Υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές που ακολουθώντας τες θα σε βοηθήσουν να καλυτερεύσεις τη συμπεριφορά σου. Όλοι μας θέλουμε να βελτιωνόμαστε κατά τη διάρκεια της ζωής μας και να δίνουμε το καλό παράδειγμα στους γύρω μας. Αν θέλεις λοιπόν η ζωή σου να είναι γεμάτη καλοσύνη, ευγένεια και κατανόηση μπορείς να ακολουθήσεις ορισμένα απλά βήματα.

1. Να εξασκηθείς στην ευγνωμοσύνη

Μπορείς να αφιερώσεις λίγα λεπτά κάθε μέρα σκεπτόμενη κάτι για το οποίο είσαι ευγνώμων. Η ευγνωμοσύνη μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία σου, όπως να μειωθεί το άγχος που νιώθεις και να είσαι πιο ευτυχισμένη. Εστιάζοντας σε θετικές σκέψεις μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις μια πιο θετική στάση ζωής και να σε διευκολύνει να αντιμετωπίσεις προβλήματα της καθημερινότητας. Διατηρώντας ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης μπορεί να σε βοηθήσει να δεις σε βάθος χρόνου ποια και πόσα είναι τα πράγματα τα οποία εκτιμάς πραγματικά στη ζωή σου.

2. Να μάθεις να συγχωρείς

Αφήνοντας καταστάσεις που ίσως σε πλήγωσαν και σε στεναχώρησαν στο παρελθόν και συγχωρώντας τους ανθρώπους θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις στη ζωή σου. Είναι πιο εύκολο να συμπεριφέρεσαι με ευγένεια όταν αισθάνεσαι καλά με τους ανθρώπους γύρω σου. Η συγχώρεση του εαυτού σου είναι επίσης σημαντικό μέρος της διαδικασίας, γι’ αυτό προσπάθησε να αφήσεις πίσω σου αρνητικές εμπειρίες από το παρελθόν που σ’ εμποδίζουν να αναπτύξεις μια πιο θετική νοοτροπία.

3. Να βρεις τρόπους να είσαι χρήσιμη

Προσπάθησε να βρεις απλούς τρόπους για να είσαι χρήσιμη στις καθημερινές σου αλληλεπιδράσεις με τους άλλους. Από το πολύ απλό, να χαμογελάσεις στον υπάλληλο του σούπερ μάρκετ που έχεις πάει να ψωνίσεις, μέχρι να βοηθήσεις έναν συνάδελφο που δυσκολεύεται με μία εργασία, το να αισθάνεσαι χρήσιμη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασκείς καθημερινά την ευγνωμοσύνη.

4. Να είσαι ευγενική

Η ευγένεια είναι μόνο μια πτυχή της καλοσύνης, αλλά είναι σημαντική για να προσδόσεις μια θετική νότα στις κοινωνικές σου αλληλεπιδράσεις. Αν οι άλλοι είναι απότομοι ή αγενείς, το να τους απαντήσεις με ευγένεια είναι ένας τρόπος να αλλάξεις την πορεία της επικοινωνίας. Η συμπεριφορά των άλλων δεν χρειάζεται να επηρεάζει τη δική σου ψυχολογία και συμπεριφορά. Να θυμάσαι ότι και ένα απλό ευχαριστώ μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω σου.

5. Να σκέφτεσαι τους ανθρώπους γύρω σου

Η ενσυναίσθηση και ο σεβασμός είναι επίσης σημαντικά στοιχεία της ευγένειας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας σου, προσπάθησε να βλέπεις τα πράγματα κι από τη σκοπιά των άλλων και σκέψου πράγματα που μπορείς να κάνεις για να σεβαστείς τις ανάγκες τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει να βοηθήσεις ένα μέλος της οικογένειας με τις δουλειές του σπιτιού ή να βοηθήσεις να διατηρούνται τακτοποιημένοι οι κοινόχρηστοι χώροι εργασίας.

6. Να ενεργείς με γνώμονα την καλοσύνη

Μπορείς να κάνεις την καλοσύνη μέρος της καθημερινότητάς σου κάνοντας περισσότερες τυχαίες πράξεις καλοσύνης. Η καλοσύνη μπορεί να επηρεάσει θετικά τον εγκέφαλό σου, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει να γίνει η ευγένεια συνήθεια της καθημερινότητάς σου.

Σημάδια ότι η καλοσύνη είναι μέρος της ζωής σου

  • Είσαι ευγενική με τους άλλους.
  • Οι φίλοι σου απολαμβάνουν την παρέα σου.
  • Αναγνωρίζεις όταν κάποιος κάνει κάτι καλό και δε φοβάσαι να του το πεις.
  • Έχεις συμπόνοια και κατανόηση.
  • Υποστηρίζεις τους ανθρώπους.
  • Είσαι ευγενική με τον εαυτό σου.
  • Αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου όταν κάνεις λάθη.
  • Είσαι ειλικρινής αλλά ταυτόχρονα σέβεσαι τους άλλους.
  • Ακούς τι έχουν να σου πουν οι άνθρωποι που είναι γύρω σου.

Αν θέλεις να βελτιώσεις λίγο τη συμπεριφορά σου και γενικότερα τις σχέσεις σου με τους άλλους, σκέψου λίγο τι θα μπορούσες να αλλάξεις στις καθημερινές σου πράξεις, ώστε να το πετύχεις!

Με το είσαι ευγενική μπορεί να βελτιώσει την κοινωνική σου ζωή εκτός από την υγεία και την ψυχολογία σου! Προσπάθησε με μικρές πράξεις να εξασκείς καθημερινά την ευγένεια και θα δεις αλλαγή στη ζωή σου!

Πήγες: Journal of Personality and Social Psychology, Scientific Reports, Journal of Clinical Psychology, Clinical Psychological Science, Journal of Personalized Medicine