Iσως έχεις έναν φίλο ή έναν συνάδελφο στο εργασιακό σου περιβάλλον και τώρα κατάλαβες ότι έχεις αισθήματα γι’ αυτόν. Ίσως μάλιστα να είσαι έτοιμη να του πεις σε αυτό το άτομο το πως αισθάνεσαι, αλλά πώς θα κάνεις αυτή τη συζήτηση όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου;

Είναι φυσιολογικό να έρθεις κοντά μ’ έναν φίλο ή συνάδελφό σου. Ίσως μια μέρα απλά να συνειδητοποιήσεις ότι σκέφτεσαι αυτό το άτομο περισσότερο απ’ ό,τι θα τον σκεφτόσουν αν ήταν απλώς ένας συνηθισμένος φίλος. Ή ίσως συνειδητοποιείς ότι σταδιακά με την πάροδο του χρόνου έχεις αναπτύξει αισθήματα για εκείνον.

Πριν όμως πεις σε κάποιον τι αισθάνεσαι, αξίζει να κατανοήσεις τα πραγματικά σου συναισθήματα, να σκεφτείς τη σχέση που έχετε αυτή τη στιγμή και να προετοιμαστείς για την όποια αντίδραση μπορεί να έχει σε αυτή την πληροφορία. Σίγουρα μπορείς να κάνεις αυτή τη συζήτηση χωρίς να υπάρχει αμηχανία ή να χαλάσεις τη σχέση σου μαζί του, αλλά παρόλα αυτά είναι ένα ευαίσθητο θέμα, ειδικά αν ο άλλος δεν έχει ιδέα.

Αρχικά καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσεις πως αισθάνεσαι μέσα σου καθώς μερικές φορές τα συναισθήματά σου μπορεί να σε μπερδέψουν. Σκέψου λίγο αν αυτό που νιώθεις γι’ αυτόν τον άνθρωπο είναι χημεία, πόθος, αγάπη ή απλά ένα καπρίτσιο. Μόλις προσδιορίσεις τι είναι αυτό που σε τραβάει στον συγκεκριμένο άνθρωπο τότε θα μπορέσεις να καταλάβεις τι σχέση θέλεις να έχεις μαζί του.

pos-na-tou-peis-oti-exeis-aisthimata-gia-ekeinon-2

Σκέψου το είδος της σχέσης που έχεις αυτή τη στιγμή με αυτό το άτομο. Πριν πεις σε κάποιον ότι τρέφεις αισθήματα γι’ αυτόν, σκέψου τυχόν επιπτώσεις, ανάλογα με το αν είστε και οι δύο καλοί φίλοι, συνάδελφοι, πρώην ή περιστασιακοί σύντροφοι που βγαίνουν ραντεβού.

Κολλητοί φίλοι
Ως καλοί φίλοι, έχετε ήδη δύο βασικούς πυλώνες μιας σταθερής ρομαντικής σχέσης: την εμπιστοσύνη και την απόλαυση του χρόνου που περνάτε μαζί. Όταν η φιλία βρίσκεται στην καρδιά μιας σχέσης, αυτό αποτελεί καλό οιωνό για το ρομαντισμό. Στην πραγματικότητα, η φιλία αποτελεί βασικό συστατικό των επιτυχημένων ρομαντικών σχέσεων. Αν όμως αυτός ο ξεχωριστός άνθρωπος δεν μοιράζεται τα συναισθήματά σου, να έχεις κατά νου ότι αφού παραδεχτείς την επιθυμία σου να επεκτείνεις τη φιλία, η φιλία σας μπορεί να επηρεαστεί.

Συνάδελφοι
Διερεύνησε τους κανόνες και τις απαγορεύσεις για τα ραντεβού εντός της εταιρείας σου, καθώς ορισμένοι οργανισμοί απαγορεύουν όλες τις ρομαντικές σχέσεις. Στη συνέχεια, προσπάθησε να τηρήσεις τα εργασιακά πρωτόκολλα. Φροντίστε να αναλογιστείς τις συνέπειες του να είσαι ερωτευμένη με κάποιον που εργάζεσαι μαζί του. Τι θα συμβεί αν αισθάνεται το ίδιο; Και αν δεν το αισθάνεται;

Η παραδοχή θα κάνει τη συνεργασία σας άβολη και θα προσθέσει εργασιακό άγχος; Επίσης, μην παραβλέπεις τι μπορεί να συμβεί στον βιοπορισμό σου σε περίπτωση ενδεχόμενου χωρισμού. Αυτό θα σε βοηθήσει να καθορίσεις αν αξίζει να επιδιώξεις μια ρομαντική σχέση.

