Ποιος δεν θα ήθελε να είναι σε μία πετυχημένη σχέση; Όλοι θέλουν να το πετύχουν, αλλά δυστυχώς λίγοι είναι αυτοί που τα καταφέρνουν. Μία πρόσφατη έρευνα ψυχολόγων που διενεργήθηκε σε περισσότερα από 40.000 ζευγάρια κατέληξε στο στοιχείο που κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μία σχέση που διαρκεί και σε μία που θα τελειώσει άδοξα.

Μόλις 15 λεπτά ήταν αρκετά για να καταλάβουν τη σχέση μεταξύ του ζευγαριού, και αυτό μέσω ενός παράγοντα. Ποιος ήταν αυτός; Το πόσο συχνά το ζευγάρι στρεφόταν προς τον σύντροφό του αντί να απομακρύνεται.

Όταν ένα ζευγάρι στρέφεται ο ένας προς τον άλλον, πραγματοποιεί «προσκλήσεις για σύνδεση». Οι προσκλήσεις αυτές μπορεί να ποικίλουν από μικρά πράγματα, όπως το να προσπαθείς να τραβήξεις την προσοχή του φωνάζοντας το όνομά του, μέχρι να του ζητάς να σου ικανοποιήσει κάποιες βαθύτερες ανάγκες και επιθυμίες σου.

Τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια είναι αρκετά έξυπνα ώστε να παρατηρούν πότε ο σύντροφός τους κάνει μια κίνηση και να εγκαταλείπουν αυτό που κάνουν, αν χρειαστεί, για να ασχοληθούν.

Σκέψου το εξής σενάριο: ο σύντροφός σου ενώ χαζεύει στο τηλέφωνό του, αναφέρει: «Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο». (Αυτό είναι μια κίνηση για σύνδεση). Εσύ μπορείς να κάνεις κάτι από τα ακόλουθα:

  • Με το να στραφείς προς το μέρος του – Να τον αναγνωρίσεις και να εμπλακείς στην προσπάθειά του να επικοινωνήσει: «Αλήθεια; Περί τίνος πρόκειται;».
  • Με το να απομακρυνθείς – Να αγνοήσεις ή απλώς να μην προσέξεις την προσπάθειά του να επικοινωνήσει μαζί σου: Συνεχίζεις να γράφεις emails, ενώ κοιτάς την οθόνη σου.
  • Με το να στραφείς εναντίον του – Με εκνευρισμό ή θυμό απορρίπτεις την όποια προσπάθειά του να επικοινωνήσει μαζί σου: «Δεν βλέπεις ότι προσπαθώ να δουλέψω;».

Η κίνηση του να στρέφεσαι προς το μέρος του συντρόφου σου δημιουργεί ένα αίσθημα στοργής και μια αίσθηση ομαδικής εργασίας, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση των θεμελίων μιας μακροχρόνιας σχέσης. Φυσικά, είναι αδύνατο να στρέφεσαι πάντα προς το σύντροφό σου, αλλά όσο πιο συχνά το κάνεις τόσο περισσότερο ενισχύεις τη σχέση σου.

Τι άλλο μπορείς να κάνεις για να ενισχύσεις τη σχέση σου;

Αν αισθάνεσαι ότι έχετε αρχίσει να απομακρύνεστε και ότι επικοινωνείτε πια όλο και λιγότερο, τότε καλό θα ήταν να κάνεις μια προσπάθεια για να δεις αν μπορείς να αλλάξεις την όλη κατάσταση.

Διάλεξε μια χρονική στιγμή για να περάσεις λίγο χρόνο με τον σύντροφό σου, όταν δεν βιάζεστε να πάτε κάπου και είστε ήρεμοι. Μπορεί να είναι το πρωί, πίνοντας καφέ πριν από τη δουλειά ή το βράδυ αφού έχετε βάλει τα παιδιά για ύπνο. Ρώτησε τον: «Υπάρχει κάτι που χρειάζεσαι από μένα σήμερα;». Η ερώτηση αυτή επιτρέπει στο σύντροφό σου να σκεφτεί τις ανάγκες του και καθιστά σαφές ότι θέλεις να είσαι εκεί γι’ αυτόν. Του δίνει επίσης την ελπίδα ότι αν δηλώσει τι χρειάζεται, θα προσπαθήσεις να τον βοηθήσεις. Κάνε μια πραγματική προσπάθεια για να ικανοποιήσεις τις ανάγκες του συντρόφου σου, είτε πρόκειται για το ότι «χρειάζομαι ένα διάλειμμα από τα παιδιά» είτε για το «θα ήθελα πολύ να φάμε μαζί μεσημεριανό».

Δώσε σημασία στις λεπτομέρειες. Οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά και συμβάλλουν στη διατήρηση των σχέσεων. Προσπάθησε να διατηρείς με τον σύντροφό σου τη βλεμματική επαφή, να του χαμογελάς, να του ζητάς βοήθεια για κάτι που σε δυσκολεύει, να μην ξεχνάς να του λες «καλημέρα» & «καληνύχτα», να τον παρατηρείς αν φαίνεται λυπημένος ή κουρασμένος, να του μιλάς και να δίνεις σημασία όταν σε φωνάζει.

Μην τα παρατάς εύκολα. Η συναισθηματική σου διαθεσιμότητα μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται πάντα με τη συναισθηματική διαθεσιμότητα του συντρόφου σου. Και αυτό δεν πειράζει. Όταν ο σύντροφός σου κάνει μια κίνηση αλλά εσύ δεν μπορείς να του απαντήσεις, μην τον αγνοείς. Απλά εξήγησέ του με συντομία, γιατί δεν είσαι διαθέσιμη εκείνη την στιγμή. Μπορείς να του πεις «Θα ήθελα πολύ να ακούσω γι’ αυτό, αλλά πρέπει να κάνω το εξής αυτή τη στιγμή. Μπορούμε να το συζητήσουμε αφού τελειώσω τη συνάντησή μου;». Αν δεις ότι σε αγνοεί συστηματικά, ρώτησέ τον ευθέως για αυτό, αν έχει κάποιο πρόβλημα ή αν τον απασχολεί κάτι που δεν γνωρίζεις. Μην προσπαθείς να βρεις αιτία για καβγά εκεί που δεν υπάρχει και προσπάθησε να απαντήσεις με ευγένεια και καλοσύνη.

Αυτές οι πρακτικές θα σε βοηθήσουν είτε στην περίπτωση που βγαίνεις ραντεβού και αναρωτιέσαι τι μέλλει γενέσθαι είτε αν είσαι παντρεμένη εδώ και 50 χρόνια. Το μόνο που χρειάζεται είναι η προθυμία να προσπαθήσεις και τα υπόλοιπα θα βρουν τον δρόμο τους…

Πηγή: APA PsycNet, The Gottman Institute