Λίγο η φάση της πανδημίας και των μεταλλάξεων, λίγο οι συνεχείς αλλαγές προγραμμάτων μπορεί να σου δημιουργήσουν ανασφάλεια, φόβο ίσως και μελαγχολία. Μην αφήσεις όμως αυτά τα συναισθήματα να σε κατακλύσουν και να σε εμποδίσουν να απολαύσεις πραγματικές στιγμές χαράς κι ευτυχίας. Σου αξίζει να είσαι ευτυχισμένη κάθε μέρα και να ζεις την ζωή σου στο έπακρον!

Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις;

Να αποδεχτείς την πραγματικότητα

Πρέπει να αποδεχτείς τα καινούργια δεδομένα. Όσο και αν θέλεις να επιστρέψεις σε προηγούμενες σου δραστηριότητες, οι τωρινές συνθήκες το κάνουν πολύ δύσκολο ως κι ακατόρθωτο ορισμένες φορές. Μπορεί τα σχέδια σου να ακυρώθηκαν τελευταία στιγμή και τώρα ξαφνικά να μην ξέρεις τι να κάνεις.

Δες τα πράγματα διαφορετικά, ακόμα και αν είχες προγραμματίσει κάτι που δεν έγινε, εκμεταλλεύσου αυτόν τον χρόνο για να κάνεις κάτι άλλο. Δεν χρειάζεται να στεναχωριέσαι, να απογοητεύεσαι και να σκέφτεσαι τι έχασες, αντί αυτού, σκέψου τι μπορείς να κάνεις τώρα.

Να ξαναβρείς την χαρά

Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που σε γεμίζουν χαρά κι ευχαρίστηση κι ίσως λόγο υπερφορτωμένου προγράμματος να μην μπορείς να τα ευχαριστηθείς. Βρες τον χρόνο να κάνεις ό,τι σε ευχαριστεί. Άσε τις δικαιολογίες, πάρε τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται και κάνε αυτό που θέλεις. Μόλις αρχίσεις να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν, θα δεις και την αλλαγή στη διάθεσή σου.

Εκτιμώντας τα πράγματα που έχεις στη ζωή σου, θα σε κάνει πιο ευγνώμων. Συμβαίνει πολύ συχνά να ξεχνιόμαστε και να μην εκτιμάμε ορισμένα απλά πράγματα που μας γεμίζουν χαρά.

Κι αν εξακολουθείς να είσαι μελαγχολική;

Αν δεις ότι οι παραπάνω τεχνικές δεν σε βοηθούν και νοιώθεις ακόμα έντονη μελαγχολία μπορείς να εξασκηθείς στην απόσπαση προσοχής. Μάθε δηλαδή να βλέπεις και την θετική πλευρά των πραγμάτων.

Μπορείς να αρχίσεις να μετράς ανά τρία, μ’ αυτόν το τρόπο ο εγκέφαλος σου θα μπει σε μια λειτουργία και θα αποφύγεις τις δυσάρεστες σκέψεις. Να παρακολουθήσεις ένα σύντομο βιντεάκι στο YouTube που θα σε κάνει να γελάσεις ή να επικοινωνήσεις μ’ ένα φίλο σου και να του πεις πως αισθάνεσαι.

Αν όμως δεις ότι η μελαγχολία σου παραμένει μπορείς να ζητήσεις και τη βοήθεια ενός ειδικού. Δεν είναι κακό να ζητήσεις βοήθεια, μερικές φορές απλά μιλώντας μ’ έναν επαγγελματία μπορεί να σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα διαφορετικά και να εκτιμήσεις τη ζωή σου πιο εύκολα και γρήγορα.

Να θυμάσαι ότι είναι στο χέρι σου να είσαι χαρούμενη! Μην αφήνεις κανέναν και τίποτα να σε κρατάει πίσω και να σου στερεί τα πιο όμορφα συναισθήματα της ζωής σου. Κάνε ότι χρειάζεται για να είσαι ευτυχισμένη και να χαμογελάς!