρες. Εάν παρατηρήσεις ορατά σημάδια ανάπτυξης μούχλας ή αλλαγές στο χρώμα μεταξύ της ώρας που θα βάλεις το κοτόπουλο στο ψυγείο και της ώρας που σκοπεύεις να το φας, πέτα το.

Μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσεις τη μούχλα ή τις αλλαγές στο χρώμα αν υπάρχουν καρυκεύματα ή σάλτσες στο κοτόπουλο. Γι’ αυτό θα πρέπει να φας το κοτόπουλο μέσα σε 3 ημέρες από το μαγείρεμά του. Φρόντισε να ζεστάνεις το κοτόπουλο σε θερμοκρασία τουλάχιστον 74°C, χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο τροφίμων για να μετρήσεις την εσωτερική του θερμοκρασία.

Μυρωδιά
Ένα αποκαλυπτικό σημάδι του χαλασμένου κοτόπουλου είναι η άσχημη μυρωδιά. Το ωμό, φρέσκο κοτόπουλο θα έχει πολύ ήπια ή καθόλου μυρωδιά. Εάν το κοτόπουλό σου έχει μια πολύ εμφανή μυρωδιά, όπως μια ξινή ή θειούχα μυρωδιά που μοιάζει με σάπια αυγά, πέταξέ το. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να βασίζεσαι μόνο στη μυρωδιά για να διαπιστώσεις αν το κοτόπουλο είναι ασφαλές για κατανάλωση. Η αίσθηση της όσφρησης των ανθρώπων μπορεί να διαφέρει, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα παρατηρήσουν όλοι μια αλλαγή στη μυρωδιά του κοτόπουλου. Επομένως, πρόσεξε και για άλλα σημάδια αλλοίωσης.

Υφή
Το φρέσκο ωμό κοτόπουλο έχει γυαλιστερή, κάπως μαλακή υφή. Δεν πρέπει να είναι γλοιώδες, κολλώδες ή κολλώδες. Εάν τα χέρια σου έχουν ένα γλοιώδες υπόλειμμα πάνω τους αφού αγγίξεις ωμό κοτόπουλο, αυτό είναι ένα σημάδι ότι έχει χαλάσει.

Το μαγειρεμένο κοτόπουλο είναι σφιχτό και πιο στεγνό από το ωμό κοτόπουλο. Εάν παρατηρήσεις οποιαδήποτε αλλαγή στην υφή, όπως αυξημένη μαλακότητα, γλοιώδης, κολλώδης ή υπολείμματα, είναι πιθανό να μην είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση.

Ημερομηνία αγοράς και λήξης
Μαζί με τα σαφή σημάδια αλλοίωσης, θα πρέπει να σημειώσεις τις ημερομηνίες που αναγράφονται στη συσκευασία, καθώς και να σκεφτείς πότε αγόρασες το κοτόπουλο. Πρώτον, κοίτα πάντα την ημερομηνία λήξης πριν αγοράσεις ένα κοτόπουλο. Μπορεί να παρατηρήσεις ότι σε μια συσκευασία κοτόπουλου μπορεί να αναγράφονται δύο ημερομηνίες: μια «ημερομηνία συσκευασίας» και μια «ημερομηνία ανάλωσης μέχρι».

Η πρώτη αναφέρεται στην ημερομηνία συσκευασίας του κοτόπουλου και προορίζεται για χρήση από τους κατασκευαστές και τους λιανοπωλητές και όχι από τους καταναλωτές. Αντίθετα, η ημερομηνία «ανάλωση μέχρι» είναι αυτή στην οποία πρέπει να ανατρέχεις. Πρόκειται για την ημερομηνία μέχρι την οποία ο κατασκευαστής συνιστά να χρησιμοποιήσεις το τρόφιμο προκειμένου να έχει την «κορυφαία ποιότητα».

Αν σκοπεύεις να φας το κοτόπουλο μέσα σε 1-2 ημέρες, μπορείς να επιλέξεις μια συσκευασία που πλησιάζει στην ημερομηνία λήξης, η οποία είναι συνήθως σε προσφορά. Εάν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις το φρέσκο κοτόπουλο μέχρι την ημερομηνία λήξης, είναι καλύτερο να το καταψύξεις για μελλοντική χρήση. Είναι επίσης καλύτερο να αγοράσεις το ωμό κοτόπουλο στο τέλος της διαδρομής σου στο παντοπωλείο. Έτσι μειώνεται ο χρόνος που περνάει στο καλάθι σου στην επικίνδυνη ζώνη. Φρόντισε να πας γρήγορα στο σπίτι με το κοτόπουλο και να το τοποθετήσεις στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Στην κατάψυξη, το κοτόπουλο μπορεί να διαρκέσει έως και τουλάχιστον 9 μήνες, εφόσον είναι καλά κλεισμένο. Πριν βάλεις το κοτόπουλο στην κατάψυξη, γράψε την ημερομηνία αγοράς στη συσκευασία για να το παρακολουθείς.

Στο ψυγείο, το φρέσκο άψητο κοτόπουλο μπορεί να διαρκέσει 1-2 ημέρες. Εάν έχεις ήδη μαγειρέψει το κοτόπουλο, θα πρέπει να το καταναλώσεις μέσα σε 3-4 ημέρες και θα πρέπει πάντα να το αποθηκεύεις στο ψυγείο.

Το να μπορείς να καταλάβεις πότε το κοτόπουλό σου έχει χαλάσει, θα βοηθήσει να διατηρήσεις εσένα και την οικογένειά σου ασφαλείς από ασθένειες, όπως η σαλμονέλα. Πέταξε οποιοδήποτε κοτόπουλο έχει περάσει την ημερομηνία λήξης του, έχει παραμείνει στο ψυγείο για περισσότερο από 2 ημέρες ωμό ή 4 ημέρες μαγειρεμένο ή έχει παραμείνει στην επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας για πάνω από 2 ώρες. Και να θυμάσαι «όταν έχεις αμφιβολία, πέτα το».