Ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία αυτών που δεν αποχωρίζονται ποτέ την εργασία τους; Όταν σκέφτεσαι εργασιακά θέματα και ζητήματα όλη την μέρα, ακόμα και όταν είσαι στο σπίτι σου, τότε αυτό κάτι σημαίνει. Συνήθως είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι, για να μην περάσεις στο στάδιο της εργασιακής εξάντλησης. Δεν είναι καθόλου δύσκολο και μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε.

Όταν όλη σου η ζωή είναι η δουλειά σου, τότε κάτι πρέπει να κάνεις για να το αλλάξεις αυτό. Πρέπει να έχεις και ζωή πέραν του εργασιακού περιβάλλοντος, γιατί ως γνωστόν τα πράγματα αλλάζουν και μπορεί η εργασία σου να χαθεί ή να πρέπει να πάρεις μια διαφορετική πορεία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχεις ουσιώδη και πράγματα που σε γεμίζουν στη ζωή σου ανεξάρτητα της επαγγελματικής σου δραστηριότητας.

Προσπάθησε να απαντήσεις ειλικρινά στις παρακάτω ερωτήσεις για να καταλάβεις την εξάρτηση που έχεις από την εργασία σου:

  • Πόσο συχνά σκέφτεσαι τη δουλειά σου όταν βρίσκεται εκτός γραφείου; Καταλαμβάνεται συχνά το μυαλό σου από σκέψεις που σχετίζονται με το εργασιακό σου περιβάλλον; Είναι δύσκολο να συμμετέχεις σε συζητήσεις με άλλους που δεν αφορούν θέματα της εργασίας σου;
  • Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου; Μήπως η περιγραφή αυτή συνδέεται με τη δουλειά σου, τον τίτλο ή την εταιρεία που εργάζεσαι; Υπάρχουν άλλοι τρόποι με τους οποίους θα περιέγραφες τον εαυτό σου; Πόσο γρήγορα μιλάς σε ανθρώπους που μόλις γνώρισες για τη εργασία σου;
  • Πού περνάς τον περισσότερο χρόνο της ημέρας σου; Σου έχουν παραπονεθεί ότι βρίσκεσαι πάρα πολλές ώρες στο γραφείο;
  • Έχεις χόμπι και ασχολίες εκτός εργασίας που δεν αφορούν άμεσα τις δεξιότητες και τις ικανότητές που σχετίζονται με την εργασία σου; Είσαι σε θέση να αφιερώνεις χρόνο για διαφορετικά πράγματα;
  • Πώς θα ένιωθες αν δεν μπορούσες πλέον να συνεχίσεις το επάγγελμά σου; Πόσο οδυνηρό θα ήταν αυτό για εσένα;

Αν αυτές οι ερωτήσεις σου προκαλούν ανησυχία για το πόσο η εργασία σου έχει επηρεάσει την προσωπικότητά σου, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να πυροδοτήσεις μια αλλαγή. Ποια είναι αυτά;

Βρες ελεύθερο χρόνο. Ανέθεσε καθήκοντα στο εργασιακό σου περιβάλλον ώστε να ελευθερώσεις λίγο χρόνο και προσπάθησε να αξιοποιήσεις τον χρόνο αυτό με δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με την εργασία σου.

Βάλε μικρούς στόχους. Για τις νέες σου δραστηριότητες εκτός εργασίας, ξεκίνησε με το να δοκιμάσεις κάποια χόμπι που είχες στο μυαλό σου. Δεν χρειάζεται να δεσμευτείς σε κάτι μακροπρόθεσμα, η ιδέα είναι να αρχίσεις να εξερευνάς νέα πράγματα που μπορεί να θέλεις να εντάξεις στη ζωή σου.

Ανασυγκρότησε το δίκτυο γνωριμιών σου. Απευθύνσου σε φίλους και συγγενείς για να σε βοηθήσουν με τις κοινωνικές επαφές. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσεις ένα δίκτυο υποστήριξης και ταυτόχρονα θα περνάς όμορφα κάνοντας παρέα με διαφορετικούς ανθρώπους.

Αποφάσισε ποιες είναι οι προτεραιότητές σου. Αναθεώρησε τις αρχές και τις αξίες σου. Σκέψου τι σε ενδιαφέρει στη ζωή σου και άφησε αυτές τις προτεραιότητες να καθορίσουν τα επόμενα βήματά σου. Θέματα όπως οι σχέσεις, η οικογένεια, η καριέρα και η ανατροφή των παιδιών, πρέπει να ληφθούν υπόψη και να τεθούν προτεραιότητες.

Δες τον εαυτό σου πέρα από την εργασία σου. Η δουλειά που κάνεις είναι μόνο ένα μέρος του εαυτό σου, δεν θα πρέπει να σε καθορίζει και να σου βάζει περιορισμούς και όρια. Επαναπροσδιόρισε τη σχέση σου με την καριέρα σου όχι απλώς από την άποψη της εταιρείας ή του τίτλου σου, αλλά από την άποψη των δεξιοτήτων σου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα πλαίσια.

Αν και η στενή ταύτιση με την καριέρα σου δεν είναι κάτι απαραίτητα κακό, σε καθιστά όμως ευάλωτη σε τυχόν άσχημες καταστάσεις, όπως η απόλυση, το εργασιακό burnout ή η συνταξιοδότηση, καθώς το άγχος, η κατάθλιψη και η απόγνωση μπορεί να σε κυριεύσουν και να επηρεάζουν την ψυχολογία σου.

Διεκδικώντας πίσω λίγο χρόνο για τον εαυτό σου και διαφοροποιώντας τις δραστηριότητες και τις σχέσεις σου, μπορείς να δημιουργήσεις μια πιο ισορροπημένη και ισχυρή προσωπικότητα που να συνάδει με τις αξίες σου. Προσπάθησέ το!