Σίγουρα γνωρίζεις ότι το «ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα» ανήκει μόνο στα παραμύθια, αλλά αυτό δεν εμποδίζει κάποιους να προσπαθούν να το πετύχουν στην πραγματική ζωή, ειδικά όταν πρόκειται για τον γάμο τους. Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να προκαλέσει πραγματική ζημιά στις σχέσεις σου.

Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με το γάμο που διαιωνίζονται από την κοινωνία ή μέσω των μέσων ενημέρωσης και πολλά ζευγάρια δεν είναι προετοιμασμένα για το πώς να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες ενός γάμου. Αντί να προσπαθούν για το ρομαντικό ειδύλλιο του παραμυθιού, είναι σημαντικό τα ζευγάρια να συμφωνήσουν για το πώς να χειριστούν τα σκαμπανεβάσματα που συνοδεύουν έναν γάμο.

Δες κάποιους από τους πιο διαδεδομένους μύθους του γάμου και ορισμένες συμβουλές για το πώς να τους διαχειριστείς.

Μύθος: Ο γάμος θα λύσει όλα μου τα προβλήματα

Πολλά άτομα προχωρούν σ’ έναν γάμο με την πεποίθηση ότι αυτός θα λύσει ως δια μαγείας τα προσωπικά ή συναισθηματικά τους ζητήματα. Ωστόσο, ο γάμος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνος του βαθιά ριζωμένες προσωπικές προκλήσεις ή άλυτες συγκρούσεις. Είναι σημαντικό να διατηρείται η ατομική αυτοφροντίδα και να αντιμετωπίζεται η προσωπική ανάπτυξη ανεξάρτητα από την πορεία της σχέσης.

Λύση: Ανέπτυξε ρεαλιστικές προσδοκίες
Για να αποφύγεις μια ιδεαλιστική εκδοχή του γάμου σου, συζήτησε ανοιχτά με τον σύντροφό σου και να θέσε τις προσδοκίες σας σχετικά με τη σχέση, αναγνωρίζοντας ότι κάθε γάμος απαιτεί συνεχή προσπάθεια και προσαρμογές. Αναγνώρισε ότι οι προκλήσεις είναι φυσιολογικό μέρος κάθε σχέσης και ότι θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στην πορεία.

Μύθος: Πρέπει να ζήσουμε ευτυχισμένοι για πάντα

Η ιδέα μιας τέλειας, ευτυχισμένης και χωρίς προβλήματα σχέσης είναι μη ρεαλιστική. Κάθε σχέση αντιμετωπίζει προκλήσεις και συγκρούσεις. Η προσδοκία μιας διαρκούς κατάστασης ευδαιμονίας μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση. Η αναγνώριση ότι ένας ικανοποιητικός γάμος απαιτεί συνεχή προσπάθεια μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση των προσδοκιών.

Λύση: Αποδέξου τον άλλο όπως είναι και μάθε να συμβιβάζεσαι
Αντί να αναλώνεσαι στην τελειότητα, μάθε να αναγνωρίζεις ότι κάθε άτομο φέρνει μια μοναδική προοπτική καθώς και διαφορετικές δυνάμεις και οφέλη στη σχέση. Εκτίμησε την αξία που φέρνει ο καθένας και επικεντρώσου στο πώς ο καθένας σας μπορεί να βελτιώσει τη σχέση, στηριζόμενος στις δυνάμεις του άλλου, αντί να προσπαθείς να κάνεις τα πάντα στη σχέση να ανταποκρίνονται στον έναν σύντροφο και τις ανάγκες ή τις προτιμήσεις του.

Μύθος: Ο σύντροφός μου πρέπει να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες μου

Το να βασίζεσαι αποκλειστικά στο σύντροφό σου για τη συναισθηματική ικανοποίηση, την ευτυχία και όλες τις άλλες ανάγκες της ζωής είναι μονόδρομος προς τη δυσαρέσκεια και επιβαρύνει αδικαιολόγητα το γάμο σου (και κάθε σου σχέση, αν θέλεις να είσαι ειλικρινής).

