Ενα φλιτζάνι καφέ είναι η πεμπτουσία της πρωινής ρουτίνας. Πολλοί περιμένουν αυτό το φλιτζάνι καφέ πριν από την πρώτη συνάντηση της ημέρας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατανάλωση καφέ έχει αυξηθεί καθώς τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Ευρώπης και της Αμερικής πίνουν καφέ καθημερινά. Και ακόμη και εν μέσω προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού καφέ, οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να δώσουν περισσότερα χρήματα για ένα φλιτζάνι καφέ (και πολύ, πολύ περισσότερα για ειδικούς καφέδες όπως ο παγωμένος καφές με γάλα βρώμης και φουντούκια).

Ενώ κάποιοι χρειάζονται τον καφέ πριν από την πρώτη τους συζήτηση, άλλοι περιμένουν μέχρι να φτάσουν στο γραφείο τους και να φάνε κάτι.

Υπάρχει, λοιπόν, ένας χρυσός κανόνας για την καλύτερη ώρα κατανάλωσης καφέ;

Μπορείς να καθυστερήσεις τον πρωινό σου καφέ κατά 90 λεπτά έως δύο ώρες μετά το ξύπνημα για να βελτιστοποιήσεις τη σωματική και πνευματική σου απόδοση. Η αδενοσίνη, η χημική ουσία που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι και λιγότερο προσεκτικοί, συσσωρεύεται μετά το ξύπνημα. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση καφεΐνης, η οποία μπλοκάρει την αδενοσίνη, θα είναι πιο αποτελεσματική λίγο αργότερα το πρωί και μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν σε εγρήγορση περισσότερο μέχρι το απόγευμα.

Κατά μέσο όρο, η καφεΐνη σ’ ένα φλιτζάνι καφέ αρχίζει να δρα περίπου 30 λεπτά έως μία ώρα μετά την κατανάλωση. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το άτομο, τη γενετική του και από το αν έχει φάει ή όχι γεύμα προηγουμένως. Για ορισμένους, τα αποτελέσματα εμφανίζονται 10 έως 15 λεπτά μετά την κατανάλωση, ενώ για άλλους μπορεί να χρειαστούν μερικές ώρες. Μερικοί άνθρωποι δεν χωνεύουν καλά τον καφέ με άδειο στομάχι, ενώ άλλοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τον καφέ τους.

Γενικά θεωρείται ότι από τις 9:30 π.μ. έως τις 11 π.μ. μπορεί να είναι η καλύτερη ώρα για την κατανάλωση καφέ. Αλλά φυσικά αυτό δεν είναι πανάκεια και υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου όπως:

Θυμήσου το ρολόι του σώματός σου
Η ένταση των επιδράσεων της καφεΐνης μπορεί να εξαρτάται από την ώρα της ημέρας που την καταναλώνεις, λόγω του κιρκάδιου ρυθμού του σώματος, ή του φυσικού ρολογιού του σώματος που σηματοδοτεί πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε για ξύπνημα. Η κορτιζόλη του οργανισμού, γνωστή ως ορμόνη του στρες που βοηθάει στο να αισθανθεί κανείς ξύπνιος, αυξάνεται περίπου 30 έως 45 λεπτά αφού ξυπνήσει.

Αν καταναλώνεις καφέ πρωί-πρωί, μπορεί να έχεις πιο έντονη αντίδραση, επειδή νιώθεις τις επιδράσεις του πάνω από τη φυσική αντίδραση του οργανισμού σε εγρήγορση. Ενώ κάποιοι μπορεί να χρειάζονται αυτή την επιπλέον ώθηση, άλλοι μπορεί να νιώσουν κάποιες από τις πιο δυσάρεστες παρενέργειες του καφέ, όπως τρέμουλο, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και ζάλη, λόγω των διεγερτικών επιδράσεων στο νευρικό σύστημα.

Ιδανικά, αν μπορούσες να περιμένεις μία με δύο ώρες (αφού ξυπνήσεις) και αφού τα επίπεδα κορτιζόλης αυξηθούν και αρχίσουν να πέφτουν, αυτή θα ήταν η καλύτερη στιγμή για να πιείς τον καφέ σου.

Αν χρειάζεσαι τον καφέ σου αμέσως μόλις ακούσεις το ξυπνητήρι σου τότε μπορείς το να πίνεις τον καφέ αργά αντί να τον καταπίνεις σαν νερό ή να τον πίνεις μαζί με ένα γεύμα καθώς μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση της καφεΐνης στην κυκλοφορία του αίματος και να μειώσει τυχόν παρενέργειες. Η προσθήκη λίγου γάλατος μπορεί επίσης να εξουδετερώσει κάποιες από τις επιπτώσεις. Καλό είναι να αποφεύγεις τα τεχνητά γλυκαντικά και τα πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία μπορεί να ανεβάσουν το σάκχαρο στο αίμα και να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας.

Η πρωινή προπόνηση
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης. Η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να βελτιώσει την αντοχή σου. Αν ένα φλιτζάνι καφέ είναι το πρώτο πράγμα που σου δίνει ώθηση στο γυμναστήριο ή στην προπόνησή σου, τότε να επιμείνεις σ’ αυτό που λειτουργεί.

Άκου τον οργανισμό σου και βάλε όρια
Ο σωστός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και ψυχική υγεία, επιτρέποντας στους ανθρώπους να ανακάμψουν ώστε ο εγκέφαλος και το σώμα τους να μπορούν να καταπολεμήσουν τις ασθένειες. Η καφεΐνη μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, ειδικά όταν λαμβάνεται πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου. Μπορεί επίσης να χρειαστεί έως και οκτώ ώρες για να φύγει από την κυκλοφορία του αίματος. Οι ειδικοί λένε να σταματάς τον καφέ έξι έως οκτώ ώρες πριν από τον ύπνο. Αν η ώρα του ύπνου σου είναι στις 9 μ.μ., για παράδειγμα, το τελευταίο φλιτζάνι θα πρέπει να είναι το αργότερο στις 3 μ.μ.

Για πολλούς ανθρώπους εξαρτάται από τους ίδιους η ιδανική ώρα για να πιούν τον καφέ τους και δεν υπάρχει ένας χρυσός κανόνας που να ισχύει για όλους. Όλα έχουν να κάνουν με το τι αναζητάς από την πρόσληψη καφεΐνης.