Μερικές φορές φαίνεται ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι απλά προικισμένοι με το χάρισμα της δημιουργικότητας. Αν αισθάνεσαι ότι δεν ανήκεις σ’ αυτούς τους λίγους τυχερούς που αντλούν από μια φαινομενικά αστείρευτη δημιουργική πηγή, αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι καταδικασμένη σε μια ζωή πεζή και αναμενόμενη. Όπως ένας μυς, έτσι και η δημιουργικότητα είναι κάτι που μπορείς να καλλιεργήσεις και να αναπτύξεις με λίγη εξάσκηση και σκληρή δουλειά.

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι η δημιουργικότητα δεν είναι μια παθητική διαδικασία. Το να κάθεσαι απλά και να περιμένεις να σε βρει η έμπνευση είναι μια σίγουρη φόρμουλα για να χάσεις το κίνητρό σου και να αποθαρρυνθείς. Αντ’ αυτού, επικεντρώσου στην αναζήτηση τρόπων για να ενισχύσεις τη δική σου δημιουργικότητα. Αναζήτησε πράγματα που σε εμπνέουν και που σε βοηθούν να εστιάσεις την προσοχή και την ψυχική σου ενέργεια στο έργο που έχεις αναλάβει.

Δοκίμασε λοιπόν μερικούς συναρπαστικούς τρόπους που μπορεί να σε βοηθήσουν να αναπτύξεις τη δημιουργικότητά σου!

1. Πήγαινε για μία βόλτα

Σύμφωνα με έρευνες οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο δημιουργικοί όταν περπατάνε, απ’ ότι όταν κάθονται σε μία καρέκλα. Ένα σύντομο περπάτημα μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο σκέψης σου, έστω και προσωρινά.
Οπότε αν κάθεσαι στο γραφείο προσπαθώντας απεγνωσμένα να βρεις τη λύση σ’ ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεις, δοκίμασε να κάνεις μια γρήγορη βόλτα, μήπως σου έρθει η έμπνευση που επιθυμείς.

2. Επιβράβευσε τον εαυτό σου

Η δημιουργικότητα αυξάνεται όταν υπάρχει ουσιαστική επιβράβευση που βασίζεται σε πραγματικά μετρήσιμα αποτελέσματα.
Οπότε αν προσπαθείς να βρεις έμπνευση για κάτι που θέλεις, δοκίμασε να υποσχεθείς στον εαυτό σου κάποιο είδος επιθυμητής απόλαυσης ως ανταμοιβή για την εύρεση μιας δημιουργικής λύσης. Απλώς πρόσεχε μην το παρακάνεις, γιατί τότε κινδυνεύεις να πετύχεις το ακριβώς αντίθετο και να μειώσεις τα κίνητρά σου.

3. Αποστασιοποιήσου λίγο από το πρόβλημα

Είναι σύνηθες να θες να κάνεις ένα διάλειμμα όταν έχεις «κολλήσει» κάπου. Με το να αποστασιοποιηθείς για λίγο από το πρόβλημα, μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τη λύση του.
Την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίζεις ένα δύσκολο πρόβλημα, προσπάθησε να φανταστείς ότι το πρόβλημα είναι «μακρινό» και δεν σε αφορά άμεσα. Θα μπορέσεις να οδηγηθείς στην επίλυσή του πιο εύκολα, γρήγορα και δημιουργικά.

4. Βάλε την έμπνευση στη ζωή σου

Το περιβάλλον παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη δημιουργική διαδικασία. Ένα περιβάλλον που σου προκαλεί ενδιαφέρον μπορεί να διευκολύνει τη δημιουργικότητά του, οπότε προσπάθησε να περιβάλλεσαι με πράγματα που σε εμπνέουν και σε παρακινούν.
Δημιούργησε έναν χώρο εργασίας ώστε να αισθάνεσαι δημιουργική και δραστήρια. Αναζήτησε εμπειρίες και τοποθεσίες που μπορούν να σε βοηθήσουν να πυροδοτήσεις την ευρηματικότητά σου.

