Αν έχεις αμφιβολίες για το πως θα βγεις στην παραλία και ανησυχείς για τις μικροατέλειες που τυχόν έχει το σώμα σου, τότε δες λίγο την καμπάνια του Ινστιτούτου Γυναικών της Ισπανίας, με τίτλο «Το καλοκαίρι είναι και δικό μας».

Στόχος της καμπάνιας είναι να υπερασπιστεί τη σωματική ποικιλομορφία και το δικαίωμα όλων των γυναικών να απολαμβάνουν το δημόσιο χώρο καθώς και να ενημερώσει για την αισθητική βία που υφίστανται οι γυναίκες.

Το Ινστιτούτο Γυναικών μόλις ξεκίνησε στα κοινωνικά δίκτυα την καμπάνια αυτή που ολοκληρώνεται με τη δημοσίευση και τη διανομή μιας αφίσας σχεδιασμένης από την Arte Mapache, στην οποία απεικονίζονται πραγματικές και διαφορετικές γυναίκες που διασκεδάζουν σ’ ένα καλοκαιρινό περιβάλλον.

Η καμπάνια αποτελεί απάντηση στη λιποφοβία, το μίσος και την αμφισβήτηση των μη-κανονικών σωμάτων, ιδίως των γυναικών, η οποία είναι πιο έντονη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το καλοκαίρι, οι διακρίσεις στο σώμα και η αισθητική βία αυξάνονται, όπως φαίνεται από τα εκατοντάδες μηνύματα που ελήφθησαν μετά την έναρξη της εκστρατείας ή από τις δεκάδες καταγγελίες πολιτών που έλαβε το Παρατηρητήριο Εικόνας της Γυναίκας, αναφέροντας πως πολλές μάρκες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν στις καλοκαιρινές διαφημιστικές τους καμπάνιες μοντέλα που ακολουθούν κανόνες ομορφιάς βασισμένους σε έμφυλα στερεότυπα.

Η διευθύντρια του Ινστιτούτου Γυναικών, Antonia Morillas, δήλωσε ότι «όταν στις γυναίκες λένε ότι αν δεν είσαι λεπτή, νέα, αν έχεις ραγάδες, κυτταρίτιδα ή ουλές, το σώμα σου δεν έχει τις σωστές αναλογίες, αυτό καταστρέφει την αυτοεκτίμησή μας και έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία μας, στην ποιότητα ζωής μας και στη δυνατότητα να είμαστε και να ασκούμε όλα μας τα δικαιώματα. Το να μιλάμε για σωματικές διακρίσεις σημαίνει να μιλάμε για την παραβίαση των δικαιωμάτων που υφίστανται οι γυναίκες όταν δεν έχουμε κανονικά σώματα».

Μέσω αυτής της εκστρατείας, το Ινστιτούτο Γυναικών εφιστά την προσοχή στην ανάγκη να ονομασθεί η αισθητική βία που υφίστανται οι γυναίκες λόγω του ότι είναι χοντρές και πώς αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους. «Οι χοντρές γυναίκες υφίστανται παρενοχλήσεις στο δρόμο, στις παραλίες, λογοκρίνονται και στιγματίζονται και αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην πρόσβαση στην απασχόληση ή σε άλλα δικαιώματα. Γι’ αυτό εμείς στο Ινστιτούτο Γυναικών απαιτούμε το καλοκαίρι να ανήκει και σε εμάς, σε όλες τις γυναίκες, από τη διαφορετικότητά μας».

Στόχος είναι να εμπλακούν οι πολίτες και άλλοι φορείς και να δοθεί ένα μήνυμα που θα συμβάλλει στην απόλαυση των δημόσιων χώρων, των παραλιών και του καλοκαιριού χωρίς ενοχές, ντροπή ή στίγμα.

Παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες, καθώς αυτό το φαινόμενο διακρίσεων δεν παρατηρείται μόνο στην Ισπανία.