Πρώην
Οι σχέσεις συχνά τελειώνουν για κάποιον καλό λόγο. Αν υποθέσουμε ότι ο λόγος βασίστηκε σε κακή συγκυρία, ίσως θέλεις να αναζωπυρώσεις μια σχέση. Αν είστε και οι δύο ελεύθεροι και θέλεις να πεις στον πρώην σου ότι τρέφεις ακόμα αισθήματα γι’ αυτόν, φρόντισε να σκεφτείς πρώτα απ’ όλα αν επιστρέφεις σε μια ανθυγιεινή δυναμική. Μήπως εξιδανικεύεις τα θετικά της σχέσης και ξεχνάς όλες δυσάρεστες αναμνήσεις;

Περιστασιακοί σύντροφοι για ραντεβού
Ίσως να βγαίνετε ραντεβού και να τα βρίσκετε με χαρά. Επιλέγεις αυτό το είδος σχέσης ή συμβιβάζεσαι με αυτό; Πώς θα επηρεάσει αυτή τη σχέση το να θέλεις κάτι άλλο;

Μόλις διαπιστώσεις τι αισθάνεσαι και τι είδους σχέση θα ήθελες με αυτό το άτομο, κι εφόσον το άτομο αυτό δεν είναι ήδη σε σχέση, θα πρέπει να του πεις κάτι. Μην αποφεύγεις να πεις σε κάποιον ότι τρέφεις αισθήματα γι’ αυτόν, ακόμα κι αν πιστεύεις ότι μια σχέση μαζί του είναι απίθανο σενάριο. Πότε δεν ξέρεις που μπορεί να σε βγάλει κάτι, αν δεν προσπαθήσεις και τολμήσεις.

Το σημαντικό είναι να είσαι ειλικρινής, αυθεντική και ξεκάθαρη. Μπορείς να πεις κάτι όπως το «Είμαστε φίλοι (ή συνάδελφοι ή πρώην) εδώ και καιρό. Αλλά συνειδητοποίησα ότι έχω αναπτύξει συναισθήματα για σένα. Δεν πειράζει αν δεν αισθάνεσαι το ίδιο, αλλά ήθελα πραγματικά να στο πω.»

Μετά δώσ’ του χρόνο. Πες του ότι δεν χρειάζεται να απαντήσει εκείνη τη στιγμή, καθώς μπορεί να μην είχε ιδέα για το πως αισθάνεσαι. Άφησέ τον κι εσύ να απαντήσει με τον τρόπο που νιώθει πιο άνετα, είτε αυτός είναι ένα γραπτό μήνυμα, email, τηλεφώνημα ή μια συνάντηση. Δε θα πρέπει να θέτεις όρια στην αγάπη. Στην αγάπη πρέπει να αφήνεις τους ανθρώπους να λένε ό,τι θέλουν και να είναι αυτοί που είναι, όχι αυτοί που εσύ θα ήθελες να είναι.

Αν τώρα αισθάνεται κι αυτός το ίδιο, αυτό είναι ιδανικό σενάριο. Πορεύεστε μαζί στο καινούργιο σας ξεκίνημα, κι όπου σας βγάλει. Να είσαι προετοιμασμένη όμως και για την περίπτωση της απόρριψης καθώς μερικές φορές μπορεί να γίνει η αιτία για πολύ στρεσογόνες καταστάσεις. Μια απόρριψη μπορεί να σου δημιουργήσει συναισθήματα θλίψης, απώλεια όρεξης, ακόμα και κατάθλιψη.

Γι’ αυτό πρέπει να δεις την όλη κατάσταση θετικά, ανεξάρτητα από την έκβαση της. Μπορεί να είσαι τυχερή και να βρίσκεστε και οι δύο σε παρόμοιες φάσεις ζωής, αλλά μπορεί και όχι. Το ότι μίλησες στο άτομο που σε ενδιαφέρει και του εξέφρασες τα συναισθήματα σου, μόνο κακό δεν είναι. Εντάξει, μπορεί να μην τα συμμερίζεται κι ο ίδιος, και να μην είναι αμοιβαία, αλλά δεν πειράζει. Τουλάχιστον έκανες μια προσπάθεια.

Το πιο σημαντικό είναι να μην αφήσεις μια αρνητική εμπειρία να σε πάρει από κάτω. Φρόντισε τον εαυτό σου, την υγεία σου, κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν και σε γεμίζουν, μάθε να επικοινωνείς με ανθρώπους που σε νοιάζονται και τα υπόλοιπα θα βρουν τον δρόμο τους…

Πηγές: Journal of Social and Personal Relationships , Society for Neuroscience