Πονοκέφαλος ή ημικρανία από τις οθόνες;

Μήπως έχεις αρχίσει να παρουσιάζεις συχνότερα πονοκεφάλους ή κρίσεις ημικρανίας; Για σκέψου λίγο πόσες ώρες έχεις περάσει μπροστά από κάποια οθόνη, πριν σου παρουσιαστεί πονοκέφαλος. Και με τις οθόνες εννοούμε εκτός από την οθόνη του υπολογιστή, την οθόνη του κινητού, του τάμπλετ, της τηλεόρασης κ.ο.κ. Αν βρίσκεσαι σε περίοδο διακοπών, εκμεταλλεύσου αυτό το διάστημα και κάνε μια αποχή από τις οθόνες.
Ο χρόνος στην οθόνη μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και επεισόδια ημικρανίας σε ορισμένους ανθρώπους. Ενδέχεται να μπορείς να αποτρέψεις ή να μειώσεις τη συχνότητα των πονοκεφάλων από την οθόνη κάνοντας περισσότερα διαλείμματα, βελτιστοποιώντας τον φωτισμό της οθόνης και του φόντου ή προσαρμόζοντας τον χώρο εργασίας σου.
Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από τις οθόνες και τα επεισόδια ημικρανίας μπορεί να επηρεάσουν την προσωπική και επαγγελματική σου ζωή. Δεν περιορίζουν μόνο την ικανότητά σου να ολοκληρώνετε τα εργασιακά σου καθήκοντα, αλλά ο πόνος μπορεί επίσης να επηρεάσει τις κοινωνικές υποχρεώσεις και τον χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια.
Αν συνυπολογίσεις τις ώρες που περνάς χαζεύοντας στο διαδίκτυο, παρακολουθώντας συναντήσεις Zoom ή ανεβάζοντας ενημερώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι λογικό ότι ο παρατεταμένος χρόνος μπροστά σε μια οθόνη επιβαρύνει την υγεία σου.
Συμβουλές για την πρόληψη των πονοκεφάλων από την οθόνη και των επεισοδίων ημικρανίας
Δεν θα είναι πάντα εφικτό να αποτρέψεις έναν πονοκέφαλο που προκαλείται από τις οθόνες, αλλά υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τον κίνδυνο.
Ρύθμισε τον φωτισμό
Η φωτεινότητα της οθόνης ή της ηλεκτρονικής σου συσκευής σε συνδυασμό με τον φωτισμό που σε περιβάλλει μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση των ματιών και πονοκεφάλους από την οθόνη.
Για να ελαχιστοποιήσεις την καταπόνηση των ματιών, διατήρησε τον φωτισμό στο δωμάτιό σου – τόσο τον φυσικό όσο και τον τεχνητό – σε ισορροπία με τη φωτεινότητα της οθόνης. Επίσης, προσπάθησε να τοποθετήσεις την οθόνη σου σε μέρος που θα αποφεύγεις τις αντανακλάσεις.
Κάνε συχνά διαλείμματα
Η απομάκρυνση από την οθόνη κατά διαστήματα εν μέσω μιας εργάσιμης ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κόπωσης των ματιών. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των επεισοδίων ημικρανίας ή των πονοκεφάλων.
Ο κανόνας 20-20-20 συνιστάται συχνά ως τρόπος μείωσης της καταπόνησης των ματιών: Κάθε 20 λεπτά, κάνε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων για να δες κάτι σε απόσταση 20 μέτρων.
Μέτρησε την απόσταση
Αν υποψιάζεσαι ότι η κόπωση των ματιών σου προκαλεί πονοκεφάλους, βεβαιώσου ότι η οθόνη σου απέχει τουλάχιστον 50 έως 65 εκατοστά από τα μάτια σου.
Προμηθεύσου ένα ζευγάρι γυαλιά μπλε φωτός
Τα γυαλιά αποκλεισμού του μπλε φωτός μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των πονοκεφάλων. Δεν είναι σίγουρο ότι θα σε βοηθήσει αλλά δεν βλάπτει να δοκιμάσεις μ’ ένα φθηνό ζευγάρι.
Δοκίμασε ένα προστατευτικό οθόνης
Εάν η αντανάκλαση από την οθόνη σου προκαλεί κόπωση στα μάτια, βάλε ένα καλής ποιότητας προστατευτικό μπροστά στην οθόνη σου.
