Καθώς αυτή η αμφιλεγόμενη χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, όλοι μας φτιάχνουμε σιγά σιγά τις λίστες με τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε μέσα στο 2021. Είμαι σίγουρη πως έχεις ήδη ετοιμάσει τη λίστα με τους δικούς σου στόχους, όπως επίσης και τη λίστα με τους στόχους που πέτυχες μέσα στο 2020, ως μια αποτίμηση της χρονιάς που φεύγει. Τι γίνεται, όμως, με τις λίστες ευγνωμοσύνης; Έχεις σκεφτεί ποια είναι αυτά τα πράγματα για τα οποία οφείλεις να ευχαριστήσεις τον εαυτό σου;

Τι είναι η ευγνωμοσύνη;

Σημασιολογικά, ευγνωμοσύνη είναι η αναγνώριση κάποιου καλού που μου έχουν κάνει (ευεργεσία, χάρη κ.λπ.) καθώς και τα αισθήματα φιλίας και ανταπόδοσης που αισθάνομαι για τον ευεργέτη. Όταν μιλάμε για λίστες ευγνωμοσύνης εννοούμε, όχι μόνο την απαρίθμηση των ευεργεσιών που έχουμε εισπράξει από άλλους, αλλά κυρίως για τα καλά που έχουμε κάνει εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας και αισθανόμαστε χαρά και εκτίμηση για τις ικανότητές μας.

Θα έχεις σίγουρα ακούσει τη φράση «στη ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο» και πως οφείλουμε να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη προς τον εαυτό μας ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα. Για παράδειγμα, για το φαΐ που προσφέρουμε καθημερινά στον εαυτό μας, για την ασφάλεια που μας παρέχει το σπιτικό που έχουμε φτιάξει, αλλά και για την υγεία που απολαμβάνουμε φροντίζοντας τον εαυτό μας. Θα στο επαναλάβω, λοιπόν, τώρα και εγώ: Στη ζωή τίποτα δεν είναι αυτονόητο!

Νιώθω ευγνωμοσύνη σημαίνει ότι λέω μπράβο στον εαυτό μου που τα έχει καταφέρει καλά μέχρι τώρα. Γιατί το να είσαι υγιής, ασφαλής και ζωντανή, δεν σημαίνει ότι έγινε τυχαία. Σημαίνει ότι με την εργασία σου, με τον κόπο σου και με την υπευθυνότητά σου έχεις φροντίσει για αυτό το αποτέλεσμα και εξακολουθείς να φροντίζεις γι’ αυτό.

Πώς φτιάχνω μια λίστα ευγνωμοσύνης;

Ανάμεσα στις πολλές λίστες που θα φτιάξεις μέσα σε αυτό το bullet journal που κρατάς στα χέρια σου (εβδομαδιαίες, μηνιαίες κτλ), σημαντική θέση πρέπει να έχει και μία κύρια λίστα ευγνωμοσύνης που θα είναι ετήσια και θα απαριθμεί όλα τα επιτεύγματα που έφτασαν στο σήμερα να σε έχουν υγιή, ασφαλή, ζωντανή, χαρούμενη και ευτυχισμένη. Πώς γίνεται αυτό; Οι λίστες ευγνωμοσύνης προκύπτουν κυρίως από τη λίστα των στόχων που επιτεύχθηκαν κατά το χρονικό διάστημα που μας πέρασε.

Ρίξε μια ματιά στους στόχους που έβαλες πέρσι τέτοιο καιρό. Τι απ’ όλα αυτά κατάφερες μέσα στο 2020; Αν κατάφερες να πάρεις προαγωγή στη δουλειά σου, τότε η λίστα ευγνωμοσύνης σου θα αρχίσει κάπως έτσι: «Είναι υπέροχο που πήρα προαγωγή στη δουλειά μου! Αισθάνομαι νικήτρια!».

