Η Μεγάλη Τετάρτη είναι ημέρα εσωτερικής περισυλλογής. Μαζί με τα κουλουράκια που συνήθως ετοιμάζονται σήμερα, το σπανακόρυζο, παραδοσιακό ελληνικό πιάτο της νηστείας, έρχεται να προσφέρει όχι μόνο τροφή αλλά και ισορροπία. Πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, με φρεσκάδα λεμονιού και άρωμα από άνηθο, είναι μια γευστική απόλαυση που ηρεμεί και τρέφει το σώμα με τον πιο φυσικό τρόπο.

Υλικά:

  • 500 γρ. φρέσκο σπανάκι (ή κατεψυγμένο)
  • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ½ ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Νερό ή ζωμός λαχανικών

Εκτέλεση:

  • Σόταρε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο μέχρι να γίνει διάφανο.
  • Πρόσθεσε το σπανάκι και ανακάτεψε μέχρι να μαραθεί.
  • Ρίξε το ρύζι, ανακάτεψε καλά και πρόσθεσε τόσο νερό ώστε να καλύπτει ελαφρώς το μείγμα.
  • Χαμήλωσε τη φωτιά, κάλυψε την κατσαρόλα και άφησέ το να μαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
  • Λίγο πριν το τέλος, πρόσθεσε το λεμόνι, το ξύσμα και τον άνηθο.
  • Δοκίμασε και ρύθμισε με αλάτι και πιπέρι.

Συμβουλές:

  • Για περισσότερη φρεσκάδα, πρόσθεσε λίγες σταγόνες λεμονιού πριν το σερβίρισμα.
  • Συνοδεύεται υπέροχα με φρέσκο ψωμί και ελιές.

Το σπανακόρυζο της Μεγάλης Τετάρτης είναι περισσότερο από μια απλή συνταγή, είναι μια στιγμή εσωτερικής γαλήνης και υπενθύμισης ότι τα πιο απλά πράγματα στη ζωή, όταν γίνονται με αγάπη, μπορούν να μας θρέψουν με τον πιο ουσιαστικό τρόπο. Δημιούργησε αυτό το πιάτο με φροντίδα και μοιράσου το με εκείνους που αγαπάς, τιμώντας τη γαλήνη αυτής της ξεχωριστής ημέρας.