Λόγω ημερών φτιάξαμε ένα παραδοσιακό γλυκό που σίγουρα θα αφήσει τους πάντες ενθουσιασμένους. Το γαλακτομπούρεκο είναι λίγο μπελαλίδικο αλλά το αποτέλεσμά του σίγουρα θα σε ανταμείψει. Ένα αφράτο και γευστικό γλυκό στο πιάτο σου!
Ακολουθήσαμε τη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Steps
1

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Το αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά και μετά το αφήνουμε να κρυώσει.

 

2

Για την κρέμα γαλακτομπούρεκου

  • Κρατάμε 1 φλυτζάνι από το συνολικό γάλα και τη μισή από ζάχαρη.
  • Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού σε μία κατσαρόλα.
  • Σ’ ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε τα αυγά και τους κρόκους και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός, να αφρατέψουν για λίγα λεπτά.
  • Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.
  • Τέλος προσθέτουμε τις βανίλιες.
  • Προσθέτουμε στα αυγά, το σιμιγδάλι καθώς και το 1 φλυτζάνι γάλα που κρατήσαμε.
  • Παίρνουμε από την κατσαρόλα 2 φλυτζάνια ζεστό γάλα και το ρίχνουμε στο μπολ με το μείγμα αυγών ανακατεύοντας.
  • Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα µε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα ή ξύλινη κουτάλα λίγα λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα του γαλακτομπούρεκου.
  • Αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας να λιώσει.
  • Αφαιρούμε την κανέλα.
  • Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνειά της και την αφήνουμε να κρυώσει.
3

Δημιουργία του γαλακτομπούρεκου

  • Ζεσταίνουμε τα 200 γραμμάρια βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί.
  • Στρώνουμε ακτινωτά 7 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα και φροντίζοντας να περισσεύουν αρκετά έξω από το χείλος του ταψιού.
  • Ρίχνουμε την κρέμα γαλακτομπούρεκου πάνω στα στρωμένα φύλλα.
  • Γυρίζουμε προς τα μέσα πάνω στην κρέμα, τα φύλλα που εξέχουν και στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα 5 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα.
  • Με μία μαλακή σπάτουλα, μπήγουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν κάτω από το γαλακτομπούρεκο.
  • Χαράζουμε επιφανειακά το γλυκό σε κομμάτια.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, να ρουφήξει στις χαρακιές.
  • Ραντίζουμε µε λίγο νερό τα φύλλα στην επιφάνεια για να μην ανασηκώνονται στο ψήσιμο.
4

Ψήσιμο

Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στους 180ºC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.

5

Ρίχνουμε το σιρόπι & σερβίρουμε

Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το περιχύνουμε λίγο λίγο με το κρύο σιρόπι. Περιμένουμε το ζεστό γλυκό να κρυώσει καλά και μετά το κόβουμε για σερβίρισμα.

The Author
Published by
WomensLife
Read more
Instagram Pinterest Facebook
×
Cart