Η σιλικόνη έχει ταυτιστεί με την αυξητική στήθους και άλλων σημείων του σώματος. Πόσο όμως γνωρίζεις ότι μια τεράστια γκάμα καλλυντικών προϊόντων που χρησιμοποιείς καθημερινά έχουν ως βασικό τους στοιχείο την διμεθικόνη; Μία τις σιλικόνες που χρησιμοποιείται στις περισσότερες ενυδατικές κρέμες και τους ορούς, στα περισσότερα προϊόντα περιποίησης μαλλιών, στις ενυδατικές κρέμες σώματος, ακόμη και στα αντιηλιακά;

Ο λόγος που χρησιμοποιούνται οι σιλικόνες σε όλα αυτά και ακόμη περισσότερα προϊόντα, είναι ότι συγκρατεί την υγρασία, ενυδατώνει και προσφέρει ένα μεταξένιο αποτέλεσμα. Αυτό που κάνει η σιλικόνη (διμεθικόνη) είναι να σχηματίζει ένα λεπτό φιλμ στην επιδερμίδα, εγκλωβίζοντας μέσα σε αυτήν την υγρασία του δέρματος ενυδατώνοντας βαθιά και γεμίζοντας τις ρυτίδες και τις ουλές.

Οι σιλικόνες που εμπεριέχονται σε προϊόντα μαλλιών, όπως σαμπουάν, μαλακτικές κρέμες, μάσκες, έλαια ακόμη και αντιφθειρικά δίνουν ελαστικότητα και λάμψη, ενώ προστατεύουν από τη θερμότητα των ισιωτικών συσκευών και των ψαλιδιών για μπούκλες. Στην ουσία η σιλικόνη καλύπτει τους «πόρους» της τρίχας και διατηρεί μέσα της τη φυσική υγρασία μην αφήνοντας τα μαλλιά να φριζάρουν.

Η σιλικόνη υπάρχει ακόμη στα primer και τα γαλακτώματα σώματος, τα βερνίκια νυχιών, τα lip palm και πολλά ακόμη.

Μια άλλη κατηγορία καλλυντικών είναι τα αντιηλιακά στα οποία η διμεθικόνη χρησιμοποιείται για να ενισχύει την προστασία του δέρματος από τις ακτίνες του ήλιου, να αποτρέπει την αφυδάτωση και να το προστατευτεί από τα εγκαύματα.

Είναι γεγονός ότι οι εταιρείες καλλυντικών χρησιμοποιούν χημικές ουσίες, για να κάνουν πιο αποδοτικά τα προϊόντα τους. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι προβληματισμοί για την ύπαρξη σιλικόνης στα προϊόντα περιποίησης καθώς έχουν παρατηρηθεί προβλήματα αλλεργικών αντιδράσεων στο δέρμα καθώς και ότι επιδεινώνει τα προβλήματα ακμής όταν υπάρχουν.

Γι’ αυτό καλό είναι να διαβάζεις πάντα τη σύσταση των προϊόντων που χρησιμοποιείς, για να αποφύγεις τυχόν προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν στο δικό σου δέρμα.