Καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα εγκαινιάζει το αποκορύφωμα της Σαρακοστής, προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για περισυλλογή και πνευματική ανανέωση. Η τήρηση της Σαρακοστής δεν έχει να κάνει μόνο με την τήρηση των διατροφικών περιορισμών, έχει να κάνει με τον εξαγνισμό τόσο του σώματος όσο και της ψυχής για την προετοιμασία του Πάσχα. Είτε ετοιμάζεις γεύματα για τον εαυτό σου, είτε για την οικογένειά σου, η υιοθέτηση των παραδοσιακών γευμάτων αυτής της περιόδου μπορεί να ενισχύσει το πνευματικό σου ταξίδι, και φυσικά κάνεις και μια αποτοξίνωση στον οργανισμό σου.

Παρακάτω, θα βρεις καθημερινές προτάσεις εμπνευσμένες από τις ελληνικές παραδόσεις που συνδυάζουν την επισημότητα με τον εορτασμό, προσφέροντας γαστρονομικές επιλογές αντανακλώντας τη σημασία της κάθε ημέρας.

Μεγάλη Δευτέρα
Καθώς ξεκινάει η Μεγάλη Εβδομάδα, τα γεύματα είναι απλά και αντανακλούν την περίοδο της Σαρακοστής. Το μενού της Δευτέρας επικεντρώνεται σε ελαφριά, θρεπτικά πιάτα που δίνουν τον τόνο για τις ημέρες περισυλλογής που έρχονται.

  • Πρωινό: Ταχίνι αναμεμειγμένο με μέλι σε ψωμί ολικής άλεσης.
  • Δεκατιανό: Γιαούρτι με μέλι και αμύγδαλα.
  • Μεσημεριανό: Μανέστρα.
  • Δείπνο: Γίγαντες πλακί.

Μεγάλη Τρίτη
Τα πιάτα παραμένουν απλά αλλά γευστικά, ενσωματώνοντας όσπρια και δημητριακά που αποτελούν βασικά συστατικά της ελληνικής σαρακοστιανής διατροφής.

  • Πρωινό: Ένα μπολ με κουάκερ βρώμης, με φρέσκα φρούτα και με λίγη κανέλα ή μέλι.
  • Δεκατιανό: Πουρέ φάβας με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο, σερβιρισμένο με πίτα.
  • Μεσημεριανό: Φακές με ξύδι και σκόρδο.
  • Δείπνο: Μπριάμ.
ti-tha-fame-tin-megali-bdomada-c

Μεγάλη Τετάρτη
Τα γεύματα είναι σχεδιασμένα να σε συντηρούν αλλά και να σου υπενθυμίζουν τη νηστεία.

  • Πρωινό: Ελιές με κράκερς ολικής άλεσης.
  • Δεκατιανό: Αποξηραμένα σύκα και βερίκοκα.
  • Μεσημεριανό: Ρεβιθόσουπα με ελιές.
  • Δείπνο: Ιμάμ μπαϊλντι.

Μεγάλη Πέμπτη
Η Μεγάλη Πέμπτη έχει περισσότερο ομαδικό χαρακτήρα λόγω του Μυστικού Δείπνου. Τα γεύματα σήμερα είναι πιο πλούσια, απηχώντας την ενότητα και τη σημασία αυτής της νύχτας.

  • Πρωινό: Smoothie με σπανάκι, μάνγκο και λιναρόσπορο.
  • Δεκατιανό: Σπανακόπιτα.
  • Μεσημεριανό: Zυμαρικά με πλούσια σάλτσα ντομάτας και βασιλικού, συνοδευόμενα με ψημένο σκορδόψωμο και μια σαλάτα με ελιές και κάπαρη.
  • Δείπνο: Ντολμαδάκια.

Μεγάλη Παρασκευή
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η πιο επίσημη ημέρα της εβδομάδας, ως μέρα πένθους. Το φαγητό είναι απλό και καταναλώνεται με φειδώ για να τιμηθεί η θυσία και ο πόνος που τιμάται αυτή την ημέρα.

  • Πρωινό: Τσάι από βότανα και φρυγανιές.
  • Δεκατιανό: Μια χούφτα ξηρούς καρπούς και σταφίδες.
  • Μεσημεριανό: Σούπα λαχανικών με μια φέτα άζυμο ψωμί.
  • Δείπνο: Πουρές πατάτας και σκόρδου με βραστά λαχανικά.

Μεγάλο Σάββατο
Μια ημέρα άγρυπνης προσδοκίας. Τα γεύματα είναι ελαφρά καθώς η προσμονή του Πάσχα αρχίζει να αυξάνεται.

  • Πρωινό: Χαλβάς με σουσάμι.
  • Δεκατιανό: Φρέσκα φρούτα με θυμαρίσιο μέλι.
  • Μεσημεριανό: Ρύζι με ντομάτα και βότανα.
  • Δείπνο: Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Κυριακή του Πάσχα
Η γιορτή της Ανάστασης, η μέρα που τελειώνει η νηστεία με πλούσιες γεύσεις και χαρούμενες συγκεντρώσεις.

  • Πρωινό: Κόκκινα βαμμένα βραστά αυγά, που συμβολίζουν τη ζωή και την ανάσταση.
  • Γεύμα: Τσουρέκι
  • Μεσημεριανό γεύμα & Δείπνο: Ψητό αρνί με λεμονάτες πατάτες.
  • Επιδόρπιο: Γαλακτομπούρεκο

Αυτό το μενού της Μεγάλης Εβδομάδας σε προκαλεί να γνωρίσεις τις πλούσιες παραδόσεις και γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, κάθε πιάτο προσεκτικά επιλεγμένο για να τιμήσει το πνευματικό σου ταξίδι μέχρι το Πάσχα.