Αν έχεις διάθεση για μια ήρεμη, κοινωνική ταινία τότε σου προτείνουμε το «Empire of Light» (Αυτοκρατορία του Φωτός) με πρωταγωνιστές τους βραβευμένους με Όσκαρ Olivia Colman & Colin Firth, σε σκηνοθεσία Sam Mendes.

Η ταινία διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1980 σε μια παραθαλάσσια αγγλική πόλη, σε μια εποχή όπου οι κοινωνικές αναταραχές και τα οικονομικά προβλήματα έκαναν την εμφάνισή τους στην Αγγλία. Τότε που το χρώμα του δέρματος, οι ψυχικές ασθένειες και γενικά η διαφορετικότητα δεν ήταν αποδεκτά. Τότε που ο ρατσισμός ήταν έκδηλος σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Σε μια εποχή αναταραχών τόσο σε κοινωνικό όσο και σε εργασιακό επίπεδο, με φόντο ένα παραδοσιακό σινεμά, και τους εργαζόμενους τους, η ταινία αναλύει τις ανθρώπινες σχέσεις, σε μια εποχή που όλα αλλάζουν.

Η Hilary (που την υποδύεται η Olivia Colman) εργάζεται σε έναν παλιό κινηµατογράφο και ταλαιπωρείται µε διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Στον κινηματογράφο που εργάζεται συναντά τον νεαρό Stephen (που τον υποδύεται ο ανερχόμενος Micheal Ward), που έχει µόλις πιάσει δουλειά στο σινεµά. Οι δύο πρωταγωνιστές µοιράζονται την ίδια ανάγκη για ανθρώπινη επαφή και µέσα από μια παράξενη και τρυφερή σχέση θα βιώσουν τη θεραπευτική δύναµη της µουσικής, του κινηµατογράφου και της κοινότητας.

Σχέσεις μονόπλευρες, τοξικές που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στην κατάθλιψη και στο σημείο να χάσει την επαφή με τον ίδιο του τον εαυτό, προβάλλονται με πολύ ρεαλιστικό τρόπο. Η μοναξιά, κυρίαρχο στοιχείο τότε όπως και τώρα, διαμορφώνει πτυχές του χαρακτήρα των ανθρώπων.

Και παράλληλα μ’ αυτά η πραγματική, ανιδιοτελής αγάπη είναι ορατή μέσα από τις σκηνές της ταινίας, μια αγάπη που σε γεμίζει και σε ωθεί να κυνηγήσεις τα όνειρα σου. Μια αγάπη που βάζει το εγώ σε δεύτερη μοίρα και αναγνωρίζει τις ανάγκες του συντρόφου. Μια αγάπη που δεν είναι κτητική, αλλά αληθινή, ακόμα και αν κάποιες φορές η αγάπη αυτή πονάει.

Μια συγκινητική και καθηλωτική ερμηνεία της Olivia Colman που μεταξύ άλλων θα αναδείξει πως η μουσική μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους. Ο ρόλος του Micheal Ward, ενός ελκυστικού και πνευματώδη νεαρού, δείχνει τη δύναμη των αυτοσχέδιων οικογενειών, όταν έχουν ως γνώμονα την αγάπη.

Μια συγκλονιστική ιστορία για την μαγεία του κινηματογράφου, σε μια εποχή πριν την κυριαρχία των multiplex. Οι παραδοσιακοί κινηματογράφοι που μεγάλωσαν με τις προβολές και τις ταινίες τους γενιές και γενιές και που κινδυνεύουν να χαθούν. Μια ταινία που αναδεικνύει την ομορφιά μέσα από την απλότητα. Αξίζει να την παρακολουθήσεις!