Φάρμακα ύπνου σε παιδιά;

Η γονεϊκότητα φέρνει πολλές χαρές, αλλά η στέρηση ύπνου δεν είναι μία από αυτές. Έτσι, δεν είναι περίεργο που κάποιες μαμάδες και μπαμπάδες είναι πρόθυμοι να λάβουν δραστικά μέτρα, με τη μορφή φαρμάκων για τον ύπνο, όταν πρόκειται να κοιμίσουν τα παιδιά τους το βράδυ.
Νέα αποτελέσματα έρευνας αποκαλύπτουν ότι το 79% των γονέων έχουν δώσει στο παιδί τους μια ουσία για να το κοιμίσουν, με το 66% να χρησιμοποιεί μελατονίνη, το 35% Benadryl και το 20% να στρέφεται σε συνταγογραφούμενα υπνωτικά. Άλλοι ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν τα πάντα, από φυτικά και μη συνταγογραφούμενα βοηθήματα μέχρι ακόμη κι αλκοόλ. Οι γονείς millenials και της γενιάς Z ήταν πιο πιθανό να έχουν ναρκώσει τα παιδιά τους για να κοιμηθούν, με 84% και 83%, αντίστοιχα, να δηλώνουν ότι το έχουν κάνει.
Τα παιδιά χρειάζονται ύπνο για τη σωματική και ψυχική υγεία, με έρευνες να δείχνουν ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, τη διάθεση, τη γνωστική απόδοση, την ανθεκτικότητα, τη γλώσσα και τη μνήμη. Οι γονείς χρειάζονται ύπνο για πολλούς από τους ίδιους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης, της απόδοσης του εγκεφάλου, της ανοσίας, του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι γονείς κατά κανόνα χάνουν ζωτικής σημασίας ξεκούραση όταν τα παιδιά τους δεν κοιμούνται και το 25-50% των παιδιών (40% των εφήβων) επηρεάζονται από προβλήματα ύπνου, όπως η άπνοια ύπνου και οι νυχτερινοί τρόμοι, ενώ η αϋπνία επηρεάζει το 25% των παιδιών και το 35% των εφήβων.
Το ιδανικό είναι οι γονείς να αλλάξουν τις συμπεριφορές των παιδιών τους κατά τον ύπνο και να τις τροποποιήσουν, ώστε το παιδί να μάθει να αποκοιμάται αυτόνομα, χωρίς την ανάγκη συμπληρωμάτων.
Είναι ασφαλής η μελατονίνη;
Η μελατονίνη, μια ορμόνη που παράγεται από τον εγκέφαλο ως απάντηση στο σκοτάδι, χρησιμεύει για τη ρύθμιση του φυσικού κύκλου ύπνου-αφύπνισης του σώματος, που ονομάζεται κιρκάδιος ρυθμός. Πωλείται ως συμπλήρωμα, συχνά με τη μορφή πολύχρωμων τσίχλας, και, όταν λαμβάνεται από παιδιά, συνοδεύεται από πιθανές παρενέργειες, όπως υπνηλία, πονοκεφάλους και αυξημένο βρέξιμο στο κρεβάτι. Η λήψη υπερβολικής ποσότητας μπορεί να προκαλέσει εμετό, υπερβολική υπνηλία και συγκεχυμένη ομιλία.
Μια αξιολόγηση 25 τύπων συμπληρωμάτων μελατονίνης σε μορφή τσίχλας από την Cambridge Health Alliance, διαπίστωσε ότι σχεδόν όλα τα προϊόντα είχαν ανακριβή επισήμανση, με την πραγματική ποσότητα της ορμόνης να κυμαίνεται από 74% έως 347% της αναγραφόμενης ποσότητας. Πολλά από τα συμπληρώματα μελατονίνης δεν έχουν ελεγχθεί επαρκώς και καθίστανται επικίνδυνα για χρήση από παιδιά.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά ηλικίας 4 έως 7 ετών έλαβαν συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα μελατονίνη, ακολουθούμενα από τα παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών και 1 έως 3 ετών, αλλά το 2% την έδωσε σε παιδί κάτω των έξι μηνών και το 3% σε παιδί ηλικίας έξι έως 11 μηνών. Περαιτέρω, ενώ οι περισσότεροι γονείς (97%) έδωσαν μελατονίνη στο παιδί τους περισσότερες από μία φορές, το 21% δήλωσε ότι το είχε κάνει περίπου 10 φορές και το 13% δήλωσε ότι ήταν τουλάχιστον 50 φορές. Και το 45% των γονέων δήλωσε ότι το συνέστησε ο γιατρός τους.
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη λαμβάνοντας υπόψη τον συνδυασμό απελπισμένων γονέων και της τεράστιας έλλειψης εκπαίδευσης σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου από τους γιατρούς, οι οποίοι μπορεί να δουν μελέτες σχετικά με τη μελατονίνη για παιδιά και να μην βρουν πολλά κι έτσι εντελώς αυθαίρετα απλώς να υποθέσουν ότι είναι ασφαλής, δεδομένου ότι είναι διαθέσιμη. Πολλά από τα συνταγογραφούμενα βοηθήματα ύπνου όμως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε παιδιά, καθώς είναι επικίνδυνα ακόμα και για τους ενήλικες λόγω διαφόρων παρενεργειών.
Η συνέπεια μιας ρουτίνας ύπνου είναι ζωτικής σημασίας, καθώς και οι γονείς να παρακολουθούν τα σημάδια ύπνου του παιδιού, ώστε να μπορεί να αποκοιμηθεί όταν το σώμα του το χρειάζεται περισσότερο.
Πώς μπορείς να βοηθήσεις τα παιδιά σου να κοιμούνται καλύτερα χωρίς φάρμακα;
- Απομάκρυνε το παιδί από τις οθόνες: Ελαχιστοποίησε τη διέγερση του μπλε φωτός από τις οθόνες τουλάχιστον δύο ώρες πριν από τον ύπνο για να επιτρέψεις τη φυσική παραγωγή μελατονίνης από το σώμα.
- Άσε το παιδί να παίξει σ’ εξωτερικούς χώρους: Η έκθεση στο φως της ημέρας και καθώς και στο ηλιοβασίλεμα βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού του παιδιού.
- Γίνε το παράδειγμα: Δίδαξε στο παιδί σου να αποκοιμιέται ανεξάρτητα.
- Ζήτησε βοήθεια: Συνεργάσου μ’ έναν ειδικό ύπνου για να λύσεις τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζεις.
Όλοι οι γονείς θέλουν μια γρήγορη λύση αλλά αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι μερικές φορές οι γρήγορες λύσεις συνεπάγονται κι έναν φαύλο κύκλο. Είναι δύσκολο να αναιρέσεις κακές συνήθειες, αλλά είναι σίγουρα εφικτό, και αυτός είναι ο σωστός τρόπος να μάθεις στα παιδιά σου σωστές συνήθειες ύπνου για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Πηγές: SleepDoctor.com, The Journal of the American Medical Association