Το γνώριζες ότι κάτι τόσο απλό όπως η ευγνωμοσύνη μπορεί να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της σχέσης σου; Οι μακροχρόνιες σχέσεις στηρίζονται στην αμοιβαία ευγνωμοσύνη, μεταξύ άλλων. Το αίσθημα εκτίμησης από τον σύντροφό σου μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των ατελέσφορων διαφωνιών και των οικονομικών πιέσεων που τυχόν αντιμετωπίζετε ως ζευγάρι.

Οι στενοχωρημένοι σύντροφοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και πρόωρου θανάτου. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η περίοδος των διακοπών μπορεί να είναι αρκετά αγχωτική για τα ζευγάρια.

Αρκούν μερικές λοξές ματιές, αιχμηρά λόγια ή αναστεναγμοί, και αντί να είναι μια περίοδος χαράς και ηρεμίας, να μεταμορφωθούν οι διακοπές σου σε εμπόλεμη ζώνη. Και τότε είναι που χρειάζεσαι επειγόντως μια βαλβίδα εκτόνωσης.

Μπορεί να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου προς τον σύντροφό σου λέγοντας «ευχαριστώ» αλλά επίσης και να νιώθεις την εκτίμηση του. Υπάρχουν ζευγάρια που αντέχουν σε πολλές δυσκολίες και διατηρούν μια ισχυρή σχέση μεταξύ τους γιατί επενδύουν στη σχέση τους και ευγνωμονούν τον σύντροφό τους. Το «ευχαριστώ» μπορεί να το πεις και για μικρά πράγματα της καθημερινότητας, και σίγουρα θα εκτιμηθεί η προσπάθειά σου.

Ακόμη και σε καταστάσεις που το ζευγάρι καυγαδίζει αν διατηρούν την αμοιβαία εκτίμηση ο ένας στον άλλον η σχέση τους μπορεί να είναι ισχυρή και να μην επηρεάζεται με την πάροδο του χρόνου.

Το άγχος είναι ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου και ειδικά τώρα που οι εορταστικές μέρες πλησιάζουν. Και εκτός από σένα μπορεί να επηρεάσει και την υγεία του συντρόφου σου.

Ζευγάρια που δεν μπορούν να διαχειριστούν καλά το άγχος και είναι εχθρικά ο ένας προς τον άλλον, είναι επικριτικά, μιλούν με έντονο τόνο και γουρλώνουν τα μάτια τους, έχουν αυξημένες αντιδράσεις στο στρες. Το άγχος δεν σε επηρεάζει μόνο την ημέρα ενός καυγά, αλλά αν συνεχίζει ανεξέλεγκτα, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην υγεία και στη σχέση σου. Στην πραγματικότητα, ο αντίκτυπος του γάμου στην υγεία είναι παρόμοιος, αν όχι μεγαλύτερος, από το πόσο συχνά ασκείσαι, πίνεις αλκοόλ και καπνίζεις.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το μη διαχειρίσιμο άγχος παρέχει μια ανοιχτή πύλη για χρόνιες ασθένειες και διαταραχές. Αν αισθάνεσαι συχνά κόπωση, έχεις φλεγμονές, πεπτικά προβλήματα και αντιμετωπίζεις αϋπνία τότε ίσως θα πρέπει κάτι να κάνεις, ξεκινώντας από τη σχέση σου.

Η αντιλαμβανόμενη ευγνωμοσύνη μπορεί να προστατεύσει από τις επιπτώσεις των αναποτελεσματικών διαφωνιών, τόσο στην παρούσα στιγμή όσο και με την πάροδο του χρόνου. Οι αναποτελεσματικές διαφωνίες είναι το αντίθετο των παραγωγικών διαφωνιών. Αντί να καταλήξουν σε μια λύση, τα ζευγάρια απλώς συνεχίζουν να τσακώνονται χωρίς αποτέλεσμα. Αλλά ακόμη και αν ένα ζευγάρι έχει μακροχρόνιες δυσκολίες στην επικοινωνία, η σχέση του επηρεάζεται λιγότερο αρνητικά όσο και οι δύο νιώθουν ότι υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ τους.

Αυτή την περίοδο των γιορτών, βάλε στόχο να εκφράσεις ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειες του συντρόφου σου. Προσπάθησε να εκτιμήσεις τα μικρά πράγματα που συχνά περνούν απαρατήρητα. Ακόμα και αν ο σύντροφός σου απλώς περνάει την αλατιέρα, το να πεις ένα «ευχαριστώ» μπορεί να τον κάνει να νιώσει ότι τον βλέπουν και τον εκτιμούν. Και μην ξεχνάς ότι η εκτίμηση μπορεί να βοηθήσει πολύ και σε αγχωτικές καταστάσεις.

Πηγή: Journal of Social and Personal Relationships