Σίγουρα έχεις ακούσει ότι το νερό είναι υγεία, ότι πρέπει να πίνεις καθημερινά τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό για να κρατάς τον οργανισμό σου ενυδατωμένο. Η τάση είναι να πίνεις όσο πιο πολύ νερό μπορείς για να μπορείς να αναπληρώνεις και το νερό που χάνεται καθημερινά από το σώμα σου.

Το ήξερες ότι το νερό αποτελεί σχεδόν τα δύο τρίτα του εγκεφάλου και της καρδιάς σου, το 83% των πνευμόνων σου, το 64% του δέρματός σου και ακόμη και το 31% των οστών σου; Το νερό συμμετέχει σχεδόν σε κάθε διαδικασία του σώματος που σε κρατάει ζωντανή. Αν καταναλώνεις ήδη καθημερινά αρκετά ποτήρια νερό, τότε κάνεις πολύ καλό στον εαυτό σου και στην υγεία σου, καθώς το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωσή σου.

Το νερό βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας σου, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά, απομακρύνει τα κατάλοιπα, λιπαίνει τις αρθρώσεις και τους ιστούς σου και παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ευαίσθητης ισορροπίας των ηλεκτρολυτών και των υγρών στο σώμα σου.

Χάνεις νερό όταν αναπνέεις, ιδρώνεις, ουρείς καθώς και όταν μεταβολίζεις το φαγητό και το ποτό σε ενέργεια. Αν δεν αναπληρώνεις αυτά τα υγρά, η υγεία σου μπορεί να πάρει την κατηφόρα, και μάλιστα γρήγορα. Χωρίς τροφή, το σώμα σου μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί για τρεις εβδομάδες ή και περισσότερο. Αλλά χωρίς νερό, θα πεθάνεις μέσα σε λίγες μόνο μέρες.

Πριν αρχίσεις να εξετάζεις ζητήματα αλλαγής διατροφής ή τρόπου ζωής, σκέψου λίγο τις ποσότητες του νερού που καταναλώνεις κάθε μέρα. Το νερό βοηθάει με τις ενδείξεις κορεσμού, μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία, τη διάθεση, τη σωματική απόδοση και μπορεί να αποτρέψει προβλήματα υγείας όπως η δυσκοιλιότητα, οι πέτρες στα νεφρά και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Και μην ξεχνάς ότι η επαρκής κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη τόσο στα μικρά παιδιά όσο και στους ηλικιωμένους. Όλοι πρέπει να πίνουν πολύ νερό και να ενυδατώνονται αρκετά.

Θα έχεις ακούσει τον κανόνα των 8 ποτηριών νερού την ημέρα. Αν και ο κανόνας αυτός γενικά ισχύει και εξυπηρετεί πολύ κόσμο, δεν είναι πανάκεια. Οι συστάσεις για το νερό διαφέρουν λίγο ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο δραστηριότητας του κάθε ατόμου. Η σύσταση για την πρόσληψη νερού μπορεί επίσης να διαφέρει ανάλογα με τις συνθήκες της ζωής σου. Για παράδειγμα, αν ζεις σε ζεστό και υγρό κλίμα, αθλείσαι πολύ, είσαι έγκυος ή θηλάζεις, μπορεί να χρειάζεσαι περισσότερο νερό καθημερινά από τον μέσο ενήλικα. Ο γιατρός σου μπορεί να σε καθοδηγήσει κατάλληλα.

Εκτός από το νερό, μπορείς να πάρεις πολλή ενυδάτωση από τροφές όπως το σέλινο, τα πορτοκάλια, οι φράουλες, το καρπούζι και τα αγγούρια.

Αν και είναι σπάνιο, είναι δυνατόν να πιείς πάρα πολύ νερό. Πρόκειται για μια κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία και συμβαίνει όταν η ποσότητα νερού στον οργανισμό σου υπερκαλύπτει τα νεφρά σου και δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τον κανονικό ρυθμό διήθησης. Σε περίπτωση που κάνεις πολλή έντονη γυμναστική να βεβαιωθείς ότι αντικαθιστάς τους ηλεκτρολύτες μετά την άσκηση. Αλλά για την πλειονότητα του πληθυσμού, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν πίνουν αρκετό νερό.

Επίσης, δε θα πρέπει να ξεχνάς να πίνεις νερό τις ώρες που βρίσκεσαι στο εργασιακό σου περιβάλλον. Δες το σαν μια ευκαιρία για ολιγόλεπτο διάλειμμα από την οθόνη, να σηκωθείς και να βάλεις ένα ποτήρι νερό. Συμβαίνει αν είσαι πολύ απορροφημένη στην εργασία σου, να περάσει ολόκληρη μέρα και να έχεις πιει ελάχιστο νερό, πράγμα που δεν βοηθάει τον οργανισμό σου.

poso-nero-pineis-kathimerina-4

Ο καλύτερος δείκτης για το αν είσαι καλά ενυδατωμένη είναι το σώμα σου. Όταν δεν λαμβάνεις αρκετό νερό, το σώμα σου θα δείξει ορισμένα σημάδια. Το χρώμα των ούρων είναι ένας πολύ καλός δείκτης της κατάστασης ενυδάτωσης. Αν το νερό στην τουαλέτα είναι ανοιχτό κίτρινο ή διαυγές μετά την ούρηση, είσαι μια χαρά. Τα ούρα με σκούρο κίτρινο ή κεχριμπαρένιο χρώμα είναι σημάδια ότι το σώμα σου χρειάζεται περισσότερα υγρά. Οι πονοκέφαλοι, οι ημικρανίες, ο κακός ύπνος, η δυσκοιλιότητα, η ζάλη και το αίσθημα ζάλης ή σύγχυσης μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα αφυδάτωσης.

Αν σου φαίνεται δύσκολο να πιείς τόσο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείς να χρησιμοποιείς μικρότερα μπουκάλια νερού και να τα ξαναγεμίζεις συχνά αντί να γεμίζεις μια τεράστια κανάτα που μπορεί να σε αποθαρρύνει. Επίσης, βάζε μικρούς στόχους μέσα στη μέρα σου, όπως το να έχεις πιει 3 ποτήρια νερό μέχρι το μεσημεριανό σου ή να συνηθίσεις να πίνεις ένα ποτήρι νερό μόλις ξυπνάς και ένα πριν κοιμηθείς. Μικρές τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να μην ξεχνιέσαι και να μην αφυδατωθείς.

Μην ξεχνάς ότι το νερό είναι ζωή και γι’ αυτό πρέπει να ενυδατώνεις σωστά κι επαρκώς τον οργανισμό σου καθημερινά για να μπορείς να είσαι σε μια καλή φυσική και ψυχολογική κατάσταση.