Μια παραδοσιακή γαλατόπιτα
Σήμερα είχαμε όρεξη για μια παραδοσιακή πίτα κι επιλέξαμε να δοκιμάσουμε την γαλατόπιτα του Άκη Πετρεντζίκη. Πολύ ωραία εναλλακτική για την Κυριακή σου, ή ακόμα και για μεσοβδόμαδο σνακ.
1 |
Προθέρμανση φούρνου |
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. |
|
2 |
Ανακάτεμα γάλατος και ζάχαρης |
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση. |
|
3 |
Προσθήκη υλικών |
Σ’ ένα μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, το κόρν φλάουερ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αβγά, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα από το λεμόνι, το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά μ’ ένα σύρμα χειρός. |
|
4 |
Προσθήκη γάλατος στα αυγά |
Με μία κουτάλα της σούπας βάζουμε σιγά σιγά το καυτό γάλα από την κατσαρόλα στο μπολ με τα αβγά ανακατεύοντας συνεχώς. |
|
5 |
Ανακάτεμα μείγματος |
Βάζουμε ξανά το μείγμα στην κατσαρόλα, μεταφέρουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. |
|
6 |
Προσθήκη βουτύρου |
Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. |
|
7 |
Βάζουμε το μείγμα σε σκεύος |
Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος 27 εκατοστών και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι. Ρίχνουμε όλο το μείγμα και το απλώνουμε καλά με μία μαρίζ. |
|
8 |
Για την επικάλυψη |
Σ’ ένα μπολ βάζουμε το νερό, το αβγό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. |
|
9 |
Ψήσιμο γαλατόπιτας |
Απλώνουμε με ένα πινέλο σε όλη την επιφάνεια της γαλατόπιτας και ψήνουμε για 40-45 λεπτά. |
|
10 |
Περιμένουμε να κρυώσει η γαλατόπιτα |
Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά για τουλάχιστον 4 ώρες. |
|
11 |
Σερβίρισμα |
Σερβίρουμε με ζάχαρη, μέλι, κανέλα και δυόσμο. |