Οι περισσότεροι από μας ως γονείς πολλές φορές νιώθουμε ότι ο χρόνος που έχουμε για τον εαυτό μας είναι ελάχιστος, ή όταν καταφέρουμε να βρούμε λίγο χρόνο για να περάσουμε καλά αισθανόμαστε τύψεις που είμαστε μακριά από τα παιδιά.

Αν και αυτό είναι κατανοητό ως έναν βαθμό, οι γονείς σχεδόν επιβάλλεται να έχουν και λίγο ελεύθερο χρόνο για τους ίδιους, για να μπορούν να ανασυγκροτηθούν και να ανταπεξέλθουν στις όποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν. Και δεν εννοούμε απαραίτητα να φύγουν πχ. για μέρες, αλλά ακόμα και ένα βράδυ ελεύθερο κάθε δεκαπέντε μέρες ή μια φορά τον μήνα, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Για τους παντρεμένους είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουν μαζί κάτι ώστε να ανανεώσουν λίγο και τη μεταξύ τους σχέση, μια αφορμή για ένα ρομαντικό δείπνο, για μια βόλτα σ’ ένα αγαπημένο στέκι, ότι αρέσει στον καθένα. Μην αμελείς να περνάς λίγο χρόνο μαζί με τον σύντροφό σου, μόνο οι δύο σας, καθώς κάνει καλό και στους δύο και κυρίως στην ενδυνάμωση της σχέσης σας. Αυτό το σενάριο βέβαια ισχύει αν υπάρχει μια επιλογή για να αφήσετε για λίγο τα παιδιά σας με κάποιον παππού ή γιαγιά ή με κάποια baby sitter.

Αν όμως δεν υπάρχει κανείς διαθέσιμος, ή δεν θέλεις να υποχρεώνεσαι, μπορείς να κάνεις μια συμφωνία με τον σύντροφό σου, να κρατήσει εκείνος αποκλειστικά τα παιδιά για κάποιες ώρες ή για μια μέρα και να κάνεις εσύ κάτι αποκλειστικά για σένα. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα έχεις τον απαραίτητο χρόνο να αφιερωθείς σε κάτι όμορφο και χαλαρωτικό, όπως για παράδειγμα να κάνεις yoga στη φύση ή να πας για ένα μπάνιο με μια φίλη σου και να απολαύσετε κοκτέιλ σε μια παραλία.

Για όσες είναι μόνες τους μεγαλώνοντας τα παιδιά τους, επίσης πρέπει να υπάρχει λίγο χρόνος για να κάνουν δραστηριότητες που χαλαρώνουν και ηρεμούν το πνεύμα. Είτε αυτό λέγεται χορός, διάβασμα, κεραμική, ζωγραφική ή μικρές αποδράσεις σε μουσεία, εκδηλώσεις, ακόμα και μονοήμερες εκδρομές, πρέπει να βρίσκεται ο χρόνος και η διάθεση για να πραγματοποιούνται.

Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς από την καθημερινότητα, τις υποχρεώσεις και τις εργασίες που δεν τελειώνουν ποτέ, και να αφεθείς σ’ έναν φαύλο κύκλο, που στο μόνο που θα σε οδηγήσει θα είναι σε αρνητικά συναισθήματα, άγχος, ή στο αίσθημα κούρασης και παραίτησης. Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σε κατάθλιψη.

Η ανατροφή και το μεγάλωμα των παιδιών είναι από τους δύσκολους αλλά συνάμα και από τους αποδοτικούς ρόλους για τους γονείς. Επίσης, είναι κάτι που δεν τελειώνει όσο κι αν μεγαλώσουν τα παιδιά, απλά όσο μεγαλώνουν αλλάζουν οι ευθύνες, αλλά η ανησυχία των γονέων είναι πάντα εκεί παρούσα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να «γεμίζεις τις μπαταρίες σου» μια στο τόσο για να μπορείς να είσαι η καλύτερη εκδοχή γονιού που μπορείς! Όταν είσαι ξεκούραστη, έχεις περισσότερη ενέργεια κι υπομονή για να διαχειριστείς τα παιδιά σου.

Να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει κάποιο ιδανικό σχέδιο, καθώς η κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και η δυναμική της επίσης. Το ότι μια λύση δουλεύει για κάποιους, δεν σημαίνει ότι ταιριάζει και στην δική σου οικογένεια. Ο καθένας πρέπει να βρει λύσεις και προτάσεις που ταιριάζουν στον ίδιο και στη δική του συνθήκη. Το πιο σημαντικό είναι να βρεις χρόνο για τον εαυτό σου, αρχίζοντας με το να δοκιμάζεις διάφορα σενάρια μέχρι να βρεις το καλύτερο για σένα.

Κατανοώντας ότι δεν είσαι μόνο γονιός, αλλά και φίλος ή και σύντροφος ενός άλλου ατόμου, ένα άτομο με επιθυμίες και προσωπικές ανάγκες, θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις μια καλύτερη ισορροπία στη ζωή σου.

Διεκδίκησε λοιπόν λίγο ελεύθερο χρόνο και για σένα ως γονιός και κάνε ό,τι σε ευχαριστεί! Θα δεις τη διαφορά στον εαυτό σου και στο πόσο πιο εύκολα θα μπορείς να αντιμετωπίζεις μετά τις προκλήσεις της ζωής!