Το μέλι είναι από τις πιο υγιεινές τροφές. Ο Ιπποκράτης έλεγε, ότι «κάνει πιο ζωηρό το χρώμα του ανθρώπου» και ο Πυθαγόρας ότι το μέλι εξαφανίζει την κόπωση.
Αυτός ο χρυσός θησαυρός που παράγεται σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας, κάνει την παραγωγή των 12.000 τόνων ετησίως ένα σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν.

Το μέλι είναι μια υπερτροφή που χρησιμοποιείται είτε ως γλυκαντική ουσία σε ροφήματα, γλυκά και φαγητά, ή ακόμη και μόνο του. Έχει μεγάλη διατροφική αξία και ελάχιστες θερμίδες (περίπου 4 ανά γραμμάριο).
Εκτός από τις γνωστές ποικιλίες μελιού, το άνθεων, το θυμαρίσιο και το πευκόμελο που αποτελεί το 65% τις συνολικής ελληνικής παραγωγής, υπάρχει και το μέλι ελάτης, το υπέροχο σκουρόχρωμο μέλι βελανιδιάς, το μέλι εσπεριδοειδών, φλαμπουριάς, καστανιάς και πολλά ακόμη.

Ωστόσο το πιο ακριβό μέλι στον κόσμο είναι το Μέλι των Ξωτικών ή Μέλι Elvish, η αξία του οποίου υπολογίζεται σε 5000 ευρώ το κιλό!
Το υπέροχο αυτό μέλι είναι υψηλής ποιότητας, πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και η τιμή του είναι τόσο υψηλή γιατί συλλέγεται από επαγγελματίες ορειβάτες από τα βάθη μιας σπηλιάς 1800 μέτρων στην βορειοανατολική Τουρκία στην κοιλάδα Saricayir.

Το μέλι παλιουριού δεν κρυσταλλώνει εύκολα, είναι ανοιχτόχρωμο και έχει έντονη και ωραία γεύση. Το μέλι από κουμαριά έχει ιδιόμορφη πικρόγλυκη γεύση και κρυσταλλώνει γρήγορα. Περιέχει την ουσία Arbutin η οποία καθαρίζει το αίμα και ρυθμίζει το επίπεδο της χοληστερίνης. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και είναι καλό και για διαβητικούς. Αυτό που το κάνει ακόμα πιο σπουδαίο, σύμφωνα με την Ιπποκράτεια θεραπευτική είναι η φαρμακευτική του ιδιότητα, λόγω της κουμαρίνης, την οποία περιέχει που χρησιμοποιείται ως αντιπηκτικό του αίματος και βοηθά στις θρομβώσεις.

Το μέλι ελάτης είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο και βιταμίνες που βοηθούν στην αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το μέλι βελανιδιάς, όπως και το μέλι καστανιάς θεωρούνται τα πιο σπάνια. Αν για πολλά χρόνια είχαν υποτιμηθεί πλέον έχουν πολλούς θαυμαστές ιδίως σε χώρες της βόρειας Ευρώπης που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Το σκούρο χρώμα και η έντονη μυρωδιά και γεύση τους τα έχουν κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή ενώ θεωρείται ότι συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

Το μέλι εσπεριδοειδών έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα ψευδαργύρου συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέλια. Πρέπει να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και να προφυλάσσεται από υψηλές θερμοκρασίες.

Το μέλι ρεικιού διακρίνεται στην ανοιξιάτικη και την φθινοπωρινή ερείκη με το φθινοπωρινό να θεωρείται ιδιαίτερα τονωτικό για τον οργανισμό. Περιέχει φυσικά στοιχεία, βιταμίνες, ένζυμα και αμινοξέα, γι’ αυτό και πωλείται κυρίως σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Έχει βαθυπράσινο χρώμα και έντονη γεύση με μια ελαφριά πικρίλα. Περιέχει πυρίτιο, βόριο και βάριο.

Το μέλι φλαμουριάς είναι πολύ καλής ποιότητας και καταπραϋντικό ενώ βοηθά σε προβλήματα λοιμώξεων. Έχει κεχριμπαρένιο χρώμα και πολύ χαρακτηριστικό άρωμα. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο).

Η ανακάλυψη των διαφορετικών ποικιλιών του μελιού είναι ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι.