Σάρωσε τα βρετανικά βραβεία Bafta η ταινία Nomadland, σε σκηνοθεσία της μοναδικής Chloé Zhao, μια από τις δύο γυναίκες που διεκδικούν φέτος το Όσκαρ σκηνοθεσίας με την ταινία να είναι υποψήφια για το χρυσό αγαλματίδιο σε πολλές κατηγορίες όπως καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, α’ γυναικείου ρόλου και φωτογραφίας. Αναμφισβήτητα πρόκειται για την ταινία της χρονιάς!

Η πρωταγωνίστρια Frances McDormand, σε μια καθηλωτική ερμηνεία, δείχνει την προσαρμοστικότητα μιας ανθρώπινης ύπαρξης ενάντια στις αλλαγές και στα καθιερωμένα. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι τελικά να αλλάξεις τη ζωή σου; Πώς σε κρίνουν οι άλλοι για τις επιλογές σου;

Μετά την πρόσφατη απώλεια του συζύγου της και της δουλειάς της, μια μεσήλικη γυναίκα αποφασίζει να γυρίσει την Αμερική με το τροχόσπιτό της, αναζητώντας εποχικές εργασίες. Η ζωή της μοιάζει με αυτή των νομάδων… Όταν αίρονται οι περιορισμοί της σταθερότητας και του περιορισμού, τον πρώτο λόγο έχει η ζωή! Η ζωή έχει πολλές μορφές, και αντίστοιχα και η ευτυχία των ανθρώπων. Όταν κάποιος ανοίγει τους ορίζοντες του και δοκιμάζει κάτι νέο, καινούργιο και διαφορετικό, διευρύνονται και οι επιλογές του.

Η φιλία και η μοναχικότητα παίζουν ιδιαίτερο ρόλο κατά τη διάρκεια της ταινίας. Τα συναισθήματα και οι εναλλαγές των τοπογραφικών στοιχείων εναλλάσσονται με μοναδικό τρόπο, κρατώντας τον θεατή σε εγρήγορση. Η ανάγκη της περιπλάνησης και της εξερεύνησης κάποιες φορές υπερνικά την ανάγκη της κρίσης και των εξηγήσεων. Συναισθήματα απώλειας εμπλέκονται με το πνεύμα της εξερεύνησης και όλα μαζί συνθέτουν μια ιδιαίτερη ιστορία.

Σίγουρα μια ταινία που πρέπει να δεις, πριν τη μεγάλη οσκαρική βραδιά! Happy watching!