Εφτασε η πολυπόθητη στιγμή να φύγεις για τις καλοκαιρινές σου διακοπές αλλά νιώθεις τις δυνάμεις σου να σε εγκαταλείπουν; Λίγο η ζέστη, το κλιματιστικό, οι δουλειές της τελευταίας στιγμής, είναι αρκετά για να σε εξαντλήσουν.

Εκτός όμως από τους εξωτερικούς παράγοντες, η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή, η κατάθλιψη, η αναιμία, το άγχος, τα προβλήματα του θυρεοειδούς ακόμη και η έλλειψη σωματικής άσκησης μπορεί να επηρεάσουν την ενέργειά σου. Και μερικές φορές η καφεΐνη απλά δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα (για να μην αναφέρουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις από αυξημένο καρδιακό ρυθμό έως ζάλη και άγχος).

Τι γίνεται λοιπόν με τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα που βοηθούν στην απόκτηση της χαμένης σου ενέργειας; Πριν καταφύγεις σ’ αυτά καλό θα είναι να κάνεις έναν έλεγχο για για ελλείψεις βιταμινών, όπως η βιταμίνη D και η βιταμίνη Β12, για διαταραχές του θυρεοειδούς, για αναιμία και έλλειψη σιδήρου, ώστε να μπορέσεις να λάβεις την κατάλληλη θεραπεία.

Να είσαι επιφυλακτική με τα συμπληρώματα που είναι πολύ φθηνότερα από τα υπόλοιπα ή μοιάζουν με καλή προσφορά, καθώς συχνά αυτά χρησιμοποιούν κακής ποιότητας συστατικά και σε ορισμένες περιπτώσεις, επειδή δεν είναι ελεγχόμενα, δεν θα έχουν στην πραγματικότητα αυτό που αναγράφει η ετικέτα τους. Γι’ αυτό να κάνεις μια έρευνα πριν αγοράσεις βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής και να ελέγξεις τις μάρκες. Επίσης, καλό είναι να θυμάσαι το εξής, αν έχεις ανεπάρκεια σε κάτι, τότε η συμπλήρωμα ή η βιταμίνη μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά αν δεν έχεις ανεπάρκεια σε αυτό, τότε το πιο πιθανό είναι να μην κάνουν τίποτα.

Ποια είναι λοιπόν τα συμπληρώματα που συνήθως βοηθάνε στην ανάκτηση της χαμένης ενέργειας;

Βιταμίνη Β12
Ένα θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του αίματος και των νευρικών κυττάρων του σώματός μας, ενώ παράλληλα βοηθά στη δημιουργία του DNA, του γενετικού υλικού σε όλα τα κύτταρα, η βιταμίνη Β12 βοηθά επίσης στην πρόληψη της αναιμίας, μιας πάθησης του αίματος που κάνει τους ανθρώπους κουρασμένους και αδύναμους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι συχνά μια σταθερή επιλογή για τους ανθρώπους που στερούνται ενέργειας, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις έλλειψης.

Βιταμίνη D
Μερικά από τα κορυφαία συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης D στους ενήλικες είναι η κόπωση, η μυϊκή αδυναμία και η χαμηλή διάθεση, που μπορεί να οδηγήσουν στο αίσθημα κατάθλιψης και εξάντλησης. Είναι πολύ δύσκολο να πάρεις τη βιταμίνη D που χρειάζεσαι από τη διατροφή σου, τα λιπαρά ψάρια και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι μόνες σημαντικές πηγές. Έτσι, τα συμπληρώματα έχουν νόημα για τους περισσότερους ενήλικες. Η λήψη της βιταμίνης D είναι ευεργετική κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με 1.000 έως 2.000 IU ημερησίως να είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους. Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνεις αρκετό ηλιακό φως.

Κρεατίνη
Η κρεατίνη είναι μια ένωση που παράγεται στο συκώτι, τα νεφρά και το πάγκρεας και βρίσκεται φυσικά σε τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας και τα ψάρια. Αποθηκεύεται κυρίως στους μύες σου με τη μορφή φωσφοκρεατίνης, η οποία είναι η αρχική πηγή ενέργειας για κάθε άσκηση. Έτσι, η κρεατίνη διαθέσιμη σε σκόνη, κάψουλα ή σε μορφή καραμέλας, έχει νόημα, αν είσαι κάποιος που κάνει πολλή βαριά αθλητική δραστηριότητα.

Η κρεατίνη είναι ένα πολύ καλά μελετημένο συμπλήρωμα που προσφέρει οφέλη τόσο για τον εγκέφαλο όσο και για την υγεία των μυών. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει τα κύτταρά να παράγουν ένα μόριο που ονομάζεται ΑΤΡ, το οποίο συχνά αναφέρεται ως το ενεργειακό νόμισμα του κυττάρου. Η κρεατίνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των προπονήσεών σου, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεσαι πιο ενεργητική και να κοιμάσαι καλύτερα.

Σίδηρος
Και πάλι αυτό έχει λογική μόνο αν έχεις έλλειψη σιδήρου. Περίπου το 30% του πληθυσμού έχει μια πιο σοβαρή μορφή σιδηροπενικής αναιμίας και η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και κούραση και αδυναμία και σε μειωμένη ανοσία. Αλλά αυτό αποδεικνύεται μόνο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων. Η περίσσεια σιδήρου, από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό.

Εκτός από τις ασθενείς που έχουν τακτική έμμηνο ρύση, εγκυμοσύνη ή που έχουν επιβεβαιωμένη σιδηροπενική αναιμία, συνήθως δεν συνίσταται συμπλήρωμα σιδήρου, επειδή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σου και μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα.

Τέλος, δύο μπόνους συμπληρώματα που μπορείς να λάβεις υπόψη σου είναι η σκόνη παντζαριού, η οποία είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, τα οποία το σώμα μετατρέπει σε μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο οδηγεί σε αυξημένη ροή αίματος και παροχή οξυγόνου στους ιστούς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη ενέργεια, και το μαγνήσιο. Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο από το οποίο ωφελούνται πολλοί άνθρωποι και μπορεί να βοηθήσει με τα επίπεδα ενέργειας βελτιώνοντας τον ύπνο. Επιπλέον, το μαγνήσιο απαιτείται για τον μεταβολισμό των τροφών, με τον οποίο λαμβάνεις ενέργεια, και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, το οποίο σε βοηθά να διατηρήσεις την ενέργεια.

Οπότε καλό είναι να κάνεις έναν γενικό έλεγχο, αν νιώθεις συνέχεια κουρασμένη, για να δεις τυχόν ελλείψεις του οργανισμού σου, και πως να τις αντιμετωπίσεις καλύτερα.