Μπορεί να θέλεις να ξενυχτάς τα βράδια, όμως υπάρχουν οφέλη στο να κοιμάσαι νωρίς. Γενικά συνίσταται στους ενήλικες να κοιμούνται επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ και πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να κοιμούνται νωρίτερα για να το πετύχουν.

Το πιο προφανές όφελος από το να πέφτεις νωρίς για ύπνο είναι ότι πιθανότατα θα κοιμάσαι περισσότερο. Όταν εργάζεσαι νωρίς το πρωί, το να πέφτεις για ύπνο στις 9 ή 10 μ.μ. μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα φτάσεις τις ιδανικές οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά είναι αλήθεια, ο επαρκής ύπνος κάθε βράδυ επηρεάζει σημαντικά τη σωματική και συναισθηματική σου υγεία. Μπορεί να σε βοηθήσει στο να γεράσεις πιο αργά και πιο καλά, να νιώθεις πιο ενεργητική και να σε προστατεύσει από την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων.

Ενδέχεται επίσης να έχεις καλύτερη ποιότητα ύπνου αν κοιμάσαι νωρίτερα. Το σώμα προσαρμόζεται σ’ έναν φυσικό κύκλο ύπνου με βάση τον ήλιο και το εσωτερικό ρολόι του σώματός σου. Εξαιτίας αυτού, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο βαθύτερος ύπνος συμβαίνει μεταξύ 10 μ.μ. και 2 π.μ.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το πρωινό ξύπνημα έχει περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα, όπως το να εκμεταλλεύεσαι το πρωινό φως του ήλιου, να απολαμβάνεις ένα πιο αργό και ήρεμο ξεκίνημα της ημέρας και να έχεις χρόνο να θέτεις ένα σκοπό. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η πρωινή άσκηση -η οποία μπορεί να απαιτεί να ξυπνήσεις νωρίτερα- μπορεί να βελτιώσει την ενέργειά σου κατά τη διάρκεια της ημέρα και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων περισσότερο από ό,τι η γυμναστική που πραγματοποιείται αργότερα μες στην μέρα. Όσοι κοιμούνται πολύ αργά μπορεί να είναι επιρρεπείς σε ανθυγιεινές συνήθειες και να έχουν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Πώς μπορείς να υιοθετήσεις ένα τέτοιο πρόγραμμα;

Αρχικά είναι σημαντικό να απολαμβάνεις καθημερινά τόσο την κατάλληλη ποσότητα όσο και ποιότητα ύπνου για να παρατηρήσεις οφέλη για την υγεία σου. Η ποιότητα καθορίζεται από το πόσο καλά κοιμάσαι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Για να διασφαλίσεις ότι έχεις βαθύ ύπνο, μπορείς να πέφτεις για ύπνο και να ξυπνάς την ίδια ώρα, να περιορίζεις τα βαριά γεύματα και το αλκοόλ πριν από τον ύπνο και να έχεις μια ρουτίνα για να χαλαρώσεις.

Ο ύπνος είναι πολύ εξατομικευμένος, καθώς πολλοί άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους νυχτοπούλια μπορεί να έχουν ένα άλλο πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους που λειτουργεί πιο ικανοποιητικά γι’ αυτούς.

Αλλά για όσους θέλουν να κόψουν τη συνήθεια των ξενυχτιών, είναι χρήσιμο να ξεκινήσουν με αργούς ρυθμούς. Αρχικά, αύξησε την ώρα του ύπνου σου κατά 15λεπτα διαστήματα μέχρι να πετύχεις τον στόχο σου. Εξασκήσου σε μια ρουτίνα ηρεμίας 30 έως 60 λεπτών, όπου περιορίζεις τον χρόνο της οθόνης, βρίσκεσαι στο σκοτάδι και κάνεις κάτι που σε ηρεμεί πριν κλείσεις τα μάτια σου. Η συνέπεια επίσης είναι σημαντική, οπότε προσπάθησε να μην παρεκκλίνεις από τον στόχο σου.

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να προσαρμοστείς σε ένα νέο πρόγραμμα, οπότε μην περιμένεις να νιώθεις τα πράγματα φυσιολογικά αμέσως. Θα χρειαστεί κατά κάποιο τρόπο να επαναπροσδιορίσεις τα κίνητρά σου. «Τι σε οδηγεί σε αυτό; Και ποια φαντάζεσαι να είναι τα οφέλη που πραγματικά προσωπικά θα απολαύσεις και θα αποκομίσεις;».

Μπορεί να σε βοηθήσει να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τι θέλεις να κερδίσεις αλλάζοντας το πρόγραμμά σου. Είναι να αισθάνεσαι πιο ξεκούραστη, παραγωγική ή γεμάτη ενέργεια; Ό,τι κι αν είναι αυτό, μπορεί να ενταχθείς κι εσύ στις ομάδες εκείνων που μεταφέρουν τις κρατήσεις για δείπνο από τις 8 μ.μ. στις 5 μ.μ. Δεν θα είσαι η μόνη!