Πολλές γυναίκες υποφέρουν από ημικρανίες και ιδιαίτερα όταν μπαίνουν στη φάση της προ-εμμηνόπαυσης ή εμμηνόπαυσης. Είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που ίσως το αντιμετωπίζεις κι εσύ.

Αν νιώθεις αφόρητο πόνο στο κεφάλι και την αίσθηση ότι πάει να σπάσει, αν δεν μπορείς να σταθείς όρθια και θες να είσαι ξαπλωμένη σε σκιερό μέρος, όλα αυτά είναι σημάδια ημικρανίας. Οι έντονοι αυτοί πονοκέφαλοι μπορεί να σου προκαλέσουν ακόμα κι εμετό, ευαισθησία στους ήχους, στις μυρωδιές και στο φως καθώς και σποραδικές μεταβολές στην όραση.

Στις σποραδικές ημικρανίες, ο πονοκέφαλος και τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν μόνο μία ή δύο ημέρες. Εάν όμως τα συμπτώματα σου εμφανίζονται κάθε 15 ή περισσότερες ημέρες κάθε μήνα τότε ίσως να πάσχεις από χρόνια ημικρανία.

Ποια μπορεί να είναι η αιτία μιας ημικρανίας;

Γενικά τα αίτια των ημικρανιών παραμένουν ένα μικρό μυστήριο. Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες αλλά δεν έχει δωθεί μέχρι στιγμής από τους επιστήμονες μία ξεκάθαρη απάντηση.

Οι πιθανές αυτές θεωρίες περιλαμβάνουν υποκείμενες διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος που μπορεί ξαφνικά να ενεργοποιηθούν, ανωμαλίες στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου ή κάποια γενετική προδιάθεση.

mipos-ipofereis-sixna-apo-imikranies-2

Τα εναύσματα της ημικρανίας είναι μοναδικά για κάθε άτομο και ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις μια ημικρανία είναι να αναγνωρίσεις μια πιθανή αιτία. Αναγνωρίζοντας τι μπορεί να σου προκαλεί ημικρανία, θα σε βοηθήσει στη διαχείριση και στην επίλυση της αιτίας, μειώνοντας τις πιθανότητες εκδήλωσης μια ημικρανίας.

Παράγοντες που μπορεί να σου προκαλέσουν ημικρανία είναι διάφορα τρόφιμα όπως ορισμένες αλμυρές τροφές καθώς και επεξεργασμένα τρόφιμα, η παράλειψη γευμάτων, το αλκοόλ και η καφεΐνη, τεχνικά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, ορμονικές διαταραχές καθώς και φάρμακα όπως η νιτρογλυκερίνη. Επίσης το άγχος, μια επίπονη σωματική άσκηση καθώς και διαταραχές ύπνου μπορεί να σου προκαλέσουν κρίση ημικρανίας.

Φυσικά δεν αναπτύσσουν όλοι οι άνθρωποι ημικρανίες. Ορισμένοι έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στους προαναφερθέντες παράγοντες και ενδέχεται να είναι πιο επιρρεπείς στις ημικρανίες.

Η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό καθώς το φύλο είναι τρεις σημαντικοί παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για την εκδήλωση μιας πιθανής ημικρανίας. Αν και οι ημικρανίες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, ο γυναικείος οργανισμός είναι πιο επιρρεπής στη φάση της εμμηνόπαυσης για εκδήλωση ημικρανιών. Σε περίπτωση που και οι δύο γονείς υποφέρουν από ημικρανίες τότε είναι πολύ πιθανόν να τις εμφανίσεις και το παιδί τους. Παρόλο που κατά τη διάρκεια των παιδικών χρόνων τα αγόρια συνήθως εμφανίζουν ημικρανίες πιο συχνά από τα κορίτσια, μετά την εφηβεία οι γυναίκες έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ημικρανίες απ’ ότι οι άντρες.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να αντιμετωπίσεις τις ημικρανίες είναι να επισκεφτείς τον γιατρό σου, που είναι ο πλέον αρμόδιος να σε συμβουλέψει για πιθανές θεραπείες και τρόπους αντιμετώπισης. Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου μπορεί να σε βοηθήσουν να ελαττώσεις τη συχνότητα των ημικρανιών ακόμα και να τις εξαλείψεις. Μην αφήνεις τις ημικρανίες να σου στερούν ωραίες στιγμές της ζωής σου!