Το γνώριζες ότι πάνω από τα δύο τρίτα των ανθρώπων ήταν απλώς φίλοι με τον σύντροφό τους πριν ξεκινήσουν μια ρομαντική σχέση; Μεγάλο ποσοστό αν το καλοσκεφτείς! Μπορεί κι εσύ να έχεις κάνει στη ζωή σου μια σχέση που είχε ξεκινήσει ως απλή φιλία. Μερικές φορές αυτές οι σχέσεις κρατάνε χρόνια…

Η φιλία θεωρείται σημαντική ώστε να μπορέσει να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης και ελεύθερης επικοινωνίας μ’ έναν μελλοντικό σύντροφο.

Ιστορίες που εξελίσσονται όπως στις ταινίες, φίλοι που μεγαλώνουν μαζί και βασίζονται ο ένας στον άλλον, ενώ παράλληλα δείχνουν ελάχιστα σημάδια ρομαντικού ενδιαφέροντος. Και μια μέρα συνειδητοποιούν αυτό που ίσως ο κοινωνικός τους περίγυρος έχει καταλάβει πριν από αυτούς, ότι ταιριάζουν και πρέπει να είναι μαζί. Αν θεωρείς ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί, να σε πληροφορήσουμε ότι υπάρχουν πολλοί που το έχουν καταφέρει και ζουν τον έρωτά τους. Το μόνο που έκαναν είναι ότι το παραδέχτηκαν και το τόλμησαν!

Πολλοί παραδέχονται ότι έγιναν αρχικά φίλοι με τον σύντροφό τους με την ελπίδα η σχέση αυτή να εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο. Για άλλους η ερωτική διάθεση για το άτομο που είχαν δίπλα τους ως φίλο δημιουργήθηκε αφού άρχισαν να το γνωρίζουν καλύτερα. Δεν είναι όλοι έρωτες με την πρώτη ματιά…

Όταν γνωρίζεσαι με κάποιον σε φιλικό επίπεδο, δεν προσπαθείς να τον εντυπωσιάσεις και να δείξεις ότι είσαι «τέλεια». Παρουσιάζεις τον εαυτό σου όπως ακριβώς είναι στην πραγματικότητα, είσαι ειλικρινής και αυθόρμητη. Μιλάς για τα ενδιαφέροντά σου και για τις ανησυχίες σου χωρίς να έχεις δεύτερες σκέψεις πως θα σε κρίνει ο άλλος ή τι θα σκεφτεί για σένα. Θα υπάρξουν στιγμές που θα διαφωνήσεις και ίσως τσακωθείς μαζί του, αυτό όμως θα σου δώσει την ευκαιρία να τον γνωρίσεις καλύτερα και να δεις πως συμπεριφέρεται υπό πίεση.

Όταν δύο φίλοι ανακαλύπτουν ότι επιθυμούν να κάνουν το επόμενο βήμα, ξέρουν με ποιον παίρνουν αυτό το ρίσκο, με κάποιον που αγαπούν, εμπιστεύονται και κατανοούν πραγματικά ποιοι είναι. Πολλοί είναι αυτοί που εύχονται μία φιλική τους σχέση να πάρει τέτοια τροπή.

Η ανοιχτή επικοινωνία, η επίλυση διαφορών, η συγχώρεση και η συμφιλίωση αποτελούν θεμέλια για μια γερή και υγιή σχέση. Κοινά ενδιαφέροντα, αξίες και αντιλήψεις για τη ζωή μπορούν να σε φέρουν πιο κοντά μ’ έναν άνθρωπο. Όταν λοιπόν αυτά τα στάδια τα έχεις ήδη περάσει μ’ έναν φίλο σου και ξέρεις πώς συμπεριφέρεται σε διάφορες φάσεις της ζωής του είναι πιο εύκολο να αναπτύξεις μια ερωτική σχέση μαζί του.

Όταν μια φιλική σχέση μετατρέπεται σε ερωτική, αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η φιλία που είχες με τον σύντροφό σου ξαφνικά εξαφανίζεται. Αντίθετα, γίνεται μέρος της συνολικής σας δυναμικής σαν ζευγάρι και σας συνδέει άρρηκτα μεταξύ σας. Αντί να φοβάσαι μια τέτοια εξέλιξη, επένδυσε σ’ αυτήν!

Όταν μοιράζεσαι προσωπικές σου εμπειρίες με τον σύντροφό σου, απολαμβάνεις την παρέα του, έχετε κοινά ενδιαφέροντα, γελάς μαζί του, τον εμπιστεύεσαι και νοιώθεις ευτυχισμένη, όλα αυτά είναι στοιχεία μιας υγιούς σχέσης, τόσο φιλικής όσο κι ερωτικής.

Είτε πρόκειται για μια πλατωνική σχέση που εξελίχθηκε είτε για μια ξεκάθαρη ερωτική σχέση, η φιλία παίζει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις των ανθρώπων. Είναι σημαντικό να μπορείς να είσαι και φίλη με τον εραστή σου καθώς πολλά πράγματα που χτίζονται κατά τη διάρκεια μιας φιλίας μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση και στον εμπλουτισμό της ερωτικής σας σχέσης.

Αν λοιπόν υπάρχει κάποιος φίλος σου για τον οποίο έχεις αναπτύξει συναισθήματα, προσπάθησε να του το εκφράσεις, με διακριτικότητα και σεβασμό. Ποιος ξέρει; Μπορεί κι εκείνος να αισθάνεται το ίδιο για σένα…