Θεραπείες για τους πονοκεφάλους και την ημικρανία
Η αποφυγή του χρόνου μπροστά από τις οθόνες δεν αποτελεί επιλογή για πολλούς ανθρώπους καθώς σε πολλά επαγγέλματα οι οθόνες είναι απαραίτητο μέσο εργασίας. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ορισμένες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πονοκεφάλου και της ημικρανίας και να αποτρέψουν τη χειροτέρευσή τους.
Αναλγητικά που χορηγούνται χωρίς συνταγή
Τα αναλγητικά χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ακεταμινοφαίνη, η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη, αποτελούν συχνά την πρώτη γραμμή άμυνας για τις οξείες κρίσεις ημικρανίας.
Συνταγογραφούμενα φάρμακα για την ημικρανία
Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για την ημικρανία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: ένα που λαμβάνεται κατά την έναρξη ενός επεισοδίου ημικρανίας (οξεία) και ένα που λαμβάνεται για την πρόληψη των επεισοδίων ημικρανίας (προληπτικά).
Το προτεινόμενο φάρμακο για τις ημικρανίες εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας και της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας, των συμπτωμάτων όπως η ναυτία ή η υποτροπή της ημικρανίας και άλλων προβλημάτων υγείας ή καταστάσεων.
Προσεγγίσεις του τρόπου ζωής
Οι προσεγγίσεις του τρόπου ζωής και οι εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να μειώσουν τον πόνο που σχετίζεται με την ημικρανία. Μέθοδοι όπως η γιόγκα, το τάι τσι και η ενσυνειδητότητα μπορεί να βοηθήσουν στην ημικρανία.
Οι διατροφικές τροποποιήσεις, όπως η εξάλειψη των τροφών που πυροδοτούν την ημικρανία, όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ, μπορεί να μειώσουν τους πονοκεφάλους ή τα επεισόδια ημικρανίας σε ορισμένα άτομα.
Και αν είσαι οπαδός του βελονισμού, ίσως θελήσεις να τον συμπεριλάβεις στο θεραπευτικό σου πλάνο.
Πώς να αναγνωρίσεις ότι ο πονοκέφαλος σου προκύπτει από τις οθόνες;
Τα συμπτώματα ενός πονοκεφάλου οθόνης είναι παρόμοια με αυτά που μπορεί να αντιμετωπίσεις μ’ έναν κανονικό πονοκέφαλο ή μια κρίση ημικρανίας, με μερικές επιπλέον παρενέργειες από την οθόνη. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ημικρανίας, ειδικά κατά τη φάση της κρίσης, περιλαμβάνουν:
- παλλόμενος πόνος στους κροτάφους ή στο πλάι, στο μπροστά ή σου πίσω μέρος του κεφαλιού,
- αυξημένη ευαισθησία στο φως και τον ήχο,
- ναυτία &
- το να βλέπεις σχήματα, φωτεινά σημεία ή λάμψεις.
Τα συμπτώματα ενός πονοκεφάλου από τις οθόνες μπορεί να περιλαμβάνουν:
- πόνο πίσω από τα μάτια,
- κόπωση των ματιών,
- θολή όραση,
- σφίξιμο των μυών του αυχένα και των ώμων,
- ξηροφθαλμία &
- ευαισθησία στο φως.
Εάν ο πονοκέφαλος πυροδοτήσει ένα επεισόδιο ημικρανίας, μπορεί να εμφανίσεις όλα τα προαναφερθέντα συμπτώματα.
Οι πονοκέφαλοι και τα επεισόδια ημικρανίας εμφανίζονται συχνά με υψηλά επίπεδα χρόνου παραμονής στην οθόνη. Εάν πρέπει να περνάς περισσότερες από 2 ώρες μπροστά από μια οθόνη, σκέψου ορισμένα προληπτικά μέτρα, όπως η ρύθμιση του φωτισμού, η χρήση προστατευτικών οθόνης και η συχνή πραγματοποίηση διαλειμμάτων.
Επίσης, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείς τον γιατρό σου σχετικά με τα παυσίπονα ή ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο για την ημικρανία. Με τις σωστές τροποποιήσεις και τη συμβουλή ειδικού γιατρού, η διαχείριση του πόνου της ημικρανίας είναι εφικτή.