Λύση: Δημιούργησε ένα υποστηρικτικό δίκτυο
Η διατήρηση υγιών σχέσεων με την οικογένεια και τους φίλους σου εκτός του συντρόφου σου είναι ζωτικής σημασίας για κάθε γάμο. Αν όμως διαπιστώσεις ότι χρειάζεσαι υποστήριξη που τα αγαπημένα σου πρόσωπα δεν είναι σε θέση να σου προσφέρουν, ίσως αξίζει να κοιτάξεις για έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας. Είναι σημαντικό να διατηρείς μια ισορροπημένη αυτοπεποίθηση και να ασχολείσαι με προσωπικά ενδιαφέροντα και δραστηριότητες εκτός της σχέσης σου.

Μύθος: Η αγάπη είναι αρκετή

Η αγάπη είναι αναμφίβολα ένα ζωτικό θεμέλιο για έναν υγιή γάμο, αλλά δεν είναι το μοναδικό συστατικό. Η διατήρηση μιας ικανοποιητικής συνεργασίας απαιτεί αποτελεσματική επικοινωνία, αμοιβαίο σεβασμό, εμπιστοσύνη, κοινές αξίες και ενεργή προσπάθεια και από τους δύο συντρόφους. Η αγάπη από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει θεμελιώδη ζητήματα συμβατότητας ή την παραμέληση άλλων σημαντικών πτυχών μιας σχέσης.

Λύση: Δώσε έμφαση στην ατομική ανάπτυξη τόσο την δικιά σου όσο και του συντρόφου σου
Όταν δύο άνθρωποι δεσμεύονται να βελτιώσουν τον εαυτό τους, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους ως άτομα και να βρουν ικανοποίηση σε άλλους τομείς της ζωής τους, αυτό τους επιτρέπει να αναπτύξουν δεσμούς και εκτίμηση ο ένας για τον άλλον πέρα από την απλή αγάπη. Αν αγαπάς κάποιον, αλλά αυτός δεν εξελίσσεται, δεν βρίσκει προσωπικό νόημα στη ζωή του και δεν οικοδομεί τη δική του ατομική ευτυχία, θα είναι πρόκληση για την αγάπη να είναι αρκετή για να διατηρήσετε μια ευτυχισμένη ζωή μαζί. Ορισμένοι τρόποι για να εστιάσεις στην ατομική ανάπτυξη περιλαμβάνουν την εύρεση ενός νέου χόμπι, τη δημιουργία νέων φίλων και την έναρξη ενός νέου προγράμματος γυμναστικής.

Μύθος: Ο γάμος πρέπει να είναι πάντα εύκολος

Όπως οτιδήποτε άλλο αξίζει, οι σχέσεις απαιτούν συνεχή προσπάθεια, συμβιβασμούς και προσαρμογή. Η προσδοκία ενός ομαλού και αβίαστου ταξιδιού χωρίς προκλήσεις μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και αίσθηση αποτυχίας όταν προκύπτουν δυσκολίες. Η αναγνώριση ότι η πλοήγηση στα εμπόδια και η ανάπτυξη μαζί ως ζευγάρι είναι ένα φυσιολογικό μέρος του συζυγικού ταξιδιού μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα και την ευτυχία.

Λύση: Καθιέρωση αποτελεσματικών μοτίβων επικοινωνίας
Ενώ οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες, το πώς θα τις διαχειριστείς εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα. Οι δεξιότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων είναι απαραίτητες για κάθε σχέση. Μπορείς να σκέφτεσαι τα πράγματα με μια πιο θετική ματιά, ότι δηλαδή ο σύντροφός σου δεν κάνει κάτι σκόπιμα για να σε πληγώσει, κι αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή περιττών καυγάδων.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει το να κάνετε ένα διάλειμμα 20 έως 45 λεπτών σε ξεχωριστά δωμάτια και στη συνέχεια να ξανασυναντηθείτε όταν είστε και οι δύο πιο ήρεμοι και είχες χρόνο να σκεφτείς τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις να πεις, αντί να αναθέτεις αμέσως την ευθύνη στον σύντροφό σου.

