Σε πονάει ο λαιμός σου και θέλεις να μπεις στον πειρασμό να φας λίγο παγωτό για να νιώσεις λίγη δροσερή ανακούφιση, όπως έκανες όταν ήσουν παιδί; Είναι όμως εντελώς ακίνδυνο ή μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σου;

Η κατανάλωση παγωτού μπορεί να προσφέρει κάποια προσωρινή ανακούφιση για τον πονόλαιμο χάρη στο κρύο και την καταπραϋντική του αίσθηση. Ωστόσο, αυτή η ανακούφιση είναι συχνά μικρής διάρκειας και η υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης στα περισσότερα παγωτά μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή και να μειώσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, επιδεινώνοντας δυνητικά την κατάστασή σου. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν περισσότερες επιλογές παγωτού τώρα από ποτέ, οπότε ίσως μπορείς να έχεις τη δροσερή ανακούφιση χωρίς τα αρνητικά.

Γενικά η ζάχαρη δεν βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα, επειδή μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να αποδυναμώσει την ικανότητα του σώματός σου να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην άμυνα κατά των ασθενειών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν ένας ιός ή βακτήρια είναι η αιτία του πονόλαιμου.

Αν είσαι αποφασισμένη να φας παγωτό για τον πονόλαιμο, τότε προτίμησε:

  • Παγωτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (όπως 0% ή 2%)
  • Παγωτά με γάλα καρύδας ή γάλα αμυγδάλου (ώστε να αποφύγεις τα γαλακτομικά)
  • Παγωτά με σορμπέ φρούτων
  • Παγωτά με απαλή και κρεμώδη υφή (για να αποφύγεις τυχόν ερεθισμούς)

Βοηθάει το παγωτό όταν έχεις αμυγδαλίτιδα;

Το παγωτό μπορεί να προσφέρει καταπραϋντική ανακούφιση σε ορισμένα άτομα με αμυγδαλίτιδα λόγω της κρύας και κρεμώδους υφής του. Η ψυχρότητα μπορεί να μουδιάσει προσωρινά τον πονόλαιμo, ενώ η κρεμώδης υφή παρέχει μια παρηγορητική και εύκολα καταναλώσιμη πηγή διατροφής. Το παγωτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικό μετά από επεμβάσεις στον λαιμό, καθώς βοηθάει με τον άμεσο μετεγχειρητικό πόνο και την αιμορραγία.

Οι κρύες ή οι ζεστές τροφές είναι καλύτερες για τον πονόλαιμο;

Όταν πρόκειται για την καταπράυνση ενός πονόλαιμου, τόσο τα κρύα όσο και τα ζεστά (όχι πολύ ζεστά) τρόφιμα μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση, αλλά η προτίμηση μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να προτιμούν ένα παγωτό ή μια γρανίτα, ενώ άλλοι θέλουν μια ζεστή σούπα ή μια κούπα ζεστό τσάι με μέλι. Και τα δύο μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Εξαρτάται από το άτομο τι το βοηθάει και τι όχι.

Ποιες τροφές μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο λαιμό;

  • Πικάντικες τροφές: Η θερμότητα από τα μπαχαρικά μπορεί να ερεθίσει το λαιμό, οδηγώντας σε φλεγμονή και δυσφορία.
  • Όξινα τρόφιμα και ποτά: Τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ, μαζί με όξινα ποτά όπως ο χυμός πορτοκαλιού και τα αναψυκτικά, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του λαιμού λόγω της οξύτητάς τους.
  • Ζεστά ροφήματα: Τα εξαιρετικά ζεστά ροφήματα, όπως το ζεματιστό τσάι ή ο καφές, μπορεί να ερεθίσουν τον λαιμό, οδηγώντας σε φλεγμονή.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα: Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία στο λαιμό και σε αίσθηση παχύτερου σάλιου.
  • Αλκοόλ: Το αλκοόλ μπορεί να αφυδατώσει το λαιμό και να επιδεινώσει τον ερεθισμό, ιδίως όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα.

Οπότε καλύτερα να αποφεύγεις τα παραπάνω όταν νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά με τον λαιμό σου, ώστε να αποφύγεις τυχόν φλεγμονές.

Γενικά το παγωτό μπορεί να προσφέρει καταπραϋντική ανακούφιση για τον πονόλαιμο, αλλά προσοχή με τις υπερβολές καθώς η υπερβολική κατανάλωση παγωτών μάλλον θα φέρει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πηγές: NCBI, PubMed Central