Ορισμένες γεύσεις και μυρωδιές αναδύουν από την μνήμη μας αναμνήσεις που ίσως να είχαμε ξεχάσει. Πόσες φόρες σου έχει συμβεί να μυρίσεις ή να γευτείς κάτι και αμέσως να έρθουν στο μυαλό σου αναμνήσεις των παιδικών σου χρόνων; Η γλυκιά κολοκυθόπιτα ανήκει σ’ αυτήν την κατηγορία. Ένα γλυκό που το έφτιαχναν κυρίως οι γιαγιάδες, ένα γλυκό με μεράκι και αρκετό παίδεμα. Βρήκαμε όμως μία συνταγή που μπορείς να δοκιμάσεις για να γευτείς κι εσύ αυτήν την απίθανη κολοκυθόπιτα!

Steps
1

Σιγοβράσιμο υλικών

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το σουσάμι, και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να «μαζέψουν» τα υγρά τους.
Αν θέλουμε το μείγμα μας πιο γλυκό, το δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ανάλογα λίγη ζάχαρη ή μπαχαρικά.
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά το μείγμα.

2

Προθέρμανση φούρνου

Έχουμε ανάψει το φούρνο στους 180 βαθμούς.

3

Άνοιγμα φύλλων

Σ’ ένα καλά λαδωμένο ταψί πασπαλίζουμε μικρή ποσότητα από αλεύρι και το τινάζουμε. Προσθέτουμε το σουσάμι. Τοποθετούμε το ένα φύλλο με τις άκρες να περισσεύουν από το ταψί. Λαδώνουμε ελαφρώς και ρίχνουμε το κρύο μείγμα της πίτας. Σκεπάζουμε με τα άλλα πάντα λαδώνοντας τα ελαφρώς.
Με τον πλάστη κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν και γυρνάμε τα υπόλοιπα προς τα μέσα, ώστε να κλείσουν καλά το μείγμα.

4

Ψήσιμο

60 λεπτά

Ραντίζουμε με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και χαράζουμε ελαφρώς την πίτα. Ψήνουμε για περίπου μια ώρα.
Όταν η πίτα ξεκολλάει από ταψί και έχει ροδίσει καλά είναι έτοιμη.

5

Σερβίρισμα

Αφού κρυώσει καλά η κολοκυθόπιτα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

6

Μικρά μυστικά για σίγουρη επιτυχία

  • Πριν βάλουμε το μείγμα στο ταψί τρυπάμε με ένα μαχαίρι τα φύλλα που έχουμε στρώσει κάτω. Μ’ αυτόν τον τρόπο αέρας περνάει και ψήνονται ομοιόμορφα.
  • Ανακατεύουμε ζάχαρη και κανέλα σ’ ένα μπολ και πασπαλίζουμε ανάμεσα στα φύλλα. Δίνουν απίστευτη γεύση και χρώμα. Ρίχνουμε και στο πάνω φύλλο μαζί με το σουσάμι.
  • Για να αποφύγουμε το περιττό λάδι στο ταψί χρησιμοποιούμε μια χαρτοπετσέτα για να αλείψουμε τον πάτο του ταψιού.
The Author
Published by
WomensLife
Read more
Instagram Pinterest Facebook
×
Cart