Η απλή διαδικασία του χρωματισμού μιας εικόνας μπορεί να είναι αρκετά ωφέλιμη για την αντιμετώπιση του στρες και του άγχους. Ένας δημοφιλής τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να ζωγραφίζεις mandalas (μάνταλα) και να το αξιοποιήσεις ως μια μορφή διαλογισμού.

Αυτή η μορφή καλλιτεχνικής θεραπείας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά, επειδή είναι μια χαλαρωτική άσκηση που μπορεί να σου αποσπάσει το μυαλό από άλλα πράγματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γεωμετρικοί κύκλοι, γνωστοί ως mandala, μπορούν να είναι ιδιαίτερα ευεργετικοί σε σχέση με άλλους τύπους σχεδίων.

Τι είναι τα mandalas;

kane-dialogismo-zografizontas-mandalas-3

Η λέξη mandala στα σανσκριτικά σημαίνει «κύκλος». Οι κύκλοι είναι ένα ισχυρό σύμβολο που τους συναντάμε σε κάθε πολιτισμό. Τους βλέπουμε σε φωτοστέφανα, και σε άλλα θρησκευτικά σύμβολα, καθώς και στην αρχιτεκτονική και στη φύση.

Είναι ιεροί κύκλοι που χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια για να διευκολύνουν τον διαλογισμό στις θρησκείες του Ινδουισμού και του Βουδισμού. Πολλές άλλες θρησκείες, συμπεριλαμβανομένου του Χριστιανισμού και του Ταοϊσμού, έχουν επίσης ενσωματώσει τα mandalas στις πνευματικές τους πρακτικές.

Τα mandalas μπορεί να είναι πραγματικά σχέδια ή πίνακες ζωγραφικής. Μπορεί επίσης να είναι προσωρινές δημιουργίες, όπως mandalas από άμμο, που συχνά αποσυναρμολογούνται τελετουργικά μετά την ολοκλήρωσή τους. Το κύριο κυκλικό σχήμα του mandala γεμίζει με μια ποικιλία γεωμετρικών σχημάτων και συμβόλων. Αυτά συχνά επαναλαμβάνονται σε συμμετρικά μοτίβα χρησιμοποιώντας έντονα χρωματικά σχήματα.

Η διαδικασία δημιουργίας ενός mandala είναι εξίσου σημαντική με την παρουσίαση του ολοκληρωμένου έργου. Η πρόθεση και των δύο σταδίων είναι να επικεντρωθεί τόσο το μυαλό και όσο το σώμα σ’ αυτή τη διαδικασία, γι’ αυτό και αποτελούν ιδανικό μέσο για διαλογισμό.

Τα mandalas ως θεραπευτική τεχνική

Τα mandalas μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως θεραπευτικό εργαλείο για διαλογισμό. Ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες, καταπολεμά την κατάθλιψη, μειώνει τον πόνο και την αρτηριακή πίεση. Μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να διεγείρει την απελευθέρωση της μελατονίνης, μιας ορμόνης που πιστεύεται ότι επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων και προάγει τον ύπνο. Αν και δεν είναι σαφές τι αντίκτυπο μπορεί να έχουν τα οπτικά mandalas, πολλοί τα θεωρούν ως χρήσιμο εργαλείο διαλογισμού.

Τα mandalas δεν είναι απλώς κάτι για να το κοιτάς ή να διαλογίζεσαι. Πλέον υπάρχουν διαθέσιμα πολλά βιβλία ζωγραφικής mandalas που μπορούν να σου φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμα. Ο χρωματισμός ενός mandala με μολύβια, κραγιόνια, χρώματα ή παστέλ συνδυάζει τα οφέλη του διαλογισμού και της θεραπευτικής τεχνικής σε μια απλή πρακτική που μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, οπουδήποτε. Οι άνθρωποι που χρωματίζουν mandalas συχνά βιώνουν μια βαθιά αίσθηση ηρεμίας και ευεξίας.

Είναι ένα απλό εργαλείο που δεν απαιτεί καμία εξειδίκευση, αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά χαλαρωτικό και διασκεδαστικό. Τα mandalas όχι μόνο εστιάζουν την προσοχή σου, αλλά σου επιτρέπουν επίσης να εκφράσεις και τη δημιουργική σου πλευρά, την οποία πολλοί παραμελούμε στην καθημερινότητά μας.

Μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για:

  • Παιδιά: Μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να διαχειριστούν τα συναισθήματα και να αντιμετωπίσουν κάποια ασθένεια. Αντί να εκφράζουν λεκτικά τα συναισθήματά τους, πολλά παιδιά εκφράζονται μέσω του χρώματος και της τέχνης.
  • Άτομα που πάσχουν από κάποια ανίατη ασθένεια: Αντικαρκινικά κέντρα στις ΗΠΑ έχουν προσφέρει εργαστήρια ζωγραφικής mandalas σε επιζώντες από καρκίνο.
  • Άτομα που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα: Για τον ίδιο λόγο που πολλοί καπνιστές ασχολούνται με το πλέξιμο όταν το κόβουν, το να ζωγραφίζεις mandalas μπορεί να κρατήσει τα χέρια σου απασχολημένα και να σε βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος. Μπορείς να έχεις μαζί σου το βιβλίο σου με τα mandalas, ώστε να μπορείς να το κρατάς και να ζωγραφίζεις για αρκετά λεπτά κάθε φορά που νιώθεις την ανάγκη να καπνίσεις.

Ωστόσο, η ζωγραφική μέσω mandalas δεν είναι για ωφέλιμη για όλους καθώς ο χρωματισμός περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις και λαβές. Άνθρωποι που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοπόρωση μπορεί να βρουν επίπονη αυτή τη διαδικασία.  

Πώς να ζωγραφίσεις ένα mandala

Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζεις για να χρωματίσεις ένα mandala για σκοπούς διαλογισμού. Απαιτεί μόνο μερικά απλά βήματα και λίγο χρόνο που μπορείς να μείνεις μόνη σου.

  • Θα χρειαστείς κηρομπογιές, μολύβια, κιμωλίες, παστέλ ή μαρκαδόρους σε διάφορα χρώματα.
  • Εκτύπωσε ένα μαντάλα ή χρησιμοποίησε ένα βιβλίο ζωγραφικής με μαντάλα.
  • Βρες ένα ήσυχο και άνετο μέρος όπου μπορείς να εργαστείς άνετα χωρίς περισπασμούς.
  • Ξεκίνησε να χρωματίζεις.

Όταν ζωγραφίζεις, προσπάθησε να μην πολυσκέφτεσαι την επιλογή του χρώματος και μην ανησυχείς για το ταίριασμα των χρωμάτων. Άφησε το ένστικτό σου να σε καθοδηγήσει. Αφού ξεκινήσεις με το πρώτο χρώμα, τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν φυσικά.

Διάλεξε mandalas για να ζωγραφίσεις

Υπάρχουν πολλές πηγές όπου μπορείς να βρεις mandalas για να ζωγραφίσεις και να τα εντάξεις στην πρακτική του διαλογισμού σου. Μπορείς να εκτυπώσεις mandalas από ιστοσελίδες, όπως η ColorMandala.com, ή να αγοράσεις βιβλία ζωγραφικής mandalas.

Αν είσαι δημιουργική, μπορείς ακόμα και να σχεδιάσεις το δικό σου mandala. Χρησιμοποιώντας βασικά εργαλεία σχεδίασης μπορείς να δημιουργήσεις τα δικά σου γεωμετρικά μοτίβα και μετά να τα ζωγραφίσεις. Είναι μια αρκετά απλή διαδικασία και δεν υπάρχουν σωστοί ή λανθασμένοι τρόποι για να τα σχεδιάσεις, απλά άρχισε να δημιουργείς σχήματα μέσα σ’ έναν μεγάλο κύκλο.

Η επαναλαμβανόμενη διαδικασία του χρωματισμού γεωμετρικών σχημάτων μέσα σε ένα mandala μπορεί να είναι ευεργετική για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Προσπάθησε να αποβάλλεις την αντίληψη ότι η ζωγραφική είναι μόνο για τα παιδιά! Χρησιμοποίησε τη ζωγραφική ως έναν εποικοδομητικό τρόπο για να βρεις λίγο χρόνο ηρεμίας για να καταπραΰνεις τις σκέψεις σου από το άγχος και το στρες που ίσως αισθάνεσαι. Μπορεί να εκπλαγείς από την ανακούφιση που θα νιώσεις!

Πηγές: Journal of Psychosocial Oncology, Journal of the American Art Therapy Association