Ενας χυμός με αντικαρκινικές ιδιότητες

Η φύση είναι ένα από τα μεγαλύτερα οπλοστάσια, για να έχουμε καλή υγεία, μακροζωία και φυσικά ενίσχυση του οργανισμού απέναντι σε σοβαρές ασθένειες. Το παντζάρι είναι μια από αυτές τις τροφές.
Έχει δεκάδες ευεργετικές ιδιότητες καθώς είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, με βιταμίνες Α, Β6 και σίδηρο, που μειώνει τις φλεγμονές, προστατεύει το ήπαρ, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις αντικαρκινικές τροφές.
Ιδιαίτερα ο χυμός παντζαριών είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, νάτριο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο που ενισχύουν σημαντικά την άμυνα του οργανισμού. Δεδομένου ότι όταν μαγειρεύεται το παντζάρι χάνει ένα μέρος της θρεπτικής του αξίας, ο χυμός του παντζαριού καταφέρνει και διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν καθημερινά χυμό παντζαριού μείωσαν σημαντικά την αρτηριακή τους πίεση και τη χοληστερίνη ενώ είναι μια εξαιρετική τροφή για όσους αθλούνται καθώς το παντζάρι αυξάνει τα επίπεδα νιτρικών στο πλάσμα και ενισχύει τη φυσική απόδοση. Μια άλλη έρευνα, έδειξε ότι τα νιτρικά άλατα μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και να βοηθήσουν ηλικιωμένα άτομα ώστε να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα άνοιας.
Όμως μια από τις πιο σημαντικές ιδιότητες του είναι η ασπίδα απέναντι στον καρκίνο. Τα παντζάρια οφείλουν το πλούσιο χρώμα τους στις βεταΐνες που είναι υδατοδιαλυτά αντιοξειδωτικά και σύμφωνα με έρευνα, έχουν χημειο-προληπτικές ικανότητες.
Αυτός ο ρουμπινί βολβός, δεν είναι μόνο μια νόστιμη και υγιεινή τροφή με λίγες θερμίδες, αλλά ένα λαχανικό που μπορεί να θωρακίσει και να προστατεύσει τον οργανισμό σου. Οπότε δεν έχεις από το εντάξεις τα παντζάρια στην διατροφή σου, τώρα που είναι και η εποχή τους.
Διαφορετικά, ένα smoothie είναι η καλύτερη επιλογή για όλη την ημέρα και για τα παιδιά. Ρίξε τα παντζάρια ωμά στο μπλέντερ και εάν θέλεις πρόσθεσε μήλα, καρότα, πορτοκάλια και τζίντζερ, εάν σου φαίνεται πολύ στιφή η γεύση των παντζαριών και χτύπα τα για 2 με 3 λεπτά. Ο σούπερ χυμός είναι έτοιμος!