Γνώριζες ότι η ενασχόληση με μια καλλιτεχνική δραστηριότητα για μόλις 20 λεπτά μπορεί να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο; Ακούγεται πολύ ελπιδοφόρο καθώς όλοι θέλουν να ζήσουν περισσότερο και πόσο μάλλον να ζήσουν μια καλή ζωή.

Παρακάτω σου παρουσιάζουμε μερικούς εύκολους τρόπους για να εντάξεις κάποιο είδος δημιουργικής απασχόλησης κατά τη διάρκεια της μέρας σου. Απλά πράγματα όπως το να σιγοτραγουδάς το αγαπημένο σου τραγούδι, ή να χορεύεις στον ρυθμό μιας μελωδίας μπορεί να σου χαρίσουν επιπλέον χρόνια ζωής.

Όπως ο διαλογισμός, η άσκηση και η σωστή διατροφή βοηθούν στο να διατηρήσεις την υγεία σου, ψυχική και σωματική, σε καλό επίπεδο, έτσι και η δημιουργική απασχόληση μπορεί να σε ωφελήσει. Ο χορός, η κηπουρική, η ζωγραφική καθώς και η συγγραφή ποίησης συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσής σου και σε βοηθούν να εμπλέξεις τις αισθήσεις σου στην καθημερινότητά σου.

Η τέχνη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνάς και να το αμελείς. Η τέχνη αποτελεί το θεμέλιο της ανθρώπινης εμπειρίας και της ικανότητας κατανόησης και έκφρασης συναισθημάτων και δεν πρέπει να παρακάμπτεται.

Σύμφωνα με έρευνες η τέχνη μπορεί να μειώσει το στρες, να βελτιώσει τη διάθεση και να βοηθήσει στη ρύθμιση των συναισθημάτων και η καλλιτεχνική θεραπεία μπορεί να προάγει τη ίαση και να ενθαρρύνει την αυτοέκφραση. Η τέχνη βοηθά τα παιδιά να μαθαίνουν καλύτερα και να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους. Όπως επίσης βοηθάει άτομα με τραύματα να βελτιώνουν τη διάθεσή τους μέσω μιας συνεδρίας τέχνης. Επίσης, η τέχνη προάγει την ενσυνειδητότητα, η οποία μειώνει τη φλυαρία. Αυτό συμβαίνει επειδή η τέχνη εμπλέκει τις αισθήσεις μας με τον πιο έντονο τρόπο.

Το να αισθάνεσαι, να βλέπεις και να ακούς μέσω της τέχνης μπορεί να τροφοδοτήσει τον εγκέφαλό σου και να σου επιτρέψει να αισθανθείς πριν ακόμα σκεφτείς κάτι..

Η τέχνη καθώς μεγαλώνεις

Αν και οι τέχνες και οι χειροτεχνίες θεωρούνται κυρίως παιδικό παιχνίδι, όλοι μπορούν να επωφεληθούν από την τέχνη ανεξαρτήτως ηλικίας. Μια καλλιτεχνική δραστηριότητα το μήνα μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής κατά 10 χρόνια! Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε ηλικιωμένους και δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal διαπιστώθηκε ότι όσοι ασχολούνταν με δραστηριότητες τέχνης, όπως η επίσκεψη σε μουσεία, η παρακολούθηση συναυλιών ή η επίσκεψη σε διάφορες γκαλερί μερικές φορές το χρόνο, πέθαιναν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η διέγερση του εγκεφάλου μέσω νέων δραστηριοτήτων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ, καθώς ο ήχος και το φως μπορεί επίσης να βελτιώσουν τη γνωστική εξασθένηση που συνδέεται με αυτές τις διαταραχές, ενισχύοντας ορισμένες συνδέσεις νευρώνων.

Τι θεωρείται τέχνη;

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, δεν υπάρχουν εμπόδια πρόσβασης στις τέχνες. Ο καθένας μπορεί να ασχοληθεί με τις τέχνες για χάρη του παιχνιδιού και της περιέργειας και δεν χρειάζεται να είσαι καλλιτέχνης για να ξεκινήσεις. Κουβέντες όπως «Ω, καλά, αν δεν έχεις ταλέντο, δεν πρέπει να το κάνεις», είναι τελείως λανθασμένες και πρέπει να αγνοούνται.

Τέχνη είναι οτιδήποτε απασχολεί τις αισθήσεις σου. Σκέψου πράγματα όπως: ο χορός, η ραπτική, το να κρατάς ημερολόγιο, η κηπουρική ή το μαγείρεμα. Ακόμα και το να αποφύγεις τους περισπασμούς και να ακούσεις μουσική ή να περπατήσεις στη φύση είναι μια μορφή τέχνης. Ξεκίνησε ανακαλύπτοντας ξανά το είδος της τέχνης που αγαπούσες όταν ήσουν πιο νέα, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επιλέξεις από πού να ξεκινήσεις.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φανεί ο αντίκτυπος της τέχνης στον εγκέφαλο;

Στην πραγματικότητα, μόλις 20 λεπτά οποιασδήποτε μορφής τέχνης μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης ή στρες. Μπορείς να προσπαθήσετε να κάνεις τα 20 λεπτά σε πιο συχνή βάση, ιδανικά καθημερινά.

Αντί λοιπόν να θεωρείς την τέχνη ως κάτι που προορίζεται για τους λεγόμενους δημιουργούς ή καλλιτέχνες, αγκάλιασε τη δύναμη των αισθήσεών σου και ξεκινήστε από τα μικρά πράγματα. Σιγοτραγούδησε, ζωγράφισε ή άκουσε μουσική, για αρχή. Και μετά χόρεψε σαν να μην σε βλέπει κανείς. Ο εγκέφαλός σου θα σε ευχαριστεί αργότερα…

Όπως οι οκτώ ώρες ύπνου είναι καλές για την υγεία σου, άλλο τόσο καλό θα κάνουν και τα 20 λεπτά ενασχόλησης με μια καλλιτεχνική δραστηριότητα ημερησίως. Τι περιμένεις λοιπόν; Ώρα για την δημιουργική απασχόληση της ημέρας!

Πηγές: Johns Hopkins School of Medicine, Pedersen Brain Science Institute, British Medical Journal