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις πως μια λίστα ευγνωμοσύνης πρέπει να ξεκινάει πάντα με φράσεις όπως:

«Μου αξίζει ένα τεράστιο μπράβο που…»

«Είναι πραγματικά σπουδαίο που…»

«Είμαι νικήτρια επειδή…»

Φράσεις σαν και τις παραπάνω είναι που θα σε κάνουν να χαμογελάς και να αισθάνεσαι υπέροχα για τον εαυτό σου. Κι αυτό γιατί πρόκειται για την έκφραση της χαράς που πηγάζει, όχι μόνο από την επίτευξη του στόχου σου, αλλά και από τη συνειδητοποίηση του πόσο πολύ σε έχει ευεργετήσει αυτή η επίτευξη. Μια λίστα επίτευξης στόχων μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς ικανή, τη στιγμή που μια λίστα ευγνωμοσύνης θα σε κάνει να αισθανθείς χαρούμενη και ευτυχισμένη.

Γιατί αυτά τα Χριστούγεννα η λίστα ευγνωμοσύνης είναι πιο σημαντική από ποτέ;

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι διαφορετικά. Και δύσκολα! Δύσκολα γιατί καλούμαστε να μείνουμε κλεισμένες στο σπίτι, χωρίς περιπάτους σε στολισμένους δρόμους, χωρίς βόλτες σε μαγαζιά, χωρίς διακοπές ή σύντομες εξορμήσεις, χωρίς τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ακόμα και εντελώς μόνες. Φέτος, λοιπόν, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να εστιάσεις σε θετικές σκέψεις, γιατί μόνο έτσι θα βρεις τη δύναμη να ανταπεξέλθεις σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που σε έχει κουράσει τόσο πολύ ψυχολογικά.

Η αναγνώριση των θετικών στοιχείων αυτής της κατάστασης, θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τη θετική σου ενέργεια. Είμαι σίγουρη πως πολύ συχνά παραβλέπεις τα θετικά, εστιάζοντας στις δυσκολίες αυτές καθαυτές, όμως ειδικά σε τέτοιες εποχές μεγάλων δοκιμασιών, είναι απαραίτητο να αντλήσεις ενέργεια από όλα εκείνα που σου πάνε καλά. Ας δοκιμάσουμε, λοιπόν, τα φετινά Χριστούγεννα να φτιάξουμε τη λίστα ευγνωμοσύνης σου, η οποία θα ξεκινά κάπως έτσι:

  • Μου αξίζει ένα τεράστιο μπράβο που προσέχω τόσο καλά τον εαυτό μου! Παρ’ όλη την κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία, έχω καταφέρει να μην κολλήσω τον ιό και να εξακολουθώ να είμαι υγιής.
  • Μου αξίζει ένα τεράστιο μπράβο που τόσα χρόνια είμαι εργατική και ξοδεύω τα χρήματά μου με σύνεση! Έτσι λοιπόν σήμερα, παρ’ όλη την οικονομική δυσκολία που επικρατεί λόγω πανδημίας, συνεχίζω να προσφέρω στην οικογένεια μου, συμβάλλοντας έτσι στο να μην μας λείψει τίποτα.
  • Μου αξίζει ένα τεράστιο μπράβο για την αυτοσυγκράτησή μου να μην βρεθώ με τα αγαπημένα μου πρόσωπα αυτές τις γιορτές! Είναι δύσκολο και μέσα μου υποφέρω πολύ γιατί μου λείπουν, όμως με αυτόν τον τρόπο τους δείχνω την αγάπη μου γιατί έτσι τους προστατεύω και τους φροντίζω.

Αυτά τα Χριστούγεννα, μην ξεχάσεις να ρίχνεις αρκετά συχνά μια ματιά στη λίστα ευγνωμοσύνης σου. Κι αυτό γιατί το να διαβάζεις τη λίστα των πραγμάτων που σε έκαναν να νιώσεις ευτυχισμένη θα σε κάνει να κατευθύνεις τη σκέψη σου προς έναν και μόνο προορισμό, αυτόν της αισιοδοξίας.

Και να θυμάσαι: Ευτυχία δεν είναι να στοχεύεις συνέχεια προς κάτι άπιαστο και ανέφικτο. Ευτυχία είναι να εκτιμάς αυτά που έχεις, πριν αυτά προλάβουν να αντικατασταθούν με νέα.

Μαρία Μιχελακάκη
Συγγραφέας, Φιλόλογος Ισπανικής Γλώσσας