Η πανδημία του COVID-19 προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στη ζωή μας και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της. Για τους singles, τα lockdowns και οι οδηγίες προστασίας άλλαξαν εντελώς τον τρόπο με τον οποίο βγαίνουν ραντεβού και επιδιώκουν ρομαντικές σχέσεις. Αν και οι γνωριμίες δεν τέθηκαν εντελώς σε αναστολή, οι περιορισμοί του COVID προκάλεσαν αύξηση στις διαδικτυακές γνωριμίες και στις εναλλακτικές μεθόδους γνωριμίας με κάποιο νέο άτομο.

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται και οι περιορισμοί χαλαρώνουν ή αίρονται εντελώς, οι άνθρωποι αρχίζουν να πραγματοποιούν ξανά προσωπικές συναντήσεις. Μπορεί όμως να αισθάνεσαι ότι είναι πολύ νωρίς για σένα και να νιώθεις κάποιο δισταγμό για να ξαναβγείς εκεί έξω, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό. Καθώς προσπαθείς να διαχειριστείς αυτά τα συναισθήματα, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείς να έχεις κατά νου σχετικά με τα ραντεβού καθώς πλησιάζει το τέλος αυτής της ιδιαίτερης κατάστασης που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Πάρε τον χρόνο σου και μην βιαστείς

Είτε είχες κάνει κάποιο διαδικτυακό ραντεβού στο παρελθόν, είτε απέφευγες να βγαίνεις ραντεβού καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, μπορεί να νιώθεις νευρικότητα για να ξαναβγείς ραντεβού με κάποιον. Αν αποφασίσεις ότι δεν είσαι εντελώς έτοιμη, δεν πειράζει να οργανώσεις το ραντεβού σου μερικές εβδομάδες νωρίτερα. Είναι σημαντικό να μην βιαστείς και να πάρεις όσο χρόνο χρειάζεσαι.

Χρειάζεται να αισθάνεσαι σίγουρη για τον εαυτό σου, τόσο σωματικά, όσο διανοητικά και συναισθηματικά. Αυτό μπορείς να το κάνεις κοιτάζοντας μέσα σου και κατανοώντας τι αισθάνεσαι ότι είναι το σωστό για εσένα. Είναι καλό να εμπιστευτείς την καρδιά και τη διαίσθησή σου.

Θα μπορούσες να συναντηθείς με κάποιον σ’ έναν ανοιχτό δημόσιο χώρο όπου θα αισθάνεσαι ασφάλεια.
Όλη αυτή η αναταραχή του τελευταίου έτους λόγω της πανδημίας μπορεί να σου έχει δημιουργήσει συναισθήματα ανασφάλειας ακόμα και φόβο για ανεπιθύμητες εκπλήξεις που μπορεί να προκληθούν από ένα ραντεβού.

rantebou-meta-tin-pandimia-4

Χρησιμοποίησε τον διαλογισμό, την αναπνοή και τον οραματισμό

Υπάρχουν πολλές πρακτικές εξάσκησης διαλογισμού που χρησιμοποιούν τεχνικές αναπνοής και κατευθυνόμενες απεικονίσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να αισθανθείς πιο ήρεμη.

Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις μελλοντικές σου σκέψεις και να προβάλεις νοερά τα ραντεβού σου. Φαντάσου πώς θέλεις να αισθανθείς προτού τολμήσεις να εισέλθεις στον κόσμο της εύρεσης της αγάπης ξανά. Οραματίσου ένα ραντεβού να κυλάει ομαλά. Τι θα ένιωθες και πως θα αισθανόσουν αν όντως πήγαινε καλά; Φαντάσου τον εαυτό σου να χαμογελάει και να απολαμβάνει τον χρόνο.

rantebou-meta-tin-pandimia-3

Προετοιμάσου για να ξαναβγείς ραντεβού

Πρώτα απ’ όλα, να θυμάσαι ότι δεν είσαι η μόνη που νιώθει διστακτική στο να βγει έξω. Παρόλο που μπορεί να είσαι ανυπόμονη, αυτή η υπερεπιφυλακτικότητα ή το άγχος που διαχέεται όταν σκέφτεσαι να αλληλεπιδράσεις με καινούργια άτομα και να δημιουργήσεις νέες σχέσεις είναι απολύτως λογικό. Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να αποφεύγουν κάτι, τότε πολλές φορές το συνδέουν με κάτι επικίνδυνο ή στρεσογόνο.

Και η πραγματικότητα είναι ότι για πάνω από ένα χρόνο αποφεύγουμε ανθρώπους και μέρη. Επομένως, είναι λογικό ότι μπορεί να συνδυάσεις το να βγεις ραντεβού, να βρεθείς με ανθρώπους, να φας σ’ ένα εστιατόριο ή να συμμετέχεις σε κάποιες δραστηριότητες ως κάτι επικίνδυνο ή αγχωτικό. Η υπερεπιφυλακτικότητα και η αμφιθυμία είναι υποπροϊόντα αυτής της συσχέτισης. Πολλοί άνθρωποι επίσης αντιμετωπίζουν τον φυσικό φόβο να ανοιχτούν ξανά σε οικογένειες, φίλους, τοπικές κοινότητες και γενικά στον ευρύτερο κόσμο.

Αντί λοιπόν να βιαστείς και να κανονίσεις μια σειρά από ραντεβού, αφιέρωσε λίγο χρόνο ώστε να προετοιμαστείς κατάλληλα.

Ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου

Πώς μπορείς να ανακτήσεις την αυτοπεποίθηση που μπορεί να έχεις χάσει ή να ενισχύσεις αυτή που είχες;
Το να δείχνεις συμπόνια και να λες στον εαυτό σου θετικά λόγια είναι καλοί τρόποι για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου. Θα νιώσεις πιο σίγουρη για τον εαυτό σου αν αφιερώσεις λίγο χρόνο για να ενισχύσεις τα δικά σου αισθήματα αυτοεκτίμησης πριν συναντήσεις κάποιον ξεχωριστό άνθρωπο.

Για να προετοιμαστείς για μια προσωπική συνάντηση και για να κατευνάσεις τυχόν ανησυχίες και φόβους μπορεί να σε βοηθήσει ο διαλογισμός και η συναναστροφή με ανθρώπους που σε στηρίζουν. Ένας άλλος καλός τρόπος για να νιώσεις πιο σίγουρη είναι να αφιερώσεις χρόνο για να επικοινωνήσεις με τον εαυτό σου. Το να γράψεις τις σκέψεις σου σ’ ένα ημερολόγιο μπορεί να σε βοηθήσει να το επιτύχεις πιο εύκολα.

Αποφάσισε αν θέλεις απλώς μια περιπέτεια ή αν ψάχνεις για κάτι πιο σοβαρό. Το να μπορέσεις να προσδιορίσεις αυτό που πραγματικά αναζητάς μπορεί επίσης να σου δώσει αυτοπεποίθηση και καθοδήγηση. Επιπλέον, δεν είναι κακό να έχεις σκεφτεί μερικές αστείες ιστορίες που σου έχουν συμβεί και να είσαι ετοιμόλογη.

rantebou-meta-tin-pandimia-2

Τα ραντεβού στον πραγματικό κόσμο

Ένα αποτέλεσμα της πανδημίας είναι ότι οι άνθρωποι συνδέονται πιο αυθεντικά και βγαίνουν ραντεβού πιο προσεκτικά και συνειδητά, πράγμα το οποίο είναι καλό. Χωρίς τους περισπασμούς του εξωτερικού κόσμου και την απόσπαση της σεξουαλικής γοητείας, είναι ευκολότερο να γνωρίσουμε τους ανθρώπους όπως είναι πραγματικά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι αναζητούν ρομαντικές σχέσεις δεν θέλουν να διασκεδάσουν και να προσδώσουν ρομαντισμό. Η έμφαση των πρώτων ραντεβού θα πρέπει να είναι στο να “βρεις κάτι για να συνδεθείς με τον άλλο”. Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε. Πρέπει όμως να τα βρείτε.

Δώσε προτεραιότητα στην υγεία και στην ασφάλειά σου

Εάν για παράδειγμα ανησυχείς για τον κίνδυνο των μεταλλάξεων του ιού παρά την αύξηση των εμβολιασμών, θα μπορούσες να επιλέξεις να συναντηθείς με κάποιον σ’ έναν εξωτερικό χώρο. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα παραδοσιακό ραντεβού για καφέ ή ένα ραντεβού για δείπνο σ’ ένα εστιατόριο όπου θα τηρούνται οι αποστάσεις των καθισμάτων.

Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη φαντασία σου για πιο δημιουργικά ραντεβού! Η πρωτοτυπία αυξάνει τον ενθουσιασμό και μπορεί να ωφελήσει μια σχέση. Ως εκ τούτου, θα μπορούσες να:

  • Οργανώσεις ένα ραντεβού κάτω από τα άστρα.
  • Συζητήσεις για κάτι που αφορά την τέχνη, όπως γλυπτική ή ζωγραφική.
  • Γνωρίσεις έναν υποψήφιο ερωτικό σύντροφο σε εξωτερικούς υπαίθριους χώρους (πχ. σε συναυλίες, εκθέσεις, πάρτι, πάρκα).

Καθώς οι εμβολιασμοί στον ενήλικο πληθυσμό αυξάνονται συνεχώς, πολλοί προσβλέπουν στο τέλος απομόνωσης και των ραντεβού μέσω πλατφορμών. Αρχικές συζητήσεις που πραγματοποιούνται σε εφαρμογές γνωριμιών μπορούν πλέον να οδηγηθούν και πάλι πολύ πιο γρήγορα σε προσωπικές συναντήσεις.

Είναι συναρπαστικό για τους singles να γνωρίζουν ότι η κοινωνία ανοίγει ξανά. Ενώ κάποιοι μπορεί να επιλέξουν να συνεχίσουν να βγαίνουν ραντεβού online, άλλοι μπορεί να επιλέξουν ένα υβριδικό μοντέλο που θα εξελίσσεται μελλοντικά. Μπορεί να είσαι και εσύ έτοιμη να συναντηθείς με κάποιον από κοντά, με ασφάλεια και ακολουθώντας τις προφυλάξεις. Όποιον τρόπο κι αν επιλέξεις, οι γνωριμίες στην μετά COVID εποχή είναι εφικτές και μπορείς να συνεχίσεις την αναζήτηση ενός ερωτικού συντρόφου με αυτοπεποίθηση και ευκολία.

Πηγές: BJPsych Bulletin, Clinical Psychology & Psychotherapy Journal, Journal Current Opinion in Psychology