5. Δημιούργησε περιορισμούς

Όταν προσπαθείς να λύσεις ένα πρόβλημα συνήθως καταφεύγεις στις πιο προφανείς επιλογές για την πιο εύκολη λύση. Πράγματα που έχουν ήδη δοκιμαστεί και γνωρίζεις ότι δουλεύουν. Αυτό συνήθως είναι μια πετυχημένη τεχνική αλλά μερικές φορές οδηγεί σ’ ένα σταθερό, παγιωμένο τρόπο σκέψης που δυσκολεύει την πιο δημιουργική σκέψη. Ένας τρόπος για να το ξεπεράσεις αυτό είναι να θέσεις κάποιους περιορισμούς ή αντιστάσεις στη σκέψη σου, που στην πραγματικότητα μπορεί να σε οδηγήσει σε πιο δημιουργικές λύσεις.
Την επόμενη φορά που θα προσπαθείς να λύσεις ένα πρόβλημα, προσπάθησε να περιορίσεις τις επιλογές για την επίλυσή του. Μπορεί να ανακαλύψεις νέες και καινοτόμες ιδέες που δεν θα είχες σκεφτεί διαφορετικά.

woman day dreaming

6. Μάθε να ονειροπολείς

Στην εποχή που ζούμε με την τεχνολογία να έχει κατακλύσει κάθε μέρος της ζωής μας, οι περισπασμοί βρίσκονται παντού. Δοκίμασε για αλλαγή να αφήσεις τον εαυτό σου να βαρεθεί!
Η βαρεμάρα μπορεί να σου δώσει τη δυνατότητα να ονειροπολείς, το οποίο μπορεί να σε οδηγήσει στο να γίνεις πιο δημιουργική. Η βαρεμάρα ενισχύει τη δημιουργική σκέψη, γιατί στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλο ότι η παρούσα κατάσταση ή το περιβάλλον είναι ελλιπείς, και ψάχνει για νέες ιδέες και εμπνεύσεις για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

7. Δες το πρόβλημα από άλλη οπτική

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των δημιουργικών ανθρώπων είναι ότι συχνά απομακρύνονται για λίγο από το πρόβλημα και το επαναπροσδιορίζουν.
Προσπάθησε να επανεξετάσεις το δικό σου πρόβλημα από την αρχή. Μπορείς να το σκεφτείς μ’ έναν διαφορετικό τρόπο ή να το δεις από διαφορετική μεριά;
Δίνοντας στον εαυτό σου την ευκαιρία να ξαναδείς ένα θέμα από μια νέα οπτική γωνία μπορεί να προάγει τη δημιουργική σου σκέψη και να σε οδηγήσει σε πιο πρωτότυπες λύσεις.

8. Τόλμησε να δείχνεις τα συναισθήματά σου

Οι έντονες συναισθηματικές καταστάσεις σχετίζονται έντονα με τη δημιουργική σκέψη. Τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να πυροδοτήσουν μια νέα ιδέα. Οπότε την επόμενη φορά που θα έχεις αρνητικά συναισθήματα για κάτι, προσπάθησε να διοχετεύσεις την ενέργεια σου σε κάτι δημιουργικό!

9. Βάλε το μπλε χρώμα στη ζωή σου

Σύμφωνα με την ψυχολογία των χρωμάτων, τα χρώματα μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή σου, τα συναισθήματά σου καθώς και τη συμπεριφορά σου. Το μπλε χρώμα θεωρείται ότι βοηθάει τους ανθρώπους να έχουν μια πιο δημιουργική σκέψη. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Το μπλε χρώμα διευκολύνει τους ανθρώπους να έχουν μια αντισυμβατική σκέψη. Δεδομένου ότι το μπλε χρώμα σχετίζεται με τη φύση, τη γαλήνη και την ηρεμία, δημιουργεί μια ασφάλεια στο άτομο για να μπορέσει να εξερευνήσει και να δημιουργήσει.
Οπότε την επόμενη φορά που θα χρειαστείς κάποια έμπνευση, δοκίμασε κάτι που να σχετίζεται με το μπλε για να δεις μήπως σου δώσει έναυσμα για κάποιες νέες ιδέες.

10. Ξεκίνα τον διαλογισμό

Ορισμένα είδη διαλογισμού συνδέονται με βελτίωση της δημιουργικής σκέψης. Ο διαλογισμός χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως ένα είδος χαλάρωσης, αλλά πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα οφέλη που προσφέρει ο διαλογισμός είναι πολύ περισσότερα από την χαλάρωση. Με το να είσαι δεκτική σ’ όλες τις σκέψεις και τις αισθήσεις χωρίς να εστιάζεις σε κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο ή σε μία ιδέα μπορεί να σε βοηθήσει στη δημιουργία νέων ιδεών και διαφορετικού τρόπου σκέψης.
Αναζήτησε τρόπους για να ενσωματώσεις τις τεχνικές διαλογισμού στην καθημερινή σου ζωή. Απλά με το να επικεντρώσεις τις σκέψεις και τις εμπειρίες μπορεί να σε βοηθήσει να προάγεις τη δημιουργική σου σκέψη.

Μπορείς και εσύ να το πετύχεις και να είσαι δημιουργική! Πρέπει απλά να το προσπαθήσεις!

Πηγές: Human Brain Mapping – Wiley Online Library, Psychological Bulletin Journal, Frontiers in Psychology, Journal of Personality and Social Psychology