Λίγο πολύ όλοι, σε κάποια φάση της ζωής τους, θα χρειαστεί να κάνουν αλλαγές, να αλλάξουν τις προτεραιότητες τους και να προσαρμοστούν σε πράγματα που ίσως δεν είναι και πολύ θελκτικά. Μπορεί να συμβαίνει ή να έχει συμβεί και σε σένα, μια περίοδος που όλα σου φαίνονται χάλια, όπου δεν υπάρχει κάτι θετικό στον ορίζοντα.

Είτε πρόκειται για αλλαγή εργασίας, είτε για τη φροντίδα ενός άρρωστου γονέα, είτε για μετακόμιση, είτε για την αντιμετώπιση μιας διάγνωσης, οι διαταραχές στη ζωή μπορούν να καταστήσουν δύσκολο να διατηρήσεις την προσοχή σου και την ευημερία στο τώρα, πόσο μάλλον να σκεφτείς μελλοντικά τι θα ήθελες να κάνεις. Ίσως στην παρούσα κατάσταση το μέλλον σου φαίνεται σαν όνειρο θερινής νυκτός. Αν και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι παραμένουν σημαντικοί, είναι πολύ δύσκολο να εστιάσεις σ’ αυτούς μέσα σ’ όλη την αναμπουμπούλα.

Καθημερινές ή εβδομαδιαίες συνήθειες που συμβαδίζουν με τους μακροπρόθεσμους στόχους σου μπορούν να σε κρατήσουν σε καλό δρόμο, ακόμη και όταν είναι δύσκολο να σκεφτείς το μέλλον, και μπορούν να προσθέσουν σταθερότητα σε μια κατά τα άλλα ασταθή περίοδο. Ο καθένας από εμάς έχει κάποιες πρακτικές για να διατηρήσει τη ζωή του οργανωμένη, να παραμείνει ψυχικά και σωματικά υγιής και να βεβαιωθεί ότι προσεγγίζει τη ζωή του με σύνεση. Αυτές οι συνήθειες, σημαντικές ανά πάσα στιγμή, είναι απαραίτητες στις πιο απαιτητικές και χαοτικές περιόδους της ζωής μας.

Το πρώτο βήμα για τη διατήρηση τακτικών συνηθειών είναι η διατύπωση και η παρακολούθησή τους. Μην περιπλέκεις τα πράγματα, η απλότητα είναι το κλειδί. Ποια είναι τα 5-10 πράγματα που πρέπει να κάνεις καθημερινά ή εβδομαδιαία για να διατηρήσεις τη ζωή σου σε καλό δρόμο; Μόλις τα καταγράψεις, άρχισε να τα παρακολουθείς. Η εφαρμογή Momentum, για παράδειγμα, είναι ένας εύκολος τρόπος για να ορίσεις καθημερινές και εβδομαδιαίες συνήθειες και να σου τις υπενθυμίζει. Μπορείς βέβαια και να χρησιμοποιήσεις ένα φύλλο excel ή ένα απλό χαρτί για να τις καταγράψεις. Το σημαντικό είναι να προβληματιστείς σχετικά με τις σωστές συνήθειες, να τις καταγράψεις και να τις εφαρμόσεις.

Ποιες μπορεί να είναι λοιπόν αυτές οι συνήθειες;

Κατά τον καθορισμό συνηθειών, οι πιο κρίσιμες συγκεντρώνονται σε τέσσερις βασικούς τομείς.

Ο πρώτος είναι ο προσωπικός προβληματισμός. Αυτό μπορεί να είναι κάτι τελείως διαφορετικό ανάλογα με τον καθένα. Μπορεί για παράδειγμα να περιλαμβάνει την προσευχή, το να κρατάς ημερολόγια, να καταγράφεις τα αστεία πράγματα που λένε τα παιδιά σου ή να φτιάχνεις ημερολόγια ευγνωμοσύνης στα οποία μπορείς να καταγράφεις τι συμβαίνει στη ζωή σου μέσα στη βδομάδα και για τι είσαι ευγνώμων. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτού του είδους οι πρακτικές μπορούν να σε βοηθήσουν να επεξεργαστείς καλύτερα διάφορα γεγονότα της ζωής και να παραμένεις χαρούμενη για τα καλά που βιώνεις. Γιατί ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία, αρκεί να είσαι σε θέση να τα δεις και να τα αναγνωρίσεις.

Άλλος τομέας είναι ο χρόνος για επαγγελματικό προβληματισμό. Ο απλός, καθημερινός προβληματισμός σχετικά με τις προτεραιότητες και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν μέσα στη βδομάδα μπορεί να επιφέρει ουσιαστική διαφορά στην παραγωγικότητά σου καθώς και στην αυτοσυγκέντρωσή σου.

Μια τρίτη κατηγορία δραστηριοτήτων είναι η οικοδόμηση και η διατήρηση σχέσεων. Οι σχέσεις είναι πολύ σημαντικές για την προσωπική σου ευημερία. Είναι σημαντικό να θέτεις προτεραιότητες και να διαχειρίζεσαι σωστά τις σχέσεις σου. Μπορεί αυτή τη χρονική στιγμή η οικογένειά σου να είναι η κυρίαρχη προτεραιότητά σου. Βρες τρόπους για να περνάτε δημιουργικές ώρες μαζί σαν οικογένεια, χαλαρώνοντας και μιλώντας μεταξύ σας για ότι σας απασχολεί. Ως ζευγάρι, αν έχεις παιδιά να προσπαθείς να βρίσκεις λίγο χρόνο για να μιλάς με τον σύντροφό σου κάθε μέρα και να προσπαθείς να βγαίνετε έξω μαζί, χωρίς τα παιδιά, μία φορά την εβδομάδα ή μια φορά τον μήνα. Επίσης, θα πρέπει ο καθένας να προσπαθεί να βρίσκει λίγο χρόνο για έναν ή δύο φίλους του μία φορά την εβδομάδα. Αυτά ακούγονται σαν απλά πράγματα, αλλά μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμα για τη διατήρηση των σχέσεων και της συναισθηματικής ευημερίας.

Τέλος, όλοι μας πρέπει να διατηρούμε συνήθειες που ενθαρρύνουν τη σωματική και ψυχική υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ασκούνται τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα είναι πιο ευτυχισμένοι και ότι ακόμα και 20 λεπτά άσκησης μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεση σου. Για την ψυχική υγεία, ο καθημερινός διαλογισμός μπορεί να είναι σωτήριος, αποκαθιστώντας κάποια τάξη και ισορροπία στις ανισόρροπες εποχές που ζούμε. Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές όπως το Headspace και το Calm που μπορεί να σε βοηθήσουν στην καθημερινότητά σου. Επίσης, το να αφιερώνεις 30 λεπτά κάθε μέρα για διάβασμα ή γράψιμο μπορεί επίσης να προάγει την ψυχική σου υγεία.

Να θυμάσαι ότι η ζωή του καθενός μοιάζει διαφορετική. Όμως όλοι έχουμε περιόδους της ζωής μας που είναι φορτισμένες, ανάστατες και αγχωτικές. Σ’ αυτές τις περιόδους, οι βραχυπρόθεσμες συνήθειες, οι εβδομαδιαίες ή καθημερινές πρακτικές μπορούν να υπερισχύσουν των μακροπρόθεσμων στόχων ως ένας τρόπος να εστιάσεις στα σημαντικά, να επιβιώσεις μιας αγχωτικής κατάστασης και να προχωρήσεις στη ζωή σου. Μην μπλέξεις με πολλά, μείνε στα βασικά!