Μπορεί τα γκρίζα μαλλιά να «αποενοχοποιήθηκαν» τον τελευταίο καιρό, έχοντας μετατραπεί ακόμη και σε τάση για πολλές γυναίκες άνω των 35, 40 και 50 ετών, ωστόσο ενδέχεται να σχετίζονται με μικρά προβληματάκια υγείας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος μπορεί να γκριζάρει μετά από ένα έντονο στρες ή μια σοβαρή ασθένεια. Αν και οι ακριβείς λόγοι που προκαλούν αυτό το φαινόμενο είναι δύσκολο να εντοπιστούν, μια νέα μελέτη εντόπισε δεσμούς μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και των γκρίζων μαλλιών.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν ενδείξεις ότι η έλλειψη βιταμίνης Β12, η νόσος του θυρεοειδούς, η λεύκη, η γυροειδής αλωπεκία και κάποιες μορφές καρκίνου σχετίζονται με την πρόωρη εμφάνιση γκρίζων μαλλιών, η νέα μελέτη εμπλέκει και την παραγωγή ιντερφερόνης.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα μαλλιά μας είναι από τη φύση τους λευκά! και χρωματίζονται από τη μελανίνη, που παράγεται από τα μελανοκύτταρα και καθορίζει και το χρώμα του δέρματός μας.

Κάθε τρίχα που μεγαλώνει, εμποτίζεται με μελανίνη και αποκτά την απόχρωση της ανάλογα με το επίπεδο της μελανίνης που έχει προγραμματιστεί από το DNA.

Ωστόσο, όταν τα χρόνια περνούν, τα μελανοκύτταρα επιβραδύνονται και σιγά-σιγά εξαφανίζονται, μειώνοντας την ποσότητα της χρωστικής που παράγεται, αφήνοντάς μας γκρίζα μαλλιά.

Το γιατί μερικοί άνθρωποι γκριζάρουν σε σχετικά νεαρή ηλικία εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες, τουλάχιστον εν μέρει, αλλά το γιατί συμβαίνει μετά από ασθένεια ή άγχος είναι ακόμα ασαφές.

Έτσι, πρόσφατα, ερευνητές στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) και στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμινγχαμ βρήκαν κάποιες ενδείξεις που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα με τις ιντερφερόνες να φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο.

Ιντερφερόνες και γκρι

Οι ιντερφερόνες είναι οι πρώτες που ανταποκρίνονται στον οργανισμό όταν εντοπίζεται κάποιος παθογόνος «εισβολέας» με σκοπό να τον εξαφανίζει.

Όλα τα κύτταρα έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν εισβολείς και, όταν το κάνουν, απελευθερώνουν ιντερφερόνες. Αυτές οι πρωτεΐνες ενημερώνουν και άλλα κύτταρα να αναλάβουν δράση, αυξάνοντας τη δραστηριότητα των γονιδίων που εμποδίζουν την αντιγραφή του ιού.

Η επικεφαλής βιολόγος Melissa Harris, εξηγεί πώς βρήκαν αυτή την εκπληκτική σχέση μεταξύ του χρώματος των μαλλιών και των ιντερφερονών λέγοντας οτι «μας αρέσει να μελετάμε τα γκρίζα μαλλιά γιατί είναι μια εύκολη ανάγνωση της δυσλειτουργίας των βλαστοκυττάρων μελανοκυττάρων».

Οπότε αν δεις ξαφνικά τα μαλλιά σου να γκριζάρουν κάνε έναν έλεγχο να βεβαιωθείς ότι όλα είναι καλά με την υγεία σου.