Οι ανάγκες του γυναικείου οργανισμού αλλάζουν με την πάροδο των χρόνων. Μετά τα 40 -45 ο οργανισμός μπαίνει σε μια νέα φάση, όπου βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και κυρίως ασβέστιο μειώνονται και χρειάζεται η επέμβασή σου για να αναπληρωθούν οι ελλείψεις ώστε να μην αντιμετωπίσεις προβλήματα υγείας. 

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η βιταμίνη Β12 και D, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο είναι τα στοιχεία εκείνα που πρέπει να ελέγχεις και να συμπληρώνεις για να αποφύγεις μελλοντικά προβλήματα με την οστεοπόρωση και την άνοια.  

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη B12, ανάμεσα στη δεκαετία των 40 -50 απορροφάται όλο και λιγότερο σταδιακά. Η διατήρησή της στα φυσιολογικά  επίπεδα είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του αίματος και του εγκεφάλου όμως η πρόσληψή της από τα τρόφιμα  όπως το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, οπότε ίσως θα ήταν καλό να δεις το ενδεχόμενο συμπληρωμάτων.  

Ασβέστιο 

Το επίπεδο του ασβέστιο είναι καθοριστικό για την περεταίρω υγεία του σκελετού ώστε  να αποφευχθούν τυχόν κατάγματα. Πρόσφατη ανάλυση 59 μελετών που αφορούν στην πρόληψη καταγμάτων για γυναίκες άνω των 50, διαπίστωσε ότι η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο. Υπάρχουν όμως και έρευνες που έχουν συνδέσει τα συμπληρώματα ασβεστίου με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακού θανάτου για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.  

Γι’ αυτό φρόντισε η λαμβάνεις μια τροφή πλούσια σε ασβέστιο, μέσα από γαλακτοκομικά, tofu, σαρδέλες, αμύγδαλα και σπανάκι ενώ πριν τη λήψη σκευασμάτων καλό είναι να συμβουλευτείς το γιατρό σου. 

Βιταμίνη D 

Η βιταμίνη D είναι από τις πιο σημαντικές βιταμίνες μετά 40. Η ανεπάρκειά της έχει συνδεθεί με την εμφάνιση διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, σκλήρυνσης κατά πλάκας και καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου. Η βιταμίνη D όμως έχει διττό ρόλο καθώς είναι  απαραίτητη για να γίνει καλή απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. 

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνης D είναι τα ψάρια,  τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα  δημητριακά αν και ο ήλιος είναι η καλύτερη πηγή της βιταμίνης. 

Μαγνήσιο 

Το μαγνήσιο ελέγχει την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, που είναι καθοριστικής σημασίας για τις  γυναίκες μετά τα 40 γιατί η ανεπάρκεια του σε συνδυασμό με την έλλειψη των οιστρογόνων, μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνουν την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. 

Το μαγνήσιο, μαζί με την βιταμίνη D, βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο.  

Το θετικό με την πρόσληψη μαγνησίου είναι ότι μπορεί να γίνει εξολοκλήρου μέσω της τροφής καθώς κάθε γυναίκα μετά τα 40 χρειάζεται καθημερινά  320 mg μαγνησίου που μπορεί να λάβει από τα σκούρα πράσινα φύλλα, τα φασόλια, τη σόγια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και το αβοκάντο. Η έλλειψη του συχνά προκαλεί κράμπες που λειτουργεί και ως «καμπανάκι» 

Κάλιο 

bitamines-ixnostoixeia-xreiazesai-meta-ta-40-3

Το κάλιο φαίνεται να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς έρευνα έχει συνδέσει την υψηλή πρόσληψη καλίου από τα τρόφιμα με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.  

Ωστόσο η πρόσληψη του μέσω σκευασμάτων πρέπει να γίνει μετά από συνεννόηση με τον γιατρό σου γιατί υπερβολική πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στο έντερο και την καρδιά. 

Μπορείς όμως να πάρεις τις απαραίτητες ποσότητες μέσω της διατροφής με τις μπανάνες, τις γλυκοπατάτες, τα φραγκοστάφυλα, τα φασόλια και τις φακές να είναι πολύ καλές πηγές καλίου. 

Πρόσθεσε λοιπόν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία στη διατροφή σου για να προστατεύσεις και να θωρακίσεις τον οργανισμό σου!