Διεθνής ημέρα μουσείων η σημερινή και τι καλύτερο από τα κάνεις μια βόλτα σε κάποιο από τα πολύ ωραία μουσεία της πόλης μας; Η Αθήνα έχει τόσα μουσεία, που απλά το μόνο που χρειάζεται είναι να διαλέξεις ποιο θα ήθελες να επισκεφτείς σήμερα.

Τα περισσότερα μουσεία έχουν διοργανώσει διάφορες εκδηλώσεις και ξεναγήσεις για το κοινό και πολλά έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους εκδηλώσεις για τα παιδιά. Mια υπέροχη ευκαιρία για οικογενειακή έξοδο με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Ενδεικτικά, σου αναφέρουμε το Μουσείο της Ακρόπολης που θα γιορτάσει τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Η φετινή θεματική «Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής» επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στον ρόλο των μουσείων ως χώρων ψυχαγωγίας, δημιουργικότητας και κοινωνικοποίησης των παιδιών, στοιχεία απαραίτητα για την ευημερία και την ψυχική τους υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τους μικρούς του φίλους στην Παιδική Γωνιά, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον δεύτερο όροφο. Εκεί θα βρουν οθόνες αφής με διασκεδαστικά ψηφιακά παιχνίδια και ευχάριστα βίντεο, που ζωντανεύουν αρχαίους μύθους, αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες και ξεδιπλώνουν πτυχές της καθημερινής ζωής των αρχαίων Αθηναίων.

Οι οικογένειες με παιδιά μπορούν να παραλάβουν από το Γραφείο Πληροφοριών ένα από τα τέσσερα φυλλάδια εξερεύνησης και να γνωρίσουν τα εκθέματα του Μουσείου με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο ή να προμηθευτούν από τα Πωλητήρια το νέο έντυπο «Αρχαία επαγγέλματα στο Μουσείο Ακρόπολης» και να ανακαλύψουν εκθέματα που τους μεταφέρουν με ευφάνταστο και διασκεδαστικό τρόπο στους χώρους εργασίας των αρχαίων Αθηναίων.

Επιπλέον, το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας διοργανώνει ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση δίνοντας έμφαση μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου στην υγεία και ποιότητα ζωής στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εποχή. Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Ελεύθερη είσοδος σήμερα και στα κτήρια του Μουσείου Μπενάκη (Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Μουσείο Παιχνιδιών, Πειραιώς 138) στις μόνιμες και τις περιοδικές εκθέσεις. Το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσβασιμότητάς του σχεδιάζει συναντήσεις για επισκέπτες με δυσκολίες μνήμης ή άνοια με γενικό τίτλο «Ώρα για μουσείο»!

Με αφορμή το φετινό θέμα του εορτασμού οι αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη μεταμορφώνονται σε εργαστήρι ευεξίας, ενεργοποιώντας την αίσθηση που συνδέεται αμεσότερα με τα συναισθήματα, την αίσθηση της όσφρησης. Τα αρχαία μυροδοχεία από τις συλλογές του Μουσείου, φτιαγμένα από πηλό ή γυαλί, θα «ανοίξουν» μετά από χιλιάδες χρόνια για να ερεθίσουν την οσφρητική μας μνήμη, αναδίνοντας μυρωδιές που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούνται στη φροντίδα της επιδερμίδας και των μαλλιών, συχνά και με θεραπευτικό σκοπό.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στον εορτασμό με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και δωρεάν είσοδο στις περιοδικές εκθέσεις. Το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί τις περιοδικές εκθέσεις «Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής» και τη νέα έκθεση «ReThinking Κοινωνικές Συγκρούσεις» με ελεύθερη είσοδο. Ανοιχτά θα παραμείνουν έως τις 22:00 και τo Cycladic Shop και τo Cycladic Café.

Μέρα πολιτισμού η σημερινή, φρόντισε να την εκμεταλλευτείς!