Κάτι που σίγουρα το έχεις στο μυαλό σου αλλά τώρα πόσο συχνά το κάνεις είναι ένα άλλο θέμα. Το να σώζεις τα δεδομένα σου, τις φωτογραφίες, τα αρχεία σου από τον υπολογιστή, το τάμπλετ και το κινητό σου. Για σκέψου, πότε έκανες τελευταία φορά backup;

Όλα τα αρχεία που έχεις σε ηλεκτρονική μορφή ποτέ δεν είναι απόλυτα ασφαλή και γι’ αυτό χρειάζεται να έχεις αντίγραφα ασφαλείας. Ώστε αν ξαφνικά κάτι χαλάσει, να μην χάσεις όλα σου τα δεδομένα. Οι περισσότεροι το έχουν πάθει αυτό κάποια στιγμή και σίγουρα δεν είναι ωραίο συναίσθημα ξαφνικά να χάνεις τη δουλειά σου, τις φωτογραφίες σου και γενικά τα αρχεία σου. Μια ωραία ανάμνηση που αποτυπώνεται σ΄ ένα βίντεο ή μια φωτογραφία, να μην υπάρχει πια.

Τι σημαίνει η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας; Τη δημιουργία ενός δεύτερου αντιγράφου οποιουδήποτε ψηφιακού αρχείου, έτσι ώστε να μπορεί να αποκατασταθεί σε περίπτωση συμβάντος απώλειας δεδομένων.

Το μυστικό εδώ είναι να έχεις πολλαπλά αντίγραφα ασφαλείας. Πώς το κάνεις αυτό; Με το να σώζεις τα αρχεία σου όχι μόνο σ’ έναν σκληρό δίσκο, αλλά και αλλού, πχ σ’ ένα φλασάκι ή και σ’ ένα δεύτερο σκληρό. Μ’ αυτό τον τρόπο είναι πιο δύσκολο να χάσεις ξαφνικά τα πάντα.

Εκτός από ένα τηλέφωνο που μπορεί να σπάσει ή να χαλάσει, ή έναν υπολογιστή που μπορεί να κρασάρει, υπάρχουν και οι κίνδυνοι από τους χάκερς, που μπορεί να στοχεύσουν τον οποιοδήποτε και να του προκαλέσουν πρόβλημα με τις ηλεκτρονικές του συσκευές. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχεις ιδιαίτερα στα emails που σου στέλνουν και ειδικά όταν αυτά περιέχουν links που πρέπει να πατήσεις, για να επιβεβαιώσεις κάτι και καλά.

Μπορείς να κοιτάς πάντα το email του αποστολέα, να δεις αν σου φαίνεται σωστό, ειδικά αν αυτό θεωρητικά προέρχεται από κάποια τράπεζα. Οι περισσότεροι χάκερς και όσοι προσπαθούν να εξαπατήσουν κόσμο, δημιουργούν διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πολύ παρόμοιες με τις πραγματικές. Αλλά είναι παρόμοιες, όχι ίδιες. Ακόμα και ένας χαρακτήρας αν αλλάζει, τότε αυτό πρέπει να σε βάλει σε υποψίες.

Γενικός κανόνας, να μην ανοίγεις μηνύματα, ούτε από το κινητό, ούτε από τον υπολογιστή ή το τάμπλετ σου, αν δεν είσαι σίγουρη για τον αποστολέα. Μερικές φορές ένα απλό κλικ είναι αρκετό για να αποσπάσουν πληροφορίες και δεδομένα από τις ηλεκτρονικές συσκευές σου.

Πόσο συχνά πρέπει να δημιουργείς αντίγραφα ασφαλείας;
Οι ειδικοί συνιστούν στις εταιρείες να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας σημαντικών οικονομικών πληροφοριών, αρχείων και πληροφοριών πελατών τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Τώρα για τους απλούς πολίτες ανάλογα και με την χρήση των ηλεκτρονικών σου συσκευών σίγουρα μια φορά τη βδομάδα, ή το αργότερα μια φορά τον μήνα. Οι υπενθυμίσεις μπορούν να σε βοηθήσουν να κρατάς πάντα τα δεδομένα σου ασφαλή.

5 λόγοι γιατί είναι καλό να δημιουργήσεις τώρα κιόλας αντίγραφα ασφαλείας

  • Ένα μικρό λάθος
    Ένα μικρό λάθος μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωτική απώλεια δεδομένων.
  • Οι ιοί των υπολογιστών είναι πολύ συνηθισμένοι
    Οι νέοι τύποι ιών μπορούν να διαπεράσουν ακόμη και τα καλύτερα τείχη προστασίας.
  • Είναι πάντα καλό να έχεις ένα αντίγραφο
    Τα πολλαπλά αντίγραφα των πραγματικά σημαντικών αρχείων θα σε καθησυχάσουν.
  • Ξαφνικές διακοπές λειτουργίας του συστήματος
    Αυτή η μελέτη που γράφεις, ναι, κάνε αντίγραφα ασφαλείας!
  • Βλάβη του υλικού
    Σε περίπτωση που η συσκευή σου πάθει οριστική βλάβη, τα προσωπικά σου αρχεία θα είναι ασφαλή και προστατευμένα στον αποθηκευτικό χώρο του cloud ή σε μια εναλλακτική συσκευή.

Να θυμάσαι ότι η προετοιμασία είναι το ήμισυ του παντός. Καλύτερα να έχεις προνοήσει για κάτι και να έχεις τα δεδομένα σου έτοιμα, παρά να τρέχεις και να μην φτάνεις αν τα χάσεις. Αν έχεις δημιουργήσει πολλαπλά αντίγραφα ασφαλείας θα είσαι πιο ήρεμη και θα έχεις λιγότερο άγχος σε περίπτωση που κάτι χαλάσει ξαφνικά.

Αντί να πεις την κλασσική ατάκα, «θα κάνω backup αύριο», καλύτερα ασχολήσου λίγη ώρα τώρα και σώσε τα δεδομένα σου. Σίγουρα θα ευγνωμονείς μετά τον εαυτό σου, σε περίπτωση που κάτι χαλάσει, χακαριστεί ή κλαπεί. Μην το αναβάλεις λοιπόν και κάνε ένα backup!