Είναι γευστικό; Πόσο κοστίζει; Είναι υγιεινό; Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για τρόφιμα και προϊόντα που βάζεις στο τραπέζι σου. Γνώριζες όμως ότι εκτός από τα οφέλη που έχει η μεσογειακή δίαιτα για τον οργανισμό σου, έχει κέρδος και για το πορτοφόλι σου;

Ο φόβος του υψηλού κόστους μπορεί να αποτρέψει πολλούς ανθρώπους από το να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές καθώς αποτελεί συχνά αποτρεπτικό παράγοντα. Η μεσογειακή διατροφή όμως μπορεί να είναι μια οικονομικά συμφέρουσα επιλογή για τις οικογένειες που θέλουν να δώσουν προτεραιότητα στην υγιεινή διατροφή, κι έχουν περιορισμένο προϋπολογισμό.

Η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στην κατανάλωση ολόκληρων τροφίμων και υγιεινών λιπαρών, τα οποία είναι συνήθως λιγότερο ακριβά από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, πράγμα που αποδεικνύει ότι η υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται να είναι πιο ακριβή. Ενώ η μεσογειακή διατροφή παραδοσιακά θεωρείται πιο ακριβή λόγω της προσθήκης ξηρών καρπών και ψαριών, στην πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθεί φθηνότερη λόγω του μεγάλου αριθμού φρούτων και λαχανικών.

Τι είναι η μεσογειακή διατροφή;

i-mesogeiaki-diaita-sto-piato-sou-2

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και βασίζεται στα τρόφιμα που παραδοσιακά καταναλώνονται στις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία.

Χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, σπόρων, δημητριακών ολικής αλέσεως και ελαιολάδου. Περιλαμβάνει επίσης μέτριες ποσότητες ψαριών και πουλερικών και περιορίζει την πρόσληψη κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων τροφίμων και γλυκών.

Η μεσογειακή διατροφή είναι συνήθως υψηλή σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, τα οποία σε βοηθούν να αισθάνεσαι χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η μεσογειακή διατροφή ενθαρρύνει την κατανάλωση τροφίμων ανάλογα με την εποχή, γεγονός που μπορεί επίσης να κάνει τα εβδομαδιαία ψώνια σου πιο συμφέρουσα από πλευράς κόστους.

Ποια είναι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία;

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται συχνά ως μία από τις πιο υγιεινές δίαιτες που μπορεί να ακολουθήσει κανείς. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που ζουν σε μεσογειακές περιοχές τείνουν να είναι πιο υγιείς και έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση μεσογειακής διατροφής μπορεί να συμβάλει στη μείωση αρκετών κινδύνων για την υγεία, μεταξύ των οποίων, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2. Μπορεί επίσης να προωθήσει την απώλεια βάρους και να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η συμπερίληψη υγιεινών λιπαρών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και να προσφέρει αντιφλεγμονώδη οφέλη. Επιπλέον, η έμφαση στην κατανάλωση μη επεξεργασμένων ολικών τροφίμων, σημαίνει ότι η διατροφή είναι συνήθως χαμηλότερη σε πρόσθετα σάκχαρα, άλατα και ανθυγιεινά λίπη, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και την υπέρταση.

Μια θεμελιώδης πτυχή των πλεονεκτημάτων της μεσογειακής διατροφής για την υγεία έγκειται στη δυνατότητά της να μειώνει χρόνιες φλεγμονές. Οι χρόνιες φλεγμονές είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σε πολλές μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος.

Η υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών και σπόρων παρέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών ουσιών, οι οποίες συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών στο σώμα, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι ευεργετική ακόμη και για την ψυχική σου υγεία.

Συμβουλές εξοικονόμησης κόστους με τη μεσογειακή διατροφή

Η εισαγωγή περισσότερων λαχανικών στη διατροφή σου και η μείωση του αριθμού των φορών που τρως κρέας είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης. Θα μπορούσες να αρχίσεις να τρως ένα γεύμα με βάση τα προϊόντα φυτικής προέλευσης τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα ή να στοχεύεις στο να συμπεριλαμβάνεις περισσότερα λαχανικά σε κάθε γεύμα.

Επίσης, δεν χρειάζεται να αγοράζεις πάντα φρέσκα τρόφιμα, ιδίως αν ανησυχείς για τη σπατάλη τροφίμων που συμβάλλει στο κόστος του λογαριασμού σου για τα ψώνια. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι τα κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα τρόφιμα υπολογίζονται στο πλαίσιο της σύστασης για κατανάλωση πέντε μερίδων λαχανικών και φρούτων την ημέρα και περιέχουν υψηλό επίπεδο βιταμινών και μετάλλων.

Η αγορά ανάλογα με την εποχή είναι μια άλλη σπουδαία συμβουλή για εξοικονόμηση χρημάτων. Μάθε ποια φρούτα και λαχανικά είναι στην εποχή τους κατά τη διάρκεια του έτους και να δημιούργησε διάφορα γεύματα γύρω από αυτά.

Επίσης, δώσε προτεραιότητα στις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης. Τα όσπρια όπως οι φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια είναι φθηνότερα από τις περισσότερες πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης και αποτελούν βασικό μέρος της μεσογειακής διατροφής. Συχνά διατίθενται σε κονσέρβα ή μπορείς να τα αγοράσεις αποξηραμένα, κάτι που είναι πολύ οικονομικό.

Δεν είναι μόνο το τι αγοράζεις, αλλά και ο τρόπος μαγειρέματος και αποθήκευσης των τροφίμων που μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στο πορτοφόλι σου. Για παράδειγμα, μπορείς να μαγειρεύεις τα γεύματα σε παρτίδες και τα βάζεις στην κατάψυξη. Ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή, προσέχεις την υγεία σου και τα χρήματά σου.

Πηγές: BMC/BioMed Central, PubMed Central