Μύθος: Ο σύντροφός μου πρέπει να αλλάξει για να ικανοποιήσει τις προσδοκίες μου

Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με την αλλαγή του συντρόφου σου ώστε να ταιριάζει σ’ ένα συγκεκριμένο καλούπι που εσύ έχεις στο μυαλό σου μπορεί να είναι επιζήμιες. Ενώ η προσωπική ανάπτυξη και μικρές αλλαγές είναι εφικτές, το να περιμένεις ή να πιέζεις έναν σύντροφο να αλλάξει ριζικά την προσωπικότητα, τις πεποιθήσεις ή τις αξίες του μπορεί να δημιουργήσει συγκρούσεις και δυσαρέσκεια. Η αποδοχή και ο συμβιβασμός είναι βασικά συστατικά ενός υγιούς γάμου.

Λύση: Δώσε προτεραιότητα στις κοινές αξίες και στόχους
Παρόλο που μπορεί να μη συμφωνείς πάντα με το σύντροφό σου όσον αφορά το στυλ ανατροφής ή τις πολιτικές, θρησκευτικές ή οικονομικές απόψεις, η εστίαση στους τομείς όπου έχετε κοινές αξίες μπορεί να σε βοηθήσει να είσαι πιο ευέλικτη και να κατανοείς τους τομείς όπου διαφωνείς, γεγονός που θα οδηγήσει σε μια πιο παραγωγική και εμπλουτισμένη σχέση.

Κανείς δεν πρέπει να χρειάζεται να αλλάξει αυτό που είναι για να κάνει ένα άλλο άτομο ευτυχισμένο και ένας γάμος που απαιτεί από το ένα άτομο να αλλάξει για το άλλο μπορεί να διαλυθεί αργότερα λόγω του ότι αυτή η αλλαγή δεν είναι σε αρμονία με τον αυθεντικό εαυτό του.

Μύθος: Μια παθιασμένη σχέση πρέπει πάντα να είναι έντονη

Αν και το αρχικό στάδιο πολλών σχέσεων είναι γεμάτο πάθος και έντονα ρομαντικά συναισθήματα, είναι φυσικό τα συναισθήματα αυτά να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Η προσδοκία συνεχούς έντασης, μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση. Αναγνωρίζοντας ότι η ένταση του πάθους μπορεί να αυξάνεται και να μειώνεται, και επενδύοντας στη φροντίδα της συναισθηματικής οικειότητας και της σύνδεσης, μπορεί να ενισχύσει έναν βαθύτερο και πιο σταθερό δεσμό.

Λύση: Καλλιέργησε τη συναισθηματική οικειότητα
Το γεγονός ότι ο γάμος σου μπορεί να έχει περάσει προ πολλού τη φάση του μήνα του μέλιτος δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να προσφέρεις περισσότερο πάθος στη σχέση σου. Αν οι σύντροφοι επικεντρωθούν στην καλλιέργεια της συναισθηματικής οικειότητας, αυτό θα τους επιτρέψει να αισθάνονται και οι δύο ασφαλείς να συζητήσουν αυτά τα θέματα στη συνέχεια και επίσης να παρέχουν μεγάλη συναισθηματική ικανοποίηση κατά τη διάρκεια των περιόδων της ζωής όπου η σωματική οικειότητα δεν είναι εφικτή.

Εν κατακλείδι, προσγειώσου στην πραγματικότητα, εκτίμησε τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, με τα υπέρ και τα κατά του (ούτε εσύ είσαι τέλεια!) και προχώρησε στη ζωή σου χωρίς να μιζεριάζεις!