Μεγάλη Τρίτη: Ρεβιθοκεφτέδες με σάλτσα ταχινιού

Η Μεγάλη Τρίτη συνεχίζει την πνευματική πορεία της Μεγάλης Εβδομάδας με μια συνταγή γεμάτη αρώματα Ανατολής και ελληνική παράδοση. Οι ρεβιθοκεφτέδες είναι χορταστικοί, πλούσιοι σε πρωτεΐνες και ιδανικοί για όσους νηστεύουν. Συνοδεύονται με βελούδινη σάλτσα ταχινιού, δημιουργώντας ένα πλήρες πιάτο που συνδυάζει γεύση και διατροφική αξία.
Υλικά για τους ρεβιθοκεφτέδες:
- 250 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα αποβραδίς)
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- ½ κουταλάκι κύμινο
- 2 κουταλιές αλεύρι
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ (νηστίσιμο)
- Αλάτι, πιπέρι
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα ή ψήσιμο
Για τη σάλτσα ταχινιού:
- 3 κουταλιές ταχίνι
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- Λίγο νερό για να αραιώσει
- Αλάτι
Εκτέλεση:
- Στράγγισε τα ρεβίθια και πολτοποίησέ τα σε μπλέντερ με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό και τα μπαχαρικά.
- Πρόσθεσε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ζύμωσε μέχρι να έχεις ένα μείγμα που πλάθεται.
- Πλάσε μικρούς κεφτέδες και ψήσε στους 200°C για 20-25 λεπτά ή τηγάνισε ελαφρά μέχρι να ροδίσουν.
- Για τη σάλτσα, ανακάτεψε όλα τα υλικά και πρόσθεσε λίγο νερό μέχρι να έχεις την επιθυμητή υφή.
- Σέρβιρε τους ρεβιθοκεφτέδες με τη σάλτσα ταχινιού και συνοδευτικά λίγη σαλάτα εποχής ή ρύζι μπασμάτι.
Συμβουλή:
Μπορείς να προσθέσεις στο μείγμα λίγη τριμμένη φλούδα λεμονιού για επιπλέον άρωμα!
Η Μεγάλη Τρίτη και τα έθιμα της μέρας μας καλούν να δούμε τη νηστεία όχι ως στέρηση, αλλά ως μια ευκαιρία για να επανασυνδεθούμε με το σώμα και την ψυχή μας. Μέσα από ένα απλό αλλά γεμάτο νόημα πιάτο όπως οι ρεβιθοκεφτέδες, μπορούμε να εκφράσουμε φροντίδα, για τον εαυτό μας, για τους αγαπημένους μας και για την παράδοση που μας